Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

Dolar Düşecek Demiştim Düştü

6 Kasım 2020 Cuma günü Habername’deki köşe yazımda Amerikan Dolarının artışının geçici olduğunu ve yakında düşeceğini şu sözlerle öngörmüştüm:
 
“Bu artışın geçici olduğu ve yakında sönümleneceği kanaatindeyim. Çünkü naturel bir artış olmadığı için bir süre sonra “yeterince kar ettim, artık daha fazla artmaz” diyen fırsatçılar satmaya başlayacak ve Amerikan Doları fiyatı düşecektir.”
https://www.habername.com/yazi-trump-biden-dolar-12601.htm
 
Sadece 3 gün sonra bugün, yani 9 Kasım 2020 Pazartesi itibariyle haklı çıkmış olmak beni çok mutlu etti çünkü doların fütursuzca artışı halkımızın moralini bozarken esnaf ve üreticinin de şevkini kırıyordu.
 
Dövizdeki bu ani düşüşün sistematik bir dış müdahale olduğunun isbatı olduğunu iddia edenler de var. Ama ben aksini düşünüyor ve Berat Beyin istifasının zaten düşecek olan döviz fiyatlarına sadece bir bahane ve işaret fişeği olduğunu düşünüyorum.
 
Her ne kadar mantığımıza ters gelse de döviz fiyatlarının çok fazla düşmesi de olumlu bir şey değil. Çünkü ihracatta rekabetçi olmamız için döviz kurlarının yüksek kalması gerekiyor. Nitekim A.B.D. ile Çin arasındaki anlaşmazlıkların başında bu kur sıkıntısı geliyor. Çin Hükümeti, iç ticaretine zarar verse de, dış ticaretini kur riskinden korumak adına döviz kurlarını 1994’ten beri sabit tutuyor. Amerikan yönetimi ise Çin’in sabit kur politikasına son vermesini, aksi takdirde ticari savaş tehlikesi doğabileceğini belirtiyor.
 
Umarım döviz fiyatları artık sadece enflasyon seviyelerinde artar ve stabil hale gelir. Ülkemizin ekonomik olarakta başarılı olması ve yerli/yabancı yatırımcıları cezbetmesi için için stabilite her zaman şart.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.