Uzayda Hayat Var mı?

Uzayda Hayat Var mı?

Amerikan uzay ajansı NASA, dün web sitesinden yaptığı duyuruyla heyecanlandırdı.

Kurum bugün TSİ 21.00’de dünya dışı yaşamın kanıtlarının araştırılması konusunda önemli sonuçları olacak bir astrobiyolojik bulguyu tartışmak için ABD’nin Washington kentinde bir basın toplantısı düzenleyecek.


Açıklamanın ardından internette ve özellikle bloglarda çok sayıda spekülasyon üretilirken, NASA bu keşifle ilgili daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı. İnternetten naklen yayınlanacak basın toplantısına katılacak isimler arasında kurumun astrobiyoloji programını yöneten Mary Voytek, Amerikan Jeofizik Enstitüsü (USGS) astrobiyoloji araştırmacısı Felisa Wolfe-Simon, NASA’nın Goddard uzay merkezi astrobiyoloji uzmanı Pamela Conrad, Uygulamalı Moleküler Evrim Vakfı seçkin üyesi Steven Benner ve Arizona Üniversitesi’nden Prof. James Elser bulunuyor.
Astrobiyoloji, evrende yaşamın kökeni ve evrimi dahil olmak üzere, yaşamın bulunabileceği yerlerle nasıl devam ettiğini inceleyen bilim dalı.

Gelen bilgiler, tüm bu beklentileri boşa çıkaracağa benziyor, çünkü NASA'nın açıklayacağı bulgunun Kaliforniya'daki bir gölde bulunan bakteri türü olduğu öğrenildi.
Bu bakteriyi özel yapansa, insanlar için ölüm anlamına gelen arsenik içerisinde yaşayabilmesi.


Keşfedilen bakterinin hayatını sürdürmek için fosfor yerine arseniği kullanabildiği söyleniyor.

Bu keşfin uzak dünyalarla ilişkisiyse, daha önceden düşünülen fosforun hayat için temel yapı taşı olduğu savını tamamen çürütmesi.

Dünya genelinde büyük bir "uzaylı" histerisine sebep olan NASA'nın açıklaması, İngiliz The Sun gazetesinin ambargolu bakteri haberini yayınlamasıyla hayal kırıklığı içerisinde sona ermiş gibi görünüyor.

 

Etiketler :