Hüseyin DERVİŞOĞLU

Hüseyin DERVİŞOĞLU

ANT-MAN

Künye

Orijinal Adı: Ant-Man

Senaryo: Adam McKay, Paul Ruud,

Ortak Senarist: Joe Corrish, Edgar Wright

Orijinal Fikir: Stan Lee, Larry Lieber, Jack Kirby   

Yapım: Marvel Studios

Uluslararası Dağıtım/Satış: The Walt Disney Company France 

Türk Dağıtımcı: UIP Türkiye

Yapımcı: Kevin Fiege

Ortak Yapımcı: Brad Winderbaum

Görüntü Yönetmeni: Russell Carpenter

Müzik (Besteci): Christophe Beck

Sanat Yönetmeni: Nigel Churcher, David Lazan

Set Dekaratörü: Shepherd Frankel, Marcus Rowland, Leslie A. Pope

Cast Directörü: Sarah Finn

Kostüm Şefi: Sammy Sheldon

Oyuncular: Paul Ruud (Scott Lang/Ant-Man), Evangeline Lilly (Hope Van Dyne), Corey Stoll (Darren Cross/Yellowjac ket), Michael Douglas (Dr. Hank Pym), Bobby Cannavale (Paxton), Michael Pena (Luis), Wood Harris (Gale), Judy Greer (Maggie Lang)

Yönetmen: Peyton Reed

Iron Man, Hulk ve Thor’un aralarında olduğu karakterlerin sinema uyarlamalarıyla Hollywood’un önemli çizgi roman yayıncısı durumuna yükselen Marvel, yepyeni bir karakteri sunuyor: Ant-Man. Bir giysi sayesinde karınca boyutuna gelen ve işlerinde karıncalarla birlikte çalışan bu kahraman, başta itici ve saçma görünebilir. Ancak yönetmen, senarist ve başrol oyuncusu, zoru başarıp bu süper kahramanı komik ve sempatik kılıyor.

İnsanları küçülten ve karıncaları kontrol eden bir keşif yapan onurlu bilim insanı Dr. Hank Pym, bu keşfini insanlığın yararı için saklar. Ancak asistanı Darren, aynı keşfi yapıp silah tacirlerine satmaya çalışır. Faaliyetlerinin temelinde insanlardan çalmak olan büyük şirketler beklemedikleri bir tepki ile karşılaşacaklardır. Zaten bu şirketlerden çaldığı için hapis yatmış, küçük kızına lâyık bir baba olmaya çalışan mühendis Scott Lang, Dr. Hank Pym sayesinde Ant-Man’e dönüşür ve Darren’ın şirketini sabote etmeye başlar.

Bir insan sırf iyi kalpli olduğu için kahraman olmayı seçebilir mi? Seçse inandırıcı olur mu? Senaristler bu sorunu, ortalama izleyiciyi filmin içine çekecek oltayı atarak başarmışlar. Ant-Man için küçük kızının kahramanı olmak isteyen, bunun için de dünyada en çok değer verdiği evladının kendisiyle gurur duymasını sağlamak gerektiğini bilen bir babanın fedakârlık öyküsü desek abartmış olmayız sanırım. Ayrıca, Hank Pym’in kendi kızı Hope ile kişisel bağlantı kurabilmesi için Ant-Man’a ihtiyaç duyması, senaristlerin attıkları oltanın güçlenmesini sağlamış. Hemen söyleyelim Hope rolündeki Evangeline Lilly’nin parlak olmayan performansı bu ikinci oltanın etkisini de azaltmış.

Ant-Man filmini ciddiye almadan, mizah unsurlarını gözeterek izlemek gerekir. Böyle yapılırsa, Ant-Man’in küçücük alanlarda kötü adamlara karşı mücadelesini gösteren bir sürü eğlencelik sekanslardan haz almamak imkânsız gibi. Filme, Hollywood’un küçümsenmeyecek bütçe ile çekilmiş, macera soslu, b- tipi bilim kurgu gözü ile bakmak gerekir. Hikâyenin içinde barındırdığı her türlü saçmalık, akıcı ve düzgün diyaloglar sayesinde güzel bir eğlenceliğe dönüşmüş. Bu anlamda yönetmeni tebrik etmek gerekir. Özellikle Ant-Man’in minyatür haline bakmadan bir şehir maketinin içinde kurşunlardan kaçtığı sahneler, karışıklıklardan kaynaklanan müthiş cümbüş filmi diğer kahraman filmlerinden ayıran orijinallik içermektedir.

Filmde birçok doğru seçim yapılmış. Öncelikle Ant-Man’i canlandıran Paul Rudd’ın mizaha yetenekli ve sempatik bir aktör olması önemli bir Casting başarısı. Ayrıca usta aktör Michael Douglas ise yılların tecrübesini konuşturmuş, az ama öz sahneleri ile filmin bütünlüğünü gerçekleştirmiş.

Asıl, Luis karakterini oynayan Michael Pena’nın performansı tek kelime ile mükemmel. Pena, oynadığı bütün sahnelerde, karşısında kim olursa olsun ciddi anlamda rol çalmış. Büyük bütçeli bir başka yapımda onu görmek benim için sürpriz olmayacak.

Filmin en çok sıkan karakteri ise kötü adam rolündeki Darren Cross’un performansı olmuş. Hem performans açısından filme yakışmamış, hem de süper kahramanın aynısını taklit ederek ona meydan okuması seyirciyi baymaya yetmiş.

Ant-Man’in en önemli artısı, haddini bilmek olmuş. Film, izleyiciyi güldürmek için çekilmiş ve bunu da büyük bir ustalıkla hiç zorlanmadan başarmış. Bu hafta (17.07.2015) vizyona giren Ant-Man, sıcak yaz günlerinde gülerek serinlemek isteyenlerin pişman olmayacağı bir alternatif olarak tavsiye edilebilir bir film.

Film hakkında son bir notla da yazımızı bitirelim. Film bittikten sonra jeneriği izlemenizde fayda var. İzleyicileri tatlı bir sürpriz bekliyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.