Danıştay’ın kararı adaletsizliğin katlanmış halidir

Son yıllarda bazı generallerin -basına da yansıyan- bir takım ses kayıtları ortaya çıktı. Bu belge ve ses kayıtları generallerin eğitime olan müdahalesini apaçık ortaya koyuyordu. Bunlardan biri de 10 yıldır milyonlarca meslek lisesi öğrencisini mağdur eden anlamsız katsayı engeliyle ilgili olanıdır. Hatta bu uygulamanın iptali için 2004 yılında hükümet bir yasa teklifi sunmuş ve bu yasa dönemin Cumhurbaşkanı olan Necdet Sezer tarafından veto yemişti. Basına yansıdığı kadarıyla katsayı engeli 28 Şubat sürecinde Genelkurmay İkinci Başkanı olarak görev yapan Orgeneral Çevik Bir'in “İmam Hatip Liselerinin şube açmasını” engellemek amacıyla Mesut Yılmaz başkanlığındaki 55. hükümete uyarı yazıları göndermesiyle başlıyor. Çevik Bir, 14 Temmuz 1998 tarihli YÖK'e gönderdiği yazıda “irticai grupların istismarı” için ÖSS sisteminde değişiklikler yapılmasını istemiş, Kemal Gürüz başkanlığındaki YÖK ise 10 yıldır uygulanan ve tüm meslek liselerini mağdur eden bu adaletsiz 'katsayı' sistemini getirmişti.

Laiklik ve cumhuriyeti koruma kaygısıyla çıkartılan ve meslek lisesi çıkışlı öğrencilerin üniversiteye girişini imkânsız hale sokan bu katsayı uygulamasının bir generalin talimatıyla devreye sokulmuş olması gerçekten vahim sonuçlar doğurmuştur ülkemizde... Komutanlar İHL çıkışlı öğrencilerin üniversiteye girişini engelleyerek laikliği koruyacaklarını sanmışlardır. Şüphesiz söz konusu eğitim olduğunda sonuç hiçte öyle olmamıştır. Yüz binlerce meslek lisesi öğrencisi yoktan yere mağdur edilmiştir. Bu durumun vahametini kavrayan yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan meslek liseleri ve imam-hatip liseleri mezunlarına yönelik katsayı farkı uygulamasını kaldırmıştı. O dönem İstanbul Barosu konuyla ilgili yaptığı bir açıklamasında “YÖK meslek lisesi mezunlarının haklarını koruyor görüntüsü altında, aslında imam hatip lisesi mezunlarının katsayı puanı uygulanmaksızın genel (düz) lise mezunları gibi üniversitelere girmelerinin yolunu açmış bulunmaktadır” diyerek bir nevi katsayı uygulamasının iptalinin ardında İmam Hatip Liselerinin önünün açılması olduğunu vurgulamaktaydı. Karara itiraz edenlerin ortak endişesi; İmam Hatip Liselerinin önünün açılacağı ve ülkeye irtica geleceği noktasındaydı. Hatta bir “eğitim sendikası” olan Eğitim-sen’in Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, kararı, “YÖK AKP’nin oyuncağı oldu” diye değerlendirmekteydi.

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın meslek liseleri ve imam-hatip liseleri mezunlarına yönelik katsayı farkı uygulamasını kaldırmasının ardından binlerce mağdur olmuş öğrenci rahat bir nefes almıştı. Gençlerin önündeki bu izahı mümkün olmayan tuhaf engelin kalmasıyla gençlerin geleceğe olan güvenleri azda olsa artmıştı. Ancak Türkiye ilginç bir ülke… Örneğini demokratik ülkelerde göremeyeceğiniz bir yığın tuhaflıkla karşılaşma şansınız çok fazla burada. Örneğin eğitim, eğitimle uzaktan yakından ilgisi ve bilgisi olmayan başta komutanların ve hukuk adamlarının elinde bir oyuncağa dönüştürülmektedir. Eğitime, eğitimcilerden ve bu alanda işlev gören eğitim sendikalarından başka herkes yön vermeye çalışır.

