FAS GEZİ NOTLARI 5-SAVİRA

Rehberimiz Ali Bey “Bugün Fas’ın Atlantik kıyısında bulunan şirin, küçük ama tarihi açıdan da önemli bir şehri olan Savira’ya gideceğiz” dedi. Savira şehrini daha önce hiç duymamıştık. Rehberimize “Agadir şehri varken niçin Savira şehrine gidiyoruz?” diye sordum. Ali Bey “Savira şehrine varınca bana hak vereceksininiz.” dedi.

Fas’ın en büyük gelir kaynağı olan Argan yağının da anavatanı olan Savira ile Marakeş arası yaklaşık 3 saat sürüyor. Yol kenarında bolca Argan ağacına rastlıyoruz. Argan ağacı: Fas’a özgü, cilt ve saç bakımında kullanılan endemik bir bitki olup tamamen yabani olarak yetişiyor. Tohumdan ağaç yetiştirilemiyor, ziraatı yapılamıyor. Ağaç sadece doğal ortamında büyüyor.

Rehberimizin verdiği bilgiye göre Argan ağacı dünyada sadece iki ülkede bulunuyor. Biri Fas diğeri ise Meksika’dır. Meksika’da yetişen Argan ağacının bitkisi daha asitli olduğu için elde edilen yağ yemeklik olarak kullanılıyor. Fas’taki Argan ağaçlarından elde edilen çiçeklerden Argan balı, meyvesinden ise Argan yağı elde ediliyor. Kozmetik ürünler için en elverişli olanları da burada yetişiyor. Yemeklik olarak kullanılan değişik bitki ve meyve yağının adını duymuştum ama Argan yağını ilk defa duydum. Tadını ve rengini merak ettiğinizi tahmin ediyorum.

Gezi ekibi olarak, bizim ülkemizde yetişmeyen ve Fas’ta bu derece yaygın kullanılan Argan ağacını merak ediyoruz. Tur otobüsü, Argan ağaçlarının bol olduğu bir yerde yol kenarında duruyor. Gördüğümüz manzaraya kendimiz de inanmakta zorlanıyoruz. Karşımızda bulunan Argan ağaçlarının tepesinde çok sayıda keçi var. Vakit kaybetmeden gezi grubundaki arkadaşlar ağacın etrafını sarmadan, sadece ben, keçiler ve Argan ağacının olduğu güzel ve unutulmayacak bir poz çektirmek için tepesinde keçilerin olduğu Argan ağacının yanına geldim. Yalnız olarak birkaç değişik fotoğraf çektirdim. Sonra diğer arkadaşlarda geldi. Herkes tatlı bir telaş içinde ağacın dallarında keçilerin olduğu manzarayı hayatının en önemli gezi fotoğrafları arasına eklemek için çok sayıda fotoğraf çekimi yapıyor. Daha önce sadece belgesellerde izlediğimiz ve keşke bizde bu manzarayı görebilir miyiz diye iç geçirdiğimiz Argan ağaçları üzerindeki keçileri canlı olarak görmek nasip oldu.

Epeyce fotoğraf çektikten sonra Keçilerin Argan ağacının tepesinde ne işi var diye rehberimize soruyoruz. Ali Bey “ Bu bölgedeki Keçiler Argan ağacının yapraklarını çok sever. Sahipleri keçileri otlatırken, keçiler Argan ağaçlarına çıkıp yapraklarını yiyor. Bu durum yoldan geçen turistlerin ilgisini çekiyor. Keçilerin bu halini gören bizim gibi turistler, yol kenarlarında durup fotoğraflarını çekmeye başlıyor. Keçi sahipleri de fotoğraf karşılığı turistlerden yüklü bahşiş alıyor.” Yani alan razı veren razı durumları var. Yüklü bahşiş derken batılı ülkelerin turistlerini kastediyor. Çünkü bizden bahşiş veren kimse çıkmadı.

Name: Arganoilproduction.jpg Views: 6191 Size: 73.1 KB

Az ileride Argan Yağı üretimi yapan imalathanenin önünde duruyoruz. Burası bir nevi Showroom diyebiliriz. Bir yanda Argan meyvesinin yağ haline gelişini izliyoruz. Öbür yanda küçük şişelerde satış yapılıyor. 100 gr lık Argan yağını 80 Dinar’a satıyorlar. Bana pahalı geldiği için almadım. O tarihte 1 Dinar 1 TL ye karşılık geliyordu.

Uzaktan Savira şehri görünüyor. Şehre girerken tepeden müthiş bir okyanus manzarası sizi karşılıyor. Rehberimiz Ali Bey Savira şehri hakkında bizi bilgilendirdi. “Savira Arapça’da “manzara” demektir. Bu yüzden de adını buradan almıştır. Savira şehri UNESCO Dünya Mirası listesindedir. Savira şehrinde dünyaca meşhur çok sayıda film çevrildi. Orson Welles’in Othello filmini çekmesiyle ünlenen kent, çok fazla yapılaşma olmadığı için otantikliğini de korumayı başaran bir sanat şehridir Tibet’te Yedi Yıl, Game of the Thrones gibi pek çok film burada çekildi. Yine Selahattin Eyyübi’nin Kudüs şehrini haçlılardan aldığı “Cennetin Krallığı” filminin bazı bölümleri de Savira’da çekildi. Aynı zamanda pek çok festivale ev sahipliği yapıyor. Avrupa ve Amerikalı sanatçılarında çok sevdiği ve sık sık ziyaret ettiği bir şehirdir.”

Ayrıca Savira çok sayıda ünlü sanatçıya ilham kaynağı olmuş. Bunlar arasında Bob Marley, Orson Welles ve Jimmy Hendrix en tanınmış sanatçılardır.