YÖK'ten başörtü uyarısı

YÖK'ten başörtü uyarısı

İddiaya göre YÖK, İstanbul Üniversitesi'ne gönderdiği yazıda başörtülü öğrencilerin dersten çıkarılamayacağını bildirdi.

YÖK Başkanı, yönetmeliğe aykırı davranan öğrencilerin durumuyla ilgili bir şikâyet dilekçesi üzerine, başörtülü öğrencilerin derse katılmasına dolaylı yoldan vize verdi. 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Mahmut Ilıcalı'nın haberine göre, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, 2010-2011 akademik yılının başlamasına kısa bir süre kala İstanbul Üniversitesi’ne üzerine gönderdiği yazıda türbanlı öğrencilerin derslere girmelerine vize verdi. 

İstanbul Üniversitesi’nde Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nin uygulanmasında çıkan sorunlarla ilgili YÖK’e iletilen 27 Temmuz 2010 tarihli ve “025309 sayılı” dilekçe üzerine bütün üniversiteleri kapsayan bir yazı gönderen Özcan, türbanlı öğrencilerin dersten çıkarılmaması yönünde görüş bildirdi.

ÖĞRENCİLER DERSTEN ÇIKARILMAYACAK

Özcan, kurallara aykırı davrandığı ve disiplin suçu işlediği düşünülen öğrenciler hakkında öğretim elemanı tarafından yapılacak işlemin dersten çıkarmak olmadığını belirterek, “Yapılacak işlem, durumun bir tutanağa bağlanarak varsa ispata yarar evrakın tutanağa eklenmesi suretiyle disiplin yönünden gerekli işlemi yapmak üzere ilgili dekanlığa/müdürlüğe iletmekten ibarettir” görüşünü bildirdi.

DERSTEN ÇIKARMAK DİSİPLİN SUÇU

Özcan, öğrencileri derse almayarak, dersten çıkararak ya da derse girişmiş öğrenciyi yok göstererek yasa ve yönetmeliklerde yer almayan bir yaptırım uygulayan öğretim elemanının söz konusu fiilinin disiplin suçunu teşkil edeceğinin açık olduğunu kaydetti.

Özcan, öğrencilerin davranışları hakkında ilgili öğretim elemanlarının durumu tutanağa bağlayarak, dekanlığa ya da müdürlüğe iletmesi gerektiğini kaydetti. Özcan’ın gönderdiği yazıda mevzuatta bulunmayan dersten çıkarma fiilini yapan öğretim elemanları hakkında disiplin işlemi yapılması istendi.

Eski YÖK Üyesi Bülent Serim, Özcan’ın yazısının tamamen türbanlı öğrencileri derse almaya yönelik bir yazı olduğunu ifade etti. Anayasa ve yasalarla türbanın serbest bırakılmasının hoşgörü yoluyla gerçekleştirilmek istendiğini kaydeden Serim, yazıyla YÖK Başkanı Özcan’ın yetkisini aşarak türbanlı öğrencilerin derse alınması yönünde örtülü bir talimat verdiğini ifade etti.

Serim, İstanbul Üniversitesi’nde kampus ve dersliklerde türbanlı öğrencilerin rahatça dolaştığı duyumunu aldığını, buna karşı çıkan öğretim üyelerinin de disiplin cezasıyla korkutulmaya çalışıldığını kaydetti.

YÖK Başkanı Özcan, Şubat 2008 tarihinde de üniversite rektörlüklerine gönderdiği yazıda türbanlı öğrencilerin yerleşkelere ve derslere alınmasını istemiş, Özcan’ın söz konusu yazısı Mart 2008 tarihinde Danıştay tarafından YÖK Başkanı’nın böyle bir yetkisi olmadığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

Etiketler :