Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

Furkan Korkmaz Nereye Gidecek? Alperen, Cedi, Ömer Faruk ve Onuralp Ne Olacak?

img-4141.jpeg

NBA’de yedinci sezonlarını geçiren ve sezon sonunda kontratları bitecek iki milli oyuncumuzdan birisi olan Furkan Korkmaz’ın NBA kariyeri dün itibariyle, en azından şimdilik, sona ermiş gibi gözükürken Cedi Osman’ın geleceği de konuşulmaya başladı. Alperen Şengün yükselen bir değer. Ömer Faruk Yurtseven’in sezon sonuna dek yeri sağlam. Onuralp Bitim ise şans bekliyor. Gelin detaylarına beraber bakalım.

Yedi sezondur Philadelphia 76ers forması giyen Furkan Korkmaz iki gün önce takasla geldiği yeni takımı Indiana Pacers tarafından dün serbest bırakıldı. Yani yeni kulubü ona takım bulmasını söylemiş oldu. Eğer Furkan yeni kulüp bulamazsa kontratında kalan yarım sezondaki garanti paraları tahsil ederek mukavelesini sonlandıracak. Söylentilere göre Furkan kariyerine Avrupa’da devam edecek.

Cedi Osman bu sezon başında altı yıldır oynadığı Cleveland Cavaliers takımından San Antonio Spurs takımına takas oldu. Sezon sonunda kontratı bitiyor. NBA’de galibiyet sıralamasında sondan üçüncü takım konumundaki Spurs takımının tecrübeli koçu Popoviç’in bir şeyleri değiştirmek isteyeceği muhakkak. Yine de Spurs takımının Cedi’yi şimdi bırakmasının düşük bir ihtimal olduğu söyleniyor çünkü hala %37.5 üçlük sayı isabet oranıyla oynuyor ve kulubünde seviliyor. Ama Cedi’nin önümüzdeki sezonda Spurs’de kalma ihtimali hala düşük.

Alperen Şengün NBA liginde sadece biz Türkler için değil tüm basketbolseverler için yükselen bir değer. Allah nazarlardan korusun ve sakatlık vermesin. Bu değerin farkında olan Houston Rockets yönetimi mukaveledeki ehven şartları kullanarak Alperen’in kontratını 2025/26 sezonu sonuna dek uzattı. Alperen 2024/25 sezonunda 5.4 milyon Dolar ve 2025/26 sezonunda 7.6 milyon Dolar brüt maaş alacak. NBA’deki mevkidaşları ile mukayese edildiğinde daha önceki analiz yazımda da belirttiğim gibi Alperen’i deyim yerindeyse “boğaz tokluğuna” oynatıyorlar. Alperen bu yüzden sezon sonunda daha fazla para kazanabileceği bir takıma gitmek isteyebilir.

Diğer bir milli oyuncumuz Ömer Faruk Yurtseven’in önü takımı Utah Jazz’ın yaptığı son takaslardan sonra biraz açıldı. Rotasyonda Ömer’in bazen önüne geçen iki forvet/pivot oyuncular Olynyk ve Fontecchio Utah Jazz tarafından gönderildiler ve yerlerine pivot alınmadı. John Collins ve Walker Kessler’in ardından üçüncü pivot konumunu koruyan Ömer Faruk Yurtseven’in sezon sonuna dek mukavelesi garanti. Zaten Utah Jazz eğer kendisini gönderecek olsaydı 7 Ocak 2024 tarihinde mukavele şartlarını kullanarak Ömer’i serbest bırakabilirdi.

Chicago Bulls kulübünün Gelişim (G) Ligi takımı olan Windy City Bulls için oynayan Onuralp Bitim ise şu ana dek A takımda sadece bir kez forma giyme fırsatı yakaladı. 4 Kasım 2023 tarihinde Denver Nuggets deplasmanında 3 dakika 11 saniye forma giyen Onuralp’in daha çok dakika almayı hak ediyor. Yıllık 559,782 Dolar brüt maaşlı kontratı sezon sonunda bitecek olan Onuralp’in Türkiye’deki bir takımda bu paranın en az iki katını kazanabileceğinden şüphem yok.

Hem yazılarımda hem de sohbetlerimde ifade ederim. NBA çok yarışmacı ve rekabetçi lig. Sadece takımlar değil, oyuncular da birbirleriyle rekabet halinde. O yüzden devamlı çalışıyorlar ve kendilerini geliştiriyorlar. Bir örnek vereyim. Miami Heat takımının pivotu Bam Adebayo benim de katıldığım bir basın toplantısında günde üç idman yaptığını