Çin'e Açılan Kapı Olmaya Aday Bir Dergi...

Çin’e Açılan Kapı Olmaya Aday Bir Dergi ...

 

Evimizde, işyerimizde, arabamızda kullandığımız pek çok ürün ÇİN malı.

Üstelik Çin ürünleri artık özensiz, çabuk bozulan, düşük kaliteli ürünler de değil.

Murat Yülek’in ifadesiyle Çin “ikinci nesil” yayılmasına geçmiş durumda ve “İhraç ettiği mallar artık ucuz kanserojen oyuncaklardan oluşmuyor; tren setlerinden otomobillere, cep telefonlarından 3G modemlerine, telekom ağları kurulmasından hidroelektrik santrallerin elektromekanik sistemlerine kadar geniş bir ihracat yelpazesine sahip Çin.”

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin hakkında maalesef çok yüzeysel bilgilere sahibiz. Çin hakkında sürekli kaynak okumaya çalışan ve Çin-Türk ekonomik ilişkilerini irdeleyen yazılar yazan birisi olarak benim de yeterli bilgiye sahip olduğumu söylemem çok zor.

Çin-Türk dış ticareti 17 milyar dolar civarında. Maalesef bu rakamın %90’ı Çin’den aldığımız ürünlerden oluşuyor. Yani 9 alıp 1 satıyoruz neredeyse. Bu toplam dış ticaret hacmine rağmen Çin hakkında yeterli bilgiye sahipmiyiz? Hayır...

Ekim ayında Çin Başbakanı Türkiye’yi ziyaret etti. İlişkilerimiz daha da derinleşiyor. Bu sıcak ziyaret ve gelişmelere rağmen bugün sokağa çıksak ve sorsak “Çin Başbakanının ismi nedir?” diye... Acaba kaçından hiç tereddüt etmeden “ Ven Ciabao” ismini alırız dersiniz. Bir tek doğru cevap bile alamayacağımız kanaatindeyim.

Aynı insanlar eminim;

Almanya dediğimizde Angela Merkel,

Fransa dediğimiz zaman Nicolas Sarkozy,

ABD Başkanı Barack Obama,

İngiltere Başbakanı David Cameron’u hemen hatırlayacaklardır. Bu örnekleri daha da arttırmak mümkün.

 

En Büyük Problem: Bilgi Eksikliği...

 

İşin özeti Dünyanın 17 büyük ekonomisi Türkiye ile 2. Büyük ekonomisi olan Çin arasında ekonomik ilişkilerin büyüklüğüne oranlanamayacak nitelikte düşük sosyal ve kültürel ilişkiler söz konusu...Aramızda çok önemli düzeyde “BİLGİ YETERSİZLİĞİ” problemi var. Tanımadığınızla sağlıklı ilişkiler kurmanızda mümkün değil. Bu sebeple Çin’den 9 alıp 1 satıyoruz.

Bu eksikliğin farkına varan Dijitek Grup “CHINA TODAY TÜRKİYE” isimli bir dergi çıkarmaya başladı. Kendisini “Bilgilendirici Ekonomi Dergisi” olarak tanımlayan dergi EYLÜL 2010 da yayın hayatına sessiz sedasız başladı. O kadar sessiz başladı ki ÇİN konusunu hassas bir şekilde takip etmem rağmen dergiyi 2. Sayısında fark edebildim. İlk sayısında “Çin’in Yeşil Enerji Hamlesi”ni kapak konusu yapan dergi 2 sayısında “Kalkınmayı Besleyen Damar Demiryolu” kapak konusuyla karşımıza çıktı. Derginin doyurucu içeriğine bu yazıda hiç girmeyeceğim. Gerçekten çok seviyeli ve eğitici pek çok yazıyı bir solukta okuyabileceğiniz dergiye gazete bayilerinden ulaşabilirsiniz.

Üstelik bu dergi salt “tercüme” niteliğinde bir yayın da değil. Yazıların %70’i Çin dergisinden aktarama ile %30’u ise Türkiye’de oluşturulan sayfalardan oluşuyor.

China Today aslında sadece Türkiye’de çıkan bir yayın değil. Dergi Çin’in en büyük basın kuruluşlarından CPIG Grup tarafından çıkartılıyor.

Derginin temelini Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu yıllarda atılmış. O yıllarda yeni rejim Batı dünyasında düşman olarak görülüyor, siyasi olarak tanımıyor ve ekonomik ambargolara maruz kalıyordu. Bu sıkıntılı dönemde Çin’i tek yönlü Batı kaynaklarının haber akışına terk etmek istemeyen dönemin Çin Başbakanı Zhou Enlai’nin teşvikiyle, Soong Ching Ling 1952 yılında China Reconstructs isimli dergiyi çıkarmaya başladı.

 

Sınır Tanımayan Dergi...

 

Çin’i doğru tanıtma amaçlı dergi 1990 yılında “CHINA TODAY” ismini aldı. Türkiye yayını ile Çin’in yedi dilde yayınlanan tek süreli yayını olma özelliği kazanan dergi kendi ifadeleriyle “58 yıllık habercilik geleneği”nden geliyor.

23 Ekim’de Ankara Hilton’da yayın hayatına atılış kutlaması yapan derginin Çin’den gelen Başkanı Zhou Mingwei’in burada yaptığı konuşmasında ifade ettiğine göre “1949 yılında kurulduğundan bu yana Çin’i dünyaya tanıtma görevini üstlenen, her yıl yaklaşık on dilde üç bin kitap basan, 30 dergi basan” CIPG Grup yurtdışında bulunan 18 temsilciliğine Ankara’yı da ekleyecek.

Grubun yeni hedefi Çin’de “TURKEY TODAY” isimli bir dergi yayınlamak.

2011 yılı Türkiye-Çin arasında kurulan diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 40. Yıldönümü olacak. Ayrıca 2012 de “Türkiye’de Çin Yılı”, 2013 de “Çin’de Türkiye Yılı” olacak ve ilişkiler her geçen gün daha da artacak. Bu döneme denk gelen Chına Today Türkiye çok önemli bir misyonu yerine getirmeye aday gözüküyor.

Dergi: Çin’de yatırım yapanlara yol gösterecek bir kılavuz olmanın yanı sıra Çin’in sosyal ve kültürel hayatını tanıtmaya çalışacak. Böylece hem iş adamlarına hem akademisyenlere hem de bürokratlara farklı bir ışık tutmuş olacak.

Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli’nin dergiye verdiği röportajda ifade ettiği gibi “Çin’i kendi kaynaklarımızdan öğrenirsek, ikili ilişkilerde o kadar başarılı oluruz”

Hoş geldin “CHINA TODAY” hayırlı olsun...

unalsade@mynet.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum