Binlerce kitap var, kütüphane yok

Bush dönemi ABD Hazine Bakanı Henry Paulson 'global ekonomik kriz' sırasında yaşadıklarını kitaplaştırmış... Dün Süleyman Yaşar'ın (Taraf) sütunundan bunu öğrenince kitabı edinip derhal okumaya başladım. Paulson'un anıları, krizin nasıl tetiklendiği kadar Beyaz Saray'ın en netameli kararları nasıl aldığını öğrenme fırsatı da veriyor...

Yukarıdaki ilk cümlede ABD'de henüz çıkmış bir kitabın varlığından haberdar olur olmaz edinip derhal okumaya başladığımı anlatmam size yadırgatıcı geldi mi? Gelmiş olmalı. Bazılarınız yabancı yayınlar satan bir kitabevine koşup kitabı aldığımı sanmış olabilirsiniz. Hiç de öyle yapmadım. Yaptığım şu: ABD'deki en büyük internet kitabevi olan 'amazon' tarafından çıkarılmış 'Kindle' adlı cihaz var bende; bilgisayarımın önüne oturdum, amazon'a bağlandım ve kitabı oradan cihazıma indiriverdim.

Süleyman Yaşar'dan varlığını öğrenmemle kitabı okumaya başlamam arasında ne kadar vakit geçti dersiniz? Yalnızca bir dakika...

Apple firmasının efsanevi yöneticisi Steve Jobs'un geçen hafta dünya tanıtımını yaptığı 'ipad' cihazının hedeflediği kitle, kitabı elektronik ortamda okumaya hazır benim gibiler... Cihazla ilgili bizde çıkan eleştirileri okurken bu sebeple gülüyorum. 'USB' çıkışı olmamasını dert ediyorlar sözgelimi; ya da bir sayfada sadece bir tek işlem yapılabilmesini kafalarına fazlaca takıyorlar... Oysa 'okumak için' alınan cihazlarda o tür özellikler olması gerekmiyor...

'Kindle' 'e-kitap' diye bilinen alanda ilk örnek değil, ama galiba en yaygını o... Arkasında ilk elde 350 bin eseri elektronik ortama aktaran 'amazon' olduğu için yaygınlığa kavuştu; Barnes & Noble zinciri de kendi okuma cihazı 'Nook' ile rekabete başladı. Şimdi de Apple ve 'ipad'... Bu alan hayli zenginleşeceğe benziyor.

Rekabet için hazır bir zemin var: 2009'un son dört ayı içerisinde amazon 419 bin adet Kindle sattı. Şimdiye kadar satılan toplam Kindle sayısı 1,5 milyonu aşmış olmalı. ABD'de yılbaşlarında hediye çılgınlığı yaşanır, 2010 yılbaşı en fazla hediye edilen şeyin 'Kindle' olmasıyla tarihe geçecek... Bir şeyle daha: Yılbaşı öncesi alış-verişinde satılan e-kitap sayısı tarihte ilk kez bildiğimiz kitap sayısının üzerinde gerçekleşti.

Kendi deneyimimden söyleyeyim: Henüz bir aylık Kindle kullanıcısıyım, kitaptan e-kitaba geçmekte hiçbir zorluk yaşamadım. Her yere götürebildiğim için okuma eylemine ayırdığım saatler fazlalaştı.

Gazetelerde okudum: Türk Telekom amazon'la anlaşıp 'Kindle' kullanımına izin veren 100 civarında ülke arasına Türkiye'yi de katacakmış. İyi olur. Ancak amazon'un Türkiye'yi Kindle-ağı dışında bırakmasının lojistik açıdan hiçbir zorluğu olmuyor. e-kitap versiyonu bulunan her eseri ânında bilgisayar üzerinden Kindle'a indirmek burada da mümkün.

Kitap fiyatları -genellikle- yarıya düşüyor Kindle üzerinden okumakla... Benim cihazımda şimdiden İngilizce ve Türkçe olarak 300'e yakın kitap var; Kindle'ın belleği 1500'e yakın kitabı depolamaya müsait. Mehmet Barlas'ın küçümseyerek verdiği rakam doğruysa ve 'ipad' 64 Gigabyte bellekle gelecekse, bu, yüz binlerce ciltlik kocaman bir kütüphaneye eş demek. (Kindle'ın belleği sadece 1.6 Mbyte çünkü.)

Kapasite az değil, çünkü okuduğunuzu bellekten silebilir, sonra istediğiniz zaman para ödemeden yeniden yükleyebilirsiniz. Düşünün bir kere: Küçücük bir cihaz ve içinde 1500'ün üzerinde her an okunmaya hazır eser!

Dün Habertürk'te de işlenmişti bu konu, bizim yazar ve yayıncıların şiddetli bir kaygı duyduklarını oradan öğrendim. Remzi Kitabevi sorumlusu "Korsanla mücadele edilemiyor ki..." diye yansıtmış kaygısını, yazar Pınar Kür de elle tutabildiği kitabı kokladığını söyleyip "Kitabın yerini bir şey tutamaz" demiş... Kokulusunu çıkarmazlarsa (seslisi var, Kindle içine müzik yükleyip dinleyebiliyorsunuz) Pınar Hanım e-kitaptan uzak durmakta haklı, ama korsan kitaba karşı en ciddi tedbir e-kitap...

Türkçe kitapları da yüklemek mümkün Kindle'a. Benimkinde daha şimdiden 20 kadar Türkçe e-kitap var; biri TBMM'nin Susurluk Araştırma Komisyonu'nun hayli zengin raporu. World ve pdf dosyalarını bir aracı programla (MobiPocket Creator) Kindle'ın tanıdığı e-kitap formatına çevirip cihazıma yükleyebildim.

Bush, Hazine Bakanına, "Hank" demiş, "Başlarına geleceği biliyorlar mı?" Paulson şu cevabı vermiş: "Sayın Başkan, hemen davranmalı ve onları şaşırtmalıyız. İşittikleri ilk ses yere düşen kendi kellelerinin sesi olmalı."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.