Anamur il olmayı yıllardan beri bekliyor

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi ile Şırnak'ın Cizre ilçelerinin il olması hususunda devletin zirvesinden çıkan olumlu kararı tartışacak değilim. Özellikle terör sebebiyle devlet öyle uygun görmüşse yapılacaktır. İl olmak bu ilçelerimizde terörün önlenmesi, en azından azaltılması için ne gibi katkı sağlayacak bunu zaman gösterecektir. Söz gelimi devleti yönetenler bu konuda olumlu düşünüyor ve gerekçeleri de varsa söz konusu ilçelerin il yapılması için şimdiye kadar niçin beklendiği sorusu akla geliyor. Hakkari'yi gördüm ama Yüksekova'yı görmek nasip olmadı. Cizre'ye birkaç kere gittim. Eğer bir ilçenin il olması için belli nüfusa sahip olması gibi bir ölçü varsa sanıyorum bu kıstas iki ilçemiz için de geçerli değildir. Tekrar ediyorum Yüksekova ve Cizre'nin il olmasına karşı çıkıyor, bunun için kendimce gerekçeler bulmaya çalışıyor değilim. Elbette bir ilçenin il olması devlet hizmetlerinden alacağı payı artıracaktır. Eskiye göre daha çok hizmet alacaklar, bu da gelişmelerine katkı sağlayacaktır. En azından bu yönüyle bile bu iki ilçemizin il yapılması yararlı olacaktır. Buna il olmanın arkasından birer üniversite eklenecek olursa bu ilçelerimizin gençleri için sevinç vesilesi olacaktır.

Ancak, devlet üst yönetiminin kararlarını belirleyici olan tek sebep terör olmamalıdır. İl olmayı bekleyen, teröre de hiç bulaşmamış ilçelerimiz vardır. Söz gelimi Mersin'in Anamur ilçesi yıllardan beri il olmayı beklemektedir. Anamur halkı siyasilerin zaman zaman gündeme getirdikleri il olma istekleri ya da söylentileri ile oyalanmaktadır. Diyebiliriz ki Anamur'da bazı partiler il olma konusunu siyasi malzeme olarak kullanmakta olan da Anamur halkına olmaktadır.

Bu köşede Anamur'un il olması gerektiğine dair düşüncemi daha öncede ifade etmiştim. Bu vesileyle bir kez daha hatırlatmak ve ilgililerin dikkatine sunmak istiyorum. Sunmak istiyorum ki mademki iki ilçe il yapılacaktır buna üçüncü olarak Anamur da eklensin.

Anamur verimli topraklara sahip bir ilçemiz. Ne ekerseniz biter, adeta diktikleriniz büyüdüğünü gözlemleyebilirsiniz. Yılda iki hatta üç kez ürün almak mümkündür. Ancak, halk seracılığa yöneldiği için farklı ürünler ekmeyi yıllar var ki terk etmişler. Anamur deyince o mis kokulu muzunu hatırlamamak mümkün değil. Ülkemizde tüketilen muzun büyük bölümü bu bölgede üretilmektedir. Geçmişte açık alanlarda üretilen muz artık seralarda üretilmekte, açık alanlar giderek daralmaktadır. İthal muz ile çeşitli alanlarda rekabet edebilecek duruma gelmiştir. Ancak, ithal muz hâlâ çok ucuza ülkemize gelmekte, ancak içeride birden bire fiyatı artmaktadır. Bu yönüyle Anamur muzunun ithal muzla rekabeti en azından şimdilik zordur ama bir kimse muz yedim diyebilmek için Anamur muzunu yemek durumundadır. Belki ithal muz daha gösterişlidir ama ağzınıza aldığınızda sulandırılmış talaş yiyor gibi bir hisse kapılırsınız. İthal muzda kesinlikle Anamur muzunun hoş tadı ve kokusunu bulamazsınız.

Bu yazıdan maksadım Anamur muzunu methetmek değil. Derdim Anamur'un il olmasına katkımın olmasıdır.

Hemen belirteyim ki Anamur bağlı bulunduğu Mersin'in en uzak ve sapa ilçesidir. Bu bakımdan il merkezine Anamur halkının gidip gelmesi ve hizmet alması zor ve zahmetlidir. Anamur'u çevreye bağlayan yollar ise yıllardan beri ihmal edilmiş, bu ilçemiz iç ve özellikle de dış turizmden layık olduğu payı alamamıştır. Beklide özellikle dış turizmin bu ilçede gelişmemiş olması tabii halini koruması bakımından iyi olmuştur.

Anamur il merkezine uzak ve yollarda berbat olduğu için acil hastalar genellikle Antalya'nın ilçesi Alanya'ya gitmek zorunda kalmaktadırlar. Bu yolun da 100 kilometrelik bölümü gerçekten berbattır. Burada da yol genişletme çalışmaları sürüyor olsa da son yıllarda bu çalışmalar başlayabilmiştir.

Kısacası Anamur hem Antalya'ya hem de Mersin'e uzaktır. Ortada sanki bağımsız bir görünümü vardır. Ancak, ilçe olduğu için çeşitli devlet kurumlarının hizmetinden yeteri kadar faydalanamamaktadır.

Şu dönemde AK Parti iktidarı bu ilçemizin il olmasını sağlayacak olursa sanıyorum Anamur halkının sevgisini kazanacaktır. Hem de bazı partilerin yıllardan beri ellerinde malzeme olarak kullandıkları bir hususu almış olacaktır. Kısacası Anamur kullanılmaktan kurtarılacak ve hakkını almış olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar