Ünlü gazeteciden çarpıcı açıklamalar

Ünlü gazeteciden çarpıcı açıklamalar

Parlamentosunda bugün sözde Ermeni Soykırımı'nı inkar edenlerin para ve hapis cezası almasını öngören yasayı oylayacak olan Fransa'nın, Cezayir'de işlediği soykırım ve gerçekleştirdiği katliamın izleri bugün hâlâ sürüyor

Cezayirli gazeteci ve Cezayir Gazeteciler Cemiyeti eski başkanı Abdunnur Buhemhem, "Bir asır süren Fransız sömürge yönetimi boyunca, o zaman 9 milyon civarında olan Cezayir'de 1,5 milyon kişi hayatını kaybetti. Buna ilaveten sınırlara yerleştirilen elektronik kablolar ve toprak altına gömülen mayınlardan dolayı da onbinlerce insan yaşamını yitirdi. Cezayir halkının, sömürge yıllarından kalan çile ve ıstırapları bugün hala devam ediyor" dedi.

Fransa'nın Cezayir'de işlediği katliamlara ilişkin Cihan Haber Ajansı'na önemli açıklamalarda bulunan Buhemhem, Fransa'nın 1960'lı yıllarda nükleer silah elde etmesinin ardından Cezayir topraklarında gerçekleştirdiği nükleer denemeler sonucunda meydana gelen ölüm, hastalık ve fiziksel dezenformasyonlara maruz kalan Cezayirlilerin sayısının 100 bini geçtiğini hatırlatıyor.

Fransız askerlerinin Cezayirli direnişçilere dış yardımı ve silah tedarikini engellemek amacıyla, ülkenin batısından başlayıp Tunus sınırına kadar olan bin 500 kilometre boyunca elektrik kabloları döşediğini belirten ünlü gazetesi, ayrıca sınıra yakın birçok bölgede mayınlar gömüldüğünü aktarıyor. Abdunnur Buhemhem, "Fransa, bu bölgeleri mayınlardan temizlemediği, daha da önemlisi, mayınların yerlerini gösteren haritaları Cezayirli yetkililere vermeyi reddettiği için bugün hâlâ birçok vatan evladı bunlara kurban gitmektedir" diye konuşuyor.

Fransız sömürgesinin kültürel boyutuna da değinen Abdunnur Buhemhem, "Fransızlar, ülkemizin Osmanlı dönemi ve öncesine ait bütün belge ve arşivleri alıp ülkelerine götürdükleri gibi Cezayir'de Arapça okuma ve yazmayı yasaklamışlardı. Öyle ki sömürge yıllarında Arapça okuma-yazma oranı yüzde 90'lara kadar gerilemişti." diye vurguluyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy'nin 2006 yılında Cezayir'i ziyareti esnasında sarf ettiği "Cezayir'deki Fransız sömürge sistemi bir hata olduğu gibi Cumhuriyetimizin üzerine kurulduğu üç prensibe de aykırıydı; hürriyet, adalet ve kardeşlik." sözlerini anımsatan Cezayirli gazeteci, buna rağmen Fransa'nın, 1830'den 1962'ye kadar süren sömürge yılları arasında işledikleri "soykırımı" hâlâ resmî olarak kabullenmediği, bunun için özür dilemediği ve olaylarda zarar gören ailelere tazminat ödemeği reddettiğini hatırlatıyor. Abdunnur Buhemhem, halk ve hükümet olarak, Cezayir'in Fransa'dan bunu istemesinin en doğal hakkı ve Fransa'nın da bu talepleri karşılamasının bir insanlık, uygarlık, demokrasi ve insanlık borcu olduğunun altını çiziyor.

Fransa'da bugün oylanacak olan Ermeni tasarısını da değerlendiren Cezayirli gazeteci, Fransa'nın ilkesel ve insanî kaygılar nedeniyle konuya yaklaşmadığını, politik ve pragmatik davrandığını düşünüyor. Ünlü gazeteci, "Fransa, tâ başından beri Türkiye'nin AB'ye üye olmasına karşın, ayrıca Ortadoğu'da her gün giderek artan Türk rolünden de rahatsız. Her şeyden önemlisi, Fransa kendi eski sömürge bölgelerinde, yani Afrika'da, Türkiye'nin ekonomik varlığından son derece rahatsız" yorumunu yapıyor.

Fransa ve Batılı devletlerin, bugüne kadar "demokrasi ve insan hakları" gibi kartları kullanarak Türkiye politikalarına karşı rahatsızlığını dile getirdiğini ve bunları baskı aracı olarak kullandığını vurgulayan Abdunnur Buhemhem, "Ancak, AK Parti yönetiminde, son 10 yıl içerisinde, demokrasi, sivil siyaset ve insan hakları alanında çok büyük mesafeler alan Türkiye, Fransa'nın ve Batılı devletlerin kartlarını elinden aldı. Klasik kartlarını kaybedenler, şimdi baskı yapmak için alternatif kartlar arıyorlar, bunlardan biri de ermeni dosyası" diye kaydediyor.

(CİHAN)
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.