Kurtuluş AYBİRDİ

Kurtuluş AYBİRDİ

Ağır Ceza Mahkemelerinde Görülen Davalarda Sanık Avukatlığı:

Değerli Dostlar, bugünkü yazımızda Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen davalar, ağır ceza mahkemelerinde sanık avukatlığı, ve ağır ceza mahkemelerinde savunma teknik ve metodları üzerinde duracağım. Öncelikle Ağır Ceza Mahkemelerinde hangi tür davalar görülür, yani hangi suçlar ağır ceza mahkemelerinin görev ve yetki alanına girmektedir bunu bilmek gerekir. Aşağıda bu suçları sıraladım, suçun türünü bilmeden ve suç unsurlarını ve vasıflarını bilmeden elbette ki kendinizi Nasıl ve ne şekilde savunacağınızı da bilemezsiniz.

Nasıl ki uzman ve işinin ehli bir doktor, hastasına hayati bir müdahalede bulunursa, tıpkı uzman ve işinin ehli bir avukat da müvekkilinin en kutsal haklarından biri olan Hürriyetine yani özgürlüğüne müdahalede bulunur, ve yaptığı savunmalarla ve yönlendirmelerle kişinin geleceğine yaşamına çok önemli derecede etki eder. 

Yanlış veya eksik bir müdahale ya da savunma, çelişkili ifade ve beyanlar, tutarsız savunmalar, eksik ve yetersiz deliler, zayıf ikna kabiliyeti, kişinin yaşamını ve Hürriyetini öylesine etkiler ki, geri dönüşü imkansız, telafisi mümkünsüz, çok ağır mağduriyetlere neden olur. 

Bu nedenle yargılanan sanığın doğru yönlendirilmesi, suçlamaya dair tüm delillerin acil ve eksiksiz olarak toplanması ve dava dosyasına derhal sunulması, sanığın soruşturma aşamasından itibaren çekilişi ve tutarsız ifadelerden kaçındırılması, tanık beyanlarının doğru ve eksiksiz olması, ağırlaştırıcı nedenler Hakkında  sanığın doğru yönlendirilmesi, sanığın haklarının sanığa eksiksiz olarak aktarılması, duruşmalar esnasında gerek sanığın ve gerekse de sanık avukatının duruşu ve hitabeti, sanığın verdiği ifade ve beyanların doğruluğu, sanıl avukatının etkili ve ikna kabiliyeti yüksek savunma ve beyanları, mağduriyetin en etkili ve güzel şekilde açıklanması, tüm bu saydığımız faktörler ağır ceza mahkemelerinde görülen davaların seyrini, gidişatını, ve de yargılama neticesinde verilecek olan kararı çok büyük ölçüde etkiyecektir ve sonuç belirleyici olacaktır. Yanlış, metodsuz, eksik, ve ikna ediciliği zayıf bir savunma, sanığın ağır bir hapis cezası almasına ve de hem kişisel hayatının hem de aile hayatının derinden etkilenmesine ve tabiri caizse hayatının bitmesine neden olacaktır. Elbette ki hukuk bir derya denizdir, çok fazla ve geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu sebeple de İcra Hukuku alanında uzman olan bir avukatın veya Boşanma veya Ticaret Hukukuna hakim olan bir avukatın ceza hukuku ve ağır ceza davalarında ehil ve uzman olması beklenemez.

Ağır Ceza Mahkemesinde Görülen Suçlar; 
Kanunların ayrıca görevli kıldığı haller saklı kalmak üzere,
1- Yağma
2- İrtikap
3- Resmi belgede sahtecilik
4- Nitelikli dolandırıcılık
5- Hileli iflas
6– Devletin güvenliğine, anayasal düzene, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar
Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak
Düşmanla işbirliği yapmak
Devlete karşı savaşa tahrik
Temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak için yarar sağlama
Yabancı devlet aleyhine asker toplama
Askeri tesisleri tahrip ve düşman askeri hareketleri yararına anlaşma
Düşman devlete maddi ve mali yardım
Anayasayı İhlal
Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı
Yasama organına karşı suç
Hükümete karşı suç
T.C. Hükümetine karşı silahlı isyan
Silahlı örgüt
Suç için anlaşma
Askeri Komutanlıkların Gasbı
Yabancı hizmetine asker yazma, yazılma
Savaş zamanında emirlere uymama
Savaş zamanında yükümlülüklere aykırılık
Savaşta yalan haber yayma
Devletin güvenliğine ilişkin belgelere yönelik suçlar
Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme
Siyasal veya askeri casusluk
Gizli kalması gereken bilgileri açıklama
Uluslararası casusluk
Devlet sırlarından yararlanma, devlet hizmetlerinde sadakatsizlik
Yasaklanan bilgileri temin
Yasaklanan bilgilerin casusluk maksadı ile temini
Yasaklanan bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadı ile açıklama
Taksir sonucu casusluk fiillerinin işlenmesi
Devlet güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma
7-Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar
8-Ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlar;
Örneğin Soykırım, Örgüt, Zimmet, Rüşvet, Kasten öldürme, İşkence, Nitelikli Yağma, Cinsel istismar, Cinsel saldırı, Radyasyon yayma, Zehirli Madde Katma, Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti. Parada sahtecilik … gibi suçlar ile ilgili dava ve işlere bakmakla ağır ceza mahkemeleri görevlidir.

Eğer ağır ceza mahkemesinde yargılanıyorsanız veya ağır ceza mahkemesinin görevine girecek bir suç nedeniyle hakkınızda soruşturma başlatılmışsa acilen iyi bir ağır ceza avukatının desteğinden yararlanmanız yerinde olur. Ağır ceza mahkemesi kişinin hayatı ve geleceğini oldukça ciddi şekilde etkileyecek nitelikteki suçlara bakmakla görevlidir ve ağır ceza avukatı seçiminizde göstereceğiniz özen geleceğinizi şekillendirecektir.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.