1 Nisan şakalarında nihayet zirveye ulaşıldı

1 Nisan'da yapılan şakaların gülünçlüğü yapanların hayal güçlerine bağlıdır. Örneğin Kastamonu yöresine ait bir türkü 1 Nisan'da mı yoksa başka bir tarihte mi üretildi bilemeyiz ama yapanın hayal gücünün zenginliğini gösterir.
Hatırlayalım...
"Manda yuva yapmış söğüt dalına, yavrusunu sinek kapmış
Gördün mü amanın yandım, tiridine tiridine tiridine bandım"
Dün haberleri gözden geçirirken, Anadolu Ajansı'nın geçtiği bir haberi okuyunca, yukarıda sözünü ettiğim türküdeki hayal gücünü geçen bir zenginliğe tanık olduğumu anladım.

Türküyü geçen haber
Dünkü "1 Nisan"da Anadolu ajansı gerçekten etkileyici bir şaka yapmıştı.
Bu "Nisan balığı" habere göre İsviçreli bilim adamları, farelerde hücre gelişimini sağlayan "XW12Z" geninin çalışmasını 2 katına çıkararak, 9 ay 10 gün olan hamilelik süresini yarı yarıya azalttıklarını açıklamışlardı.
Haberin ayrıntılarında da moleküler biyoloji profesörü "April First"in tıp dergisi "Schwangerer Mann"da (Hamile Adam) yer alan makalesinde, fareler, koyunlar ve domuzlar üzerinde başarıya ulaştıklarını kaydettiği anlatıyordu.

Kadınlara müjde
Eşinin hamileliği döneminde yaşadığı zor ayları gözlemledikten sonra bilimsel çalışmalarına bu yönde ağırlık verdiğini belirten ve adı "Nisan 1" anlamına gelen profesör "April First" basına şu açıklamayı yapmıştı:
"Başta sevgili karım olmak üzere bütün kadınlar bana minnettar kalacak. Dünya kadınlarından birkaç ay daha süre istiyorum. Çalışmalarımızda son aşamaya geldik. Yakında dünya büyük buluşumuzu konuşacak. Kadınlar isterlerse 5 ayda çocuk doğurabilecek."
Bu haberden saçılan zekâ pırıltıları ile aydınlanan odamda, iPodumu açtım ve türkülerimizin dünyasına girdim.
İbrahim Tatlıses'in hakkını vererek okuduğu Abdurrahman Kızılay'a ait bir uzun havayı dinlemeye başladım.

Agam agam oy agam
"Yatmamışam oy agam" diye başlayan uzun havada türkücü "Muhabbet ölüncedir deme" diyerek ağasını uyarıyor ve şöyle devam ediyordu.
"Ben sana derviş demem post giyer abdal olur
Ben sana reyhan demem yaprak döker dal olur
Ben sana gülüm demem gülün ömrü az olur
Ben sana sultan demem tahttan düşer azl olur"
Sonunda ağasına ne diyeceğini buluyor ve şöyle devam ediyordu: "
Ben sana beyim diyerem daim beyler bey olur"
Türkülerde bile sultana "Sultan" demenin tehlikeli olduğu bir coğrafyada erkekler hep dokuz doğururken kadınların beş ayda doğum yapmaları, gerçekten ancak 1 Nisanlarda gerçek olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar