Üniversite sınavlarında son dönemece girildi

Üniversite sınavlarında son dönemece girildi

LYS'lere giden yolda, son dönemece girdik. Üniversite adayları stresli ve yoğun bir dönemin içindeler.

Stresli geçen YGS sonrasını, profesyonelce yönetenler ve motivasyonlarını yüksek tutabilenler daha avantajlı olacaklar. Bu yıl üniversite kontenjanlarında yüzde 7,6 artış olacak.

Üniversiteye girişin birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonucunda 1 milyon 313 bin 274 aday LYS'ye girmeye hak kazandı. Geçen sene 1.233.580 aday Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girmişti. Adaylardan 624 bin 48'i, 18 Haziran'da yapılacak Matematik Sınavı'na (LYS1), 41 bin 580'i ise aynı gün öğleden sonra yapılacak Yabancı Dil Sınavı'na (LYS-5) girmek için başvuru yaptı. 19 Haziran Pazar günü yapılacak Sosyal Bilimler Sınavı'na (LYS-4) da 377 bin 128 kişinin girmesi bekleniyor. 25 Haziran'da Edebiyat-Coğrafya Sınavı'nda (LYS-3) 679 bin 639, 26 Haziran'da yapılacak olan Fen Bilimleri Sınavı'nda (LYS-2) ise 293 bin 237 aday bu alanda iyi bir bölüme girmek için yarışacaklar.

ÖSYM, farklı anlayışlara fırsat vermemek için daha önce YGS'de uyguladığı adaya özel kitapçık uygulamasından vazgeçti. Bunun yanında, soru kitapçığı, sınav salonunda görevliler tarafından adaylara rastgele dağıtılacak. Soru kitapçıklarındaki sorular birbirinin tamamen aynı olacak ancak soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevap seçeneğinin yeri, ölçme ve değerlendirme yöntemlerine uygun bir şekilde değişebilecektir. Sınav uygulaması sırasında tuvalete çıkma konusunda anlayış gösterilecek.

KONTENJANLAR YÜZDE 7,6 ARTTI

Bu yıl üniversite kontenjanlarında ortalama yüzde 7,6 artış olacak. 4 yıllık eğitim veren fakülte bazındaki artış ise yüzde 13'ün üstünde. İkinci öğretimin kontenjanları ise bir miktar azalacak. Açık öğretim kontenjanlarında bir değişiklik olmayacak. Bütün bunlardan sonra 2011 üniversite toplam kontenjanı 672 bin civarında olacak.

LYS'de adaylar kendi alanına kaynaklık eden testlerden sorumlu olacaklar. LYS'de sayısal ve eşit ağırlıklı adaylar 255 dakika içinde farklı iki test ve beş dersten sınava girecekler. Sözel adaylar için iki test için verilen süre 255 dakika. Bu süre dilden sınava girecekler için 120 dakika. Genel anlamda LYS'ler YGS'lere göre zaman bakımından biraz daha sıkıntısız geçecek.

LYS'LER, DÜŞÜK YGS'LER İÇİN TELAFİ SINAVLARIDIR

YGS'si hedeflediği gibi gitmeyen adaylar için LYS'lerin telafi etme özelliği var. Örneğin, 2010-YGS sonuçlarına göre 110 YGS netini, LYS'lerde artırıp tıp fakültesi kazanan öğrenciler olduğu gibi, YGS'si 65 net olup da bunu LYS'lerle telafi eden ve hukuk fakültelerine yerleşen öğrenciler de vardı. Bundan dolayı, üniversiteyi hedefleyen adaylar için YGS'nin iyi veya kötü geçmesi çok fazla bir anlam ifade etmemektedir. Çünkü sınav sistemi YGS ve LYS'lerle bir bütünlük oluşturmaktadır. Zaten, iki basamaklı sınav sisteminin tek basamaklı sınav sistemine göre en önemli avantajı.

Üniversite adaylarına uygulanan sınavların daha çok sıralama işlevleri var. Bundan dolayı yapılan her doğru soru adayı bir üst sıraya taşıyacaktır. Bunu daha da somutlaştırdığımızda örneğin, 2010 LYS sonuçlarına göre Kırıkkale Hukuk Fakültesi taban puanı 466.648. Bu puanı alan öğrencinin YGS net sayısı 103,75. LYS net sayısı ise 110,25 olmak üzere toplamda 214 nete sahip. Bu aday, 12.754 başarı sırası ile Kırıkkale Hukuk Fakültesi'ne yerleşmişti. Yalova Hukuk Fakültesi'ne en son yerleşen adayın YGS net sayısı 92,5. LYS netleri ise 119,25 olmak üzere toplamda 211,75 nete sahip. Adayın başarı sırası ise 13.234. İki hukuk fakültesi arasında 1.195 puan farkı var. Bu fark ise ortalama 2 nete karşılık geliyor. İki hukuk fakültesinin başarı sıralarındaki fark ise, 480 kişi. Yani TM 2 puanına göre hukuk fakültesi adayları arasında benzer ortaöğretim puanlarına sahip adaylar arasında 1.195 puan farkı ile 480 aday geçilebiliyor. Bundan dolayı her soru, aday için önemli bir değere sahip.

Öte yandan ÖSYM, LYS'de her adaya her test için farklı soru kitapçığı dağıtılacağından adayların soru kitapçık numarasını cevap kâğıtlarına doğru kodlamaları konusunda uyarıda bulundu.

LYS stratejileri önem kazandı

LYS'lerin, YGS'den farkı soruların daha çok hatırlama düzeyindeki sorulardan meydana gelmesidir. Bilgi düzeyindeki soruların en temel özelliği tekrarlarla, pekiştirilmeyi gerekli kılmasıdır. Bundan dolayı adayların son ana kadar girecekleri LYS'lere kaynaklık eden ders konularını tekrar etmeleri gerekir. Özellikle çalışma alışkanlığı olan ve düzenli bir biçimde tekrar yapan adaylar bu çalışmaların sonucunu girecekleri sınavlarda alacaklar. Hedefleri göz önünde bulundurup, sınavın amaç değil araç olduğu gerçeği sınav heyecanı konusunda adaylara destek olacaktır. YGS'den kaynaklı moral bozukluklarını geride bırakarak, profesyonel bir bakış açısı ile LYS'ye odaklanmak ve hedefleri göz önünde bulundurmak başarı için önemli avantaj oluşturacaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.