Türkiye Burslarına 82 Bin Başvuru

Türkiye Burslarına 82 Bin Başvuru

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Türkiye tarafından yabancı öğrencilere verilen Türkiye Burslarına 2014 yılında 82 bin başvuru olduğunu açıkladı.

İşler,Türkiye Bursları ile eğitim gören öğrencilerle biraraya gelerek bir konuşma yaptı.

Türkiye'nin son 12 yolda önemli ilerleme kaydettiğini anlatan İşler"Ekonomik, sosyal ve siyasal alanda devrim niteliğinde adımlar attı. Fakat ben en önemli devrimin kamu ve özelde yaşadığımız ve hala yaşamakta olduğumuz 'zihniyet devrimi' olduğunu düşünüyorum. Bu toprakların sözde aydını, çok uzun yıllar kendi kültürünü, geleneğini inkâr etmiş ve hakir görmüştü. İçinden çıktığı topluma, öz ailesine üstten bakmış ve tüm bunları yaparken ne olduğunu dahi doğru dürüst kavrayamadığı batıcı izm'lere karşılıksız bir iman ile bağlanmıştı. Kendi insanını 'göbeğini kaşıyan adam' olarak tahkir etmiş; sosyolojisini, siyasetini ve tüm kurumsal yaşam alanlarını bu zihniyet temelinde inşa etmişti. Böylesi hastalıklı bir zihniyet ve bu zihniyete müptela olmuş sözde aydın ve bürokratlar, kamu ve özel kurumlara nüfuz etmişti. Ekonomik, politik ve sosyal hayatımızı ve sızdıkları devlet kurumlarını yerinde sayan ve hatta geriye götüren 'dışlayıcı kibir' illetine mahkûm etmişti. Böylece toplumun her kesimine hizmet götürmekle yükümlü devletin hemen hemen tüm kurumları dışlayıcı karaktere bürünmüş ve 'belli bölgeler ve kesimlere' hizmet eden nâtamam bir yapı olarak, çözüm değil problemler üretmiştir."dedi

Zihniyet devrimi

İşler"Türkiye, son 12 yıldır bu korkularının, 'dışlayıcı kibrin', kendi insanına efendilik taslama gericiliğinin esiri olmaktan kurtuldu. Biz herkesin eşit şartlara kavuşması ve eşit şartlarda rekabet etmesi noktasında büyük mücadeleler verdik. Bunu 'zihniyet devrimi' ile başardık. Hiç kimseyi diline, dinine, mezhebine, inancına, yaşam tarzına, etnik kökenine bakarak değerlendirmedik, kimseyi dışlamadık. Tüm kurumlarımızı bu yönde restore etmenin derdine düştük. Kısacası zamanın ruhunu doğru okuduk. Dışlayıcılık bir kurumsal gericiliktir ve çağın gerisinde kalmak demektir. Biz kesinlikle çağın gerisinde kalmadık. Hep kucaklayıcı, kapsayıcı olmaya çalıştık." diye konuştu.

Burs için 82 bin başvuru

 

İşler"Bu yıl Türkiye Bursları programına 176 ülkeden 82.000 öğrenci başvurdu. Şu anda Türkiye'de 54.000 uluslararası öğrencimiz var ve bunların yaklaşık 13.000'i Türkiye Burslusu öğrencilerimizdir. Evet, hamdolsun Türkiye sizin gibi eğitime yatırım yapan başarılı gençler için de bir cazibe merkezi haline geldi. Bunun yanı sıra gönüllü kuruluşlarımız ile sizlere, sizin topraklarınızda misafir olduk. Yıllık 100 milyon yolcu kapasitesine sahip İstanbul'un 3.Havalimanının temelini Başbakanımız ile birlikte attık. Yaklaşık olarak 10 milyar 250 milyon avroya mal olacak bu havaalanı tüm bölümleri açıldığında dünyanın en büyük havalimanlarından birisi olacak. İnşallah 2018 sonunda bu havalimanı tamamlanmış olduğunda sizler de mezun olmuş, işe başlamış ve yuva kurmuş olacaksınız. Artık çocuklarınızla birlikte Türkiye'ye geldiğinizde sizi bu muhteşem alanda karşılayacağız.

Bugün burada Türkiye ile köprüler kuracak, ekonomik, sosyal ve siyasal ilişkileri geliştirecek yüzlerce kararlı, genç profesyoneller görüyorum. Sizler ülkelerinizdeki gönüllü elçilerimizsiniz. Şundan da emin olun ki dünyanın neresine giderseniz gidin Türkiye Cumhuriyeti elçilikleri sizin de elçilikleriniz sayılır.Kısacası dünyanın dört bir yanında yaşayan yaklaşık 6 milyon Türkiyeli hemşehrileriniz var. Evet, burada öğrenciydiniz. Mezun olduğunuzda artık sizlerle meslektaş olacağız, iş ve yatırım ortaklıkları kurup ülkelerimizin ekonomik kalkınmasına birlikte katkılar sağlayacak, artı değer üreteceğiz. En önemlisi daha yaşanabilir, daha adil ve barış dolu bir dünya için mücadele eden dava arkadaşları olacağız. Kısacası yeni bir dünyanın inşası için birlikte yapacak daha çok işimiz var."dedi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.