Kurtuluş AYBİRDİ

Kurtuluş AYBİRDİ

Fatura Nedir? Faturaya Dayalı Alacak Davalarında Yetkili Mahkeme.

Değerli Dostlar, bugünkü yazımızın konusu Fatura nedir ve Faturaya dayalı alacak davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangi mahkemelerdir?

Vergi Usul Kanunu’nun 229. maddesine göre, satılan emtia ve yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı miktarı göstermek adına emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olan fatura, açılacak alacak davasının konusu alacağın dayandığı hukuki belge olabilmektedir.

Ticari hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan Fatura, ve faturaya dayalı alacak istemleri ve davaları çok önemli bir yer tutmaktadır. Ancak alacaklı faturadan kaynaklı alacağını hangi metotlarla takip edecek ve Nasıl ve nerede

sonuçlandıracaktır? 

Faturaya dayalı alacak davasında görevli mahkeme, dava konusunun değerine ve tutarına bakılmaksızın tüm ticari davalar ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerinde asliye ticaret mahkemeleridir. Yetkili mahkeme tespitinde ise borçlunun yerleşim yeri esas alınacaktır. Yani borçlunun yerleşim yerinin bağlı bulunduğu yargı bölgesindeki asliye ticaret mahkemesi yetkili mahkeme olacaktır.

Ayrıca faturaya dayalı alacak davasını Asliye Ticaret Mahkemelerinde açmanın yanısıra bir de fatura nedeni ile alacağı tahsil etmek amaçlı icra takibi de açılabilmektedir.

Faturaya Dayalı İcra Takibi
 

  Fatura ile belgelenebilen bir borçta, borçlu tarafından borcun ödenmesi adına borçluya ihtar çekilir ve ödeme yapması talep edilir. İhtarnameye rağmen fatura bedelinin ödenmemesi alacaklıya ödenmemesi durumunda, alacaklı tahsili ya alacak davası yoluyla yapar ya da ilamsız icra yoluyla. Açılacak olan ilamsız icra takibine faturanın fotokopisi de eklenmelidir.

 

Faturaya Dayalı İcra Takibine İtirazın İptali Davası
 

  Faturaya dayalı icra takibine yapılan itirazın iptali davasında mahkeme incelemesini genel hükümlere göre yapacaktır. Bu incelemeye göre mahkeme, borçlunun borcunun tespitine karar verirse borçlunun icra takibine yaptığı itirazın kaldırılmasına ve şartları oluşmuşsa borçlu için inkar tazminatına karar verir. Mahkeme kabul kararında icra takip dosya numarasını da yazarak borçlunun itiraz etmiş olduğu icra takibini açıkça belirtir. Bu hüküm üzerine alacaklı, mahkeme kararını icra dairesine vererek ilamsız icra takibinin devam etmesini talep edebilir.
 

Alacaklı faturaya dayalı icra takibine itirazın iptali davasını kazanması halinde, genel haciz yolunu değiştirerek borçluyu iflas yolu ile de takip edebilir.
 

İptal davasının sonuçlarından bir diğeri de, mahkemenin borçlunun itirazının haksızlığına karar vermesi durumunda, borçlunun tespit edilen borç miktarının en az %20 sine karşılık gelen miktarı kadar icra inkar tazminatına hükmetmesidir.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.