TİM Başkanı İsmail Gülle, temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi

TİM Başkanı İsmail Gülle, temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi

"Mevcut yükseliş ivmemiz gösteriyor ki en fazla 5 sene içerisinde 300 milyar dolarlık ihracata hep beraber ulaşacağız"- "Son 14 yıldır 100 milyar dolar seviyelerinde olan ihracatımızda ilk defa 12 ayda 200 milyar doları geçtik. Böylece sadece 2021...

İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "'Güvenilir tedarikçi liman' konumunda bulunan ülkemiz, pandemi sürecinin sonlanması ve tedarik zincirlerinde yaşanan dönüşümle beraber yükseliş ivmesini sürdürmeye devam edecek. Mevcut yükseliş ivmemiz gösteriyor ki en fazla 5 sene içerisinde 300 milyar dolarlık ihracata hep beraber ulaşacağız." dedi.

Gülle, Ankara'da Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla temmuz ayına ilişkin dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, yaşanan orman yangınlarından ve sel felaketlerinden duyduğu üzüntüyü ifade ederek, "Afetlerden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletirken, hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Bu ülkenin değerlerini dünyayla buluşturan sahadaki neferleri olarak bugün de sahadayız. Yeşil vatanımızı yeniden ağaçlandırmak için başlatmış olduğumuz seferberlikle geleceğe nefes olacağız. İnşallah, zarar gören tüm bölgelerimizi tekrar yeşillendirerek yarınlara güvenle taşıyacağız. İhracat rakamlarımız, ülkemizin yaşadığı bu zor günlerde önemli bir motivasyon kaynağı oldu." diye konuştu.

 

- "Bugün Türk ihracatında, önemli bir dönüm noktasıdır"

 

Ardından temmuz rakamlarını değerlendiren Gülle, "İhracat ailemiz, rekorlarla kapattığı ilk 6 aydan sonra geçtiğimiz ay da tarihi bir performans gösterdi. Son 14 yıldır, 100 milyar dolar seviyelerinde olan ihracatımız, tarihte ilk kez 12 ayda 200 milyar doları aştı. Küresel ticarette "Güvenilir tedarikçi liman" konumunda bulunan ülkemiz, pandemi sürecinin sonlanması ve tedarik zincirlerinde yaşanan dönüşümle beraber yükseliş ivmesini sürdürmeye devam edecek. Mevcut yükseliş ivmemiz gösteriyor ki en fazla 5 sene içerisinde 300 milyar dolarlık ihracata hep beraber ulaşacağız. Bunu başaracak altyapıya, tecrübeye, yatırıma ve istihdama fazlasıyla sahibiz. Bu anlamda bugün, Türk ihracatı için kritik bir eşiğin aşılmasıdır. Bugün, pandemi dönemi ve öncesinde başarıyla tamamladığımız projelerin meyvesini toplama günüdür. Gün, en zorlu dönemlerde dahi bu ülke için üreten, dünyada ayak basmadık tek bir ülke, tek bir bölge bırakmayan ihracatçının günüdür." değerlendirmesinde bulundu.

Gülle, "Temmuz ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 10,2 artışla 16 milyar 413 milyon dolar oldu. Yılın ilk 7 ayında ihracatımız, yüzde 35 artışla 121 milyar 358 milyon dolara ulaştı. Böylece, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek temmuz ayı ihracatına imza attık. Yılın ilk 7 ayında ihracatımız, yüzde 35 artışla 121 milyar 358 milyon dolar oldu." ifadelerini kullandı.

 

- "2022 yılını aştık, gözümüzü 2023 hedefine diktik"

 

Son 12 ayda 201 milyar 46 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek, yıllık ihracat hedefinin de oldukça üzerinde bir rakama erişildiğini bildiren İsmail Gülle, şöyle devam etti:

"Bu rakamla beraber, sadece 2021 yılı hedefimiz olan 184 milyar doları değil, 2022 hedefi 198 milyar doları da aşmayı başardık. Şimdi gözümüzü 2023 hedefine diktik. Ayrıca tarihimizin en yüksek günlük ihracat rakamları da bu ay içerisinde gerçekleşti. Önce 14 Temmuz’da 1,3 milyar dolarla günlük ihracat rekorumuzu kırdık. 16 Temmuz’da bu rekoru da kırarak günlük ihracatta 1,5 milyar doları aştık. TİM olarak tüm çalışmalarımızın neticesini ihracat rakamlarında görmek bizleri oldukça gururlandırıyor. İhracatımız artıyor, demek ki doğru yolda ilerliyoruz. İhracatçı sayımız artıyor, demek ki her kesimde ihracat heyecanını uyandırıyoruz. İhracat birim değerimiz yükseliyor, demek ki ihracatçılarımız artık markalaşmayla, inovasyonla, tasarımla ürünlerinin katma değerini yükseltiyor. Şimdi elde ettiğimiz tüm kazanımlarımızı koruyarak yeni başarılar için daha da kenetleneceğiz. İnşallah, göreve geldiğimizden beri aşmayı başardığımız her ihracat hedefi gibi, 2021 yıllık ihracat hedefini de hep beraber aşacağız. Bu başarıyı mümkün kılan 100 bin ihracatçımızın her birine, bizleri her zaman destekleyen Bakanımıza ve ihracatçılarımızı yol arkadaşı addeden Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz."

 

 

- "7 ayda ilk defa ihracat yapan firma sayısı 10 bini aştı"

 

TİM Başkanı Gülle, Anadolu’nun her köşesindeki ihracata duyulan ilginin, temmuz ayında ihracatçı firma sayısına da yansıdığını söyledi.