Birçok insan katsayı gibi adaletsiz bir uygulamanın kalmış olmasını hak ve adalet adına sevinirken Danıştay 8. Dairesi, İstanbul Barosu’nun başvurusuyla YÖK’ün üniversiteye girişte katsayı eşitsizliğini kaldıran düzenlemesinin yürürlüğünü oy birliği ile durdurdu. Yani anlayacağınız katsayı adaletsizliği hukukçular eliyle katlanarak yeniden sorun olmaya devam ediyor.

Eğitimde general yasaklarına son

 

Türkiye’de eğitimle uzaktan yakından ilgisi bulunmayan bu konuda yeterli donanıma sahip olmayan generallerin eğitime bu denli karışmaları kuşkusuz ideolojiktir. Generallerin eğitimde yol açtıkları zarar-ziyanın telafisi ise uzunca bir süre mümkün gözükmemektedir. Liselerde hala askerlerin girmeye devam ettiği Milli Güvenlik derslerinin yönetmeliği incelenecek olursa askerin eğitime ne denli dâhil olduğu ya da olmak istediği daha iyi anlaşılacaktır. Hâlbuki eğitim, insan haklarına, demokrasiye, özgürlüğe, en önemlisi de insanın kendisini gerçekleştirmesine gerekli katkıyı sunmak üzere işlev görmelidir. Okullar askeri disiplinin kavratılacağı birer kışla değil özgürlüğün, adaletin, insan haklarının, bilimin, sanatın ve felsefenin kazandırılacağı ve üretileceği ortamlar olmalıdır. Generallerin eğitime burnunu sokmadığı bir ülkede eğitimin kalitesi mutlaka artacaktır. En önemlisi de katsayı gibi akıl almaz uygulamalarla gençler daha fazla mağdur olmayacaklardır.

 

Herşeye rağmen güzel gelişmeler oluyor


28 Şubat ve önceki müdahalelerde eğitimle ne denli oynandığı ortadadır. Bu zarar-ziyanın telafisi gerekmektedir. Bu ülkede barışın, huzurun, birlik-beraberliğin artması, bilimde, sanatta, teknolojide ilerlemenin yolu özgür eğitim kurumlarından yetişen kaliteli insanlarla gerçekleşeceği unutulmamalıdır. Ancak kalitenin artması için eğitimde eşitsizliğe ve adaletsizliğe yol açacak her türlü yasa ve yasaklardan arınmak gerekiyor.

Bizi demokrasi, insan hakları, hukuk, ekonomi, teknoloji ve siyasi alanlarda sürekli gerileten sorunlarla boğuşmaktayız. Bugün Kürt, Alevi, başörtüsü vs. gibi sorunların kaynağında insanla “insani” olanla ilgili bir bağın geliştirilememiş olması aynı zamanda sosyal, eğitim ve siyasal alanlarda insanın ve değerlerinin atlanmış olması yatmaktadır. Eğitimle ilericilik adına farklılıkların bu denli dışlandığı yasa ve yasaklarla yok sayıldığı askerin eğitime bu denli karıştığı bir başka ülke daha yoktur. Ancak insan karşıtı bir zihniyetin tüm engellemelerine ve her türlü hukuksuzluklarına rağmen Türkiye’de güzel gelişmeler oluyor. Bu ülkede ilk defa “YÖK kaldırılmalı” diyen bir YÖK başkanımız oldu örneğin… Katsayı haberini alır almaz da kameralar karşısına geçerek gençlere moral aşılayan ve gerekli itirazı yapacağını bildiren bir açıklama yaptı YÖK Başkanı…

Her türlü engellemelere rağmen gelecek; insanlık adına mücadele eden tarafını haktan, hukuktan, vicdandan ve özgürlüklerden yana koyanların olacaktır.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum