A.Kerim KARAAĞAÇ

A.Kerim KARAAĞAÇ

ÇOCUĞUNUZA ÖZ GÜVEN VERİNİZ

 Çocuğunuzu şartsız sevin ve ona güvenin. Onun da size güvenini sağlayınız.

Sorumluluk alıp başarı hissini yakalamasına yardımcı olun. Anne veya babasını her zaman yanında hisseden çocuğun başaramayacağı az şey vardır. Bunun yanında, "annem ve ya babam olmazsa ben bunu yapamam" durumuna de getirmemek lazım. 

Çocuğunuzun anlattıklarını dikkatli ve kesintisiz dinleyebilmek için zaman ayırın ve onu göz teması kurarak dinleyin.

Bazı kuralları koymanız gerekecektir. Uyarılarınızı tekrar etmekten kaçınmayın. Kararlı ve açık bir şekilde uyarın ve kendisinin doğru davranacağına güvendiğinizi hissettirin.

Çocuğunuzun değişik yemekleri denemek, yeni bir arkadaş edinmek, bisiklete binmek gibi yeni deneyimlerde bulunmasını destekleyin.

Risk almaya başlayınca tabii ki yanlışlar da eşlik edecektir. Bunlar onun öz güveni için değerli yaşantılardır. Yanlışlarını bağışlamanız çocuğunuzun kendi hataları ile daha kolay baş edebilmesini sağlayacaktır.

Her çocuk cesaret bekliyor. Onun iyi başardığı şeyleri övmeniz ve bunu onun duyması yeterli olacaktır.

“Neden kız kardeşin gibi uslu olamıyorsun?”, “Neden Ali gibi çalışmıyorsun?” gibi örnekler çocuğunuza başarısız olduğu şeyleri hatırlatacak, utanç duyma, kıskanma gibi olumsuz hislerle kendi öz değerlerini indirgemesine sebep olacaktır.

Her şeyi beğenmeyin, kabullenmeyin ve seçici olunuz.

Hislerinizi gösterin, gizlemeye çalışmayın. Kızmak, kavga etmek, üzülmek ve sevinmek her ailede olabilecek ruh halleridir ve normaldir. Fakat, bunlara öncelikle kendiniz hazırlıklı olun ve gerçekten rol yapın.  Mutlaka kızmanız gereken yerde bile sesiniz yükseltirken, içinizden tebessüm etmeyi başarınız. Sakinleştiğinizde ve neşeniz yerine geldiğinde çocuğunuz da bu ruh hallerini aynen hissedecektir. Bu da öz güveni güçlendiren bir örnektir.

Çocuğunuz kendisini başkaları ya da kardeşi ile kıyasladığı zaman ona yakınlık gösterin ve artı özelliklerini ön plana çıkararak övün.

Cesaret vermek ilerlemeyi takdir etmektir, sadece başarıyı değil. Övgü ile cesaretlendirmek arasında fark vardır. Birincisi yapılan işi ödüllendirirken diğeri kişiyi ödüllendirir

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum