Uzmanlardan ishal uyarısı

Uzmanlardan ishal uyarısı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gönül Bakır, yaz aylarında özellikle çocukları etkileyen ishale karşı aileleri uyardı.

Dr. Gönül Bakır, yaptığı açıklamada, yaz aylarının başlamasıyla insanların sıvı ihtiyacının arttığını söyledi. Bakır, "Mümkün olduğunca dışarıda bekleyen yiyeceklerden satın almamalı, ambalajlı ürünler tercih edilmelidir. İshalden korunmanın en etkili yolu, ellerin sık ve düzenli olarak yıkanmasıdır. Sıcak havalarla birlikte çocuklarda görülen rahatsızlıkların başında ishal gelmektedir. Anne sütünün kesildiği dönemde çocuklar ishale daha yatkındırlar. İshale neden olan birçok mikroorganizma dışkı, ağız yolu ile bulaşır. Yine yaz aylarında sık karşılaşılan bir diğer durum da çoğu kez koli basilinin neden olduğu ve turist ishali olarak bilinen bağırsak enfeksiyonlarıdır. Bu ishal, kanalizasyon suları ile sulanan tarlalarda yetişen ve iyi yıkanmayan yiyeceklerin yenmesi sonucu oluşur. Yine bu kirli suların karıştığı sularda yüzmek veya bir şekilde bu suların bulaştığı yiyeceklerin yenmesi ile alınan bakteri ve parazitlerin neden olduğu amipli ve basilli dizanteri de yazın daha sık görülür" dedi.

Dr. Bakır, açıkta satılan dondurmanın özellikle çocuklar için büyük tehlike içerdiğini ifade ederek, "Onun yerine ambalajlı, uygun koşullarda saklanmış ve nakledilmiş dondurmaların kullanılması gerekir. Kirli ellerde yerleşen organizmalar, ishal ve diğer enfeksiyonların en önemli nedenidir. İshal etkeni organizmaların bulaşmasında en önemli yol, temiz olmayan gıda ve suların alınmasıdır. Bu nedenle özellikle temiz su kaynaklarının sağlanması, süt ve süt ürünlerinin pastörize edilmesi, meyve ve sebzelerin iyice yıkanması gerekmektedir. İyi pişirilmemiş et ve tavuk ürünlerinden kaçınılmalıdır. Pişirilmiş gıdalar uzun süre açıkta bırakılmamalı, hemen yenmeyecekse mutlaka buzdolabına kaldırılmalıdır. Mutfak gereçleri temiz tutulmalıdır. Açıkta satılan veya uzun süre oda ısısında bırakılan gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalıdır" diye konuştu.

Dr. Gönül Bakır, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hafif ishalde, kusma varsa, çocuk günde iki, üç kere tuvalete gidiyorsa sadece takip yeterli olabilmektedir. Virüslerin yol açtığı basit yaz ishalleri 1-2 günde geçebilir. Bu tür ishaller, hiçbir ilaç tedavisi yapılmadan, sadece çocuğun beslenmesine dikkat ederek, bol sıvı vererek, tuzlu, şekerli su takviyesi yaparak geçebilir. Geçmeyen, uzayan, şiddeti yüksek olan, günde üçten fazla tuvalete gitmeyi gerektiren ishallerde hastaneye başvurulmalıdır. İshali günde 5-10 kez bulan, yeterli miktarda ağızdan beslenemeyen çocuklarda kusma ve ishal ile kaybedilen su, tuz, karbonat, potasyum gibi maddelerin damardan serum şeklinde yerine konulması gerekebilir. Eğer kanlı ishal gibi mikrobik ishal söz konusuysa antibiyotik tedavisine başlamak gerekebilir."

Etiketler :