
Salim YILMAZ
ADNAN MENDERES MÜZESİ
Adnan Menderes isminin Türk siyasi hayatında nasıl bir anlam ifade ettiğini, belirli bir yaşın üzerinde olanlar ve belirli okumalar yapanlar çok iyi bilirler. Bir milletin özüne dönmesi yönünde mücadele verenlerin başında gelen Adnan Menderes, “öze dönüş” hareketine karşı çıkanlar tarafından 17 Eylül 1961 yılında idam edildi. Aradan geçen zamana rağmen Adnan Menderes sevgisi milletin kalbinden hiç azalmadığı gibi günden güne artarak devam etti. Milletin kalbindeki bu sevginin bir numunesi olarak merhum Menderes’in memleketine, “yakın tarihte yaşananlar unutulmasın ve ders alınsın” niyetiyle müze inşa edildi. Adnan Menderes müzesini sizler için gezdim ve izlenimlerimle beraber anlatılanları bir yazı ile siz okuyucularıma aktarmak istiyorum.
Değişik kaynaklardan yaptığım araştırma ve incelemelere göre; Adnan Menderes’in dedesi, Konya’nın Bozkır kazasından gelerek Çakırbeyli’ye yerleşen Hacı Ali Bey’dir. Bu çiftlikte büyüyen Adnan Menderes, 19 yaşında yedek subay olarak Filistin Cephesi’nde savaşır. Mondros Mütarekesi’nin imzalamasından sonra çiftliğe döner ve çiftlikle ilgilenmeye yani çiftçilik yapmaya başlar. O zamanlar Menderes ailesinin evi Çakırbeyli Köyü’nün içindedir. Aile, 1926’da köydeki evden ayrılarak yeni yapılan çiftliğe yerleşir. Menderes’in çocukluğu çiftlikteki bu evde geçer. Ev de aslında Macar mimarlara yaptırılan bir konaktır. Yazıda bahsi geçen Hacı Arif Konağı. 1926’da yapılan çiftlik evi, 1950’de çıkan bir yangında ciddi hasar görür ve tamir edilir. Adnan Menderes Müzesi işte bu konağın günümüze kadar gelen eski bir fotoğrafından yararlanılarak restore edilir.
Aydın-Muğla Karayolu Çine Çayı kenarında 90 dönüm arazi üzerinde 840 metrekare içerisinde 3 katlı inşa edilen Adnan Menderes Müzesi 15 Ocak 2022’de Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyarete açıldı. Menderes’in eseri olan köprü, doğup büyüdüğü köy ve bağ evi ile bağlantılı bir konumda yer alan müze Hacı AliPaşa Konağı’nın bir kopyası olarak yapılmış.