Bu başarıların daim olması için ihracat ailesini daha da büyütmeleri gerektiğine dikkati çeken Gülle, "Çünkü bize göre ihracat, sadece belirli bir kesimin, belirli bir zümrenin uğraşı olmamalı; topyekün kalkınma amacıyla, küçük-büyük demeden tüm firmalarımızın vizyonu olmalıdır. Bu vizyon doğrultusunda, TİM KOBİ ihracat seferberliğimizi bu ay Diyarbakır’a taşıyarak Diyarbakırlı ihracatçılarımız ve ihracatçı adaylarımızla buluştuk. Tam 1.273 firmamız, bu ay ilk kez ihracat yaparak ailemize katıldı. Bu firmalarımız, 53,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana ilk defa ihracat yapan firma sayısı ise 10 bin 598’e ulaştı." dedi.

 

- "İhracatçılarımız, ülkemizin bayrağını 213 ülke ve bölgede dalgalandırdı"

 

Gülle, temmuz ayında 18 sektörün ihracatını artırdığına işaret ederek, "Sektörel anlamda en dikkat çekici artışlar, geçtiğimiz yıla göre ihracatını 709 milyon dolar artıran çelik, 339 milyon dolar yükselten kimyevi maddeler, 176 milyon dolar artıran demir ve demir dışı metaller, 109 milyon dolar artıran mücevher ve 105 milyon dolar artıran maden sektörlerimizde yaşandı." diye konuştu.

Ayrıca bu ay, otomotiv sektörünün, İngiltere’ye ihracatını yüzde 63 yükselttiğini belirten Gülle, "Tam 90 milyon dolarlık artışla, İngiltere’ye 233,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörümüz, Yunanistan’a ihracatını 4 katına çıkardı. 89 milyon dolar artışla, 113 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Benzer şekilde çelik sektörümüz de İtalya'ya ihracatını 3’e katladı. 79 milyon dolar artışla, 109 milyon dolarlık ihracat yaptı. Temmuzda ihracatçılarımız, ülkemizin bayrağını 213 ülke ve bölgede dalgalandırdı. 128 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterdik." ifadelerini kullandı.

 

- "7 ülkede aylık ihracat rekoruna imza atıldı"

 

İsmail Gülle, aralarında Yunanistan ve Portekiz’in de bulunduğu 7 ülkede aylık ihracat rekoruna imza atıldığını aktararak, "Temmuz ayında, ihracatçılarımızın en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke 1,4 milyar dolarla Almanya, 1 milyar dolarla ABD ve 983 milyon dolarla Birleşik Krallık oldu. İhracatımızı tutar bazında en çok artırdığımız ülkeler, 171 milyon dolarlık artışla İtalya, 155 milyon dolarlık artışla İspanya ve 141 milyon dolarlık artışla Birleşik Arap Emirlikleri oldu." diye konuştu.

Avrupa Birliği’ne (AB-27) ihracatın yüzde 13 artışla 7 milyar dolarlık bir hacme çıktığını kaydeden Gülle, AB haricindeki diğer Avrupa ülkelerini de topladıklarında, Avrupa kıtasının temmuz ayı ihracatındaki payının yüzde 57,1 seviyesinde gerçekleştiğini, diğer ülke gruplarında, yakın ve Orta Doğu ülkelerine 2,6 milyar dolar, Afrika kıtasının tamamına 1,4 milyar dolar, Uzak Doğu’ya 1,3 milyar dolar ve Kuzey Amerika’ya 1,2 milyar dolarlık ihracat yapıldığını ifade etti.

Gülle, temmuzda 52 ilin ihracatını artırdığını belirterek, en çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 ilin, 6,8 milyar dolarla İstanbul, 1,3 milyar dolarla Kocaeli ve 940 milyon dolarla İzmir olduğunu ve en yüksek artışın illerin İstanbul, Kocaeli, Hatay, İzmir ve Çorum’da yaşandığını söyledi.

 

- "173 ülkeye TL ile ihracat yapıldı"

 

Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, 173 ülkeye toplam 4,6 milyar TL tutarında ihracat gerçekleştirildiği bilgisini de paylaşan Gülle, "6 bin 463 firma, ihracat işlemlerinde Türk lirasını tercih etti. TİM, ikili ticarette yerli para birimlerinin kullanılmasını desteklemeye devam edecek." dedi.

Gülle, yine temmuzda, miktar bazında ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,7 artarak, 14,2 milyon ton şeklinde gerçekleştiğini belirterek, şunları söyledi:

"İlk 7 ayda ise yüzde 17,4 artışla 99 milyon tonu aşkın ihracat yapıldı. 2020 yılı ikinci yarısından bu yana artış eğiliminde olan avro/dolar paritesi, ihracata bu ay da pozitif yansıdı. Temmuz ayında paritedeki artışın pozitif etkisinin 208 milyon dolar, yılın ilk yedi ayında ise 3,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Avro/dolar paritesindeki pozitif görünümün, önümüzdeki aylarda da sürmesi öngörülüyor."

 

- "Net ihracat dönemlik büyümeye 1,5 puanlık pozitif katkı verdi"

 

TİM Başkanı Gülle, geçen hafta açıklanan Merkez Bankası Enflasyon Raporu’na göre, net ihracat dönemlik büyümeye 1,5 puanlık pozitif katkı verdiğini de ifade ederek, "Net ihracatın yıllık büyümeye katkısı ise 1,1 puan oldu. İhracatımızdaki güçlü artış, hem 2. çeyrekte ülkemizi güçlü bir büyüme rakamına ulaştıracak hem de cari açığın daha da azalmasını sağlayacak. Bu rakamların neticesinde, her zaman dile getirdiğimiz ‘İhracatla Yükselen Türkiye’ye bir adım daha yaklaştık." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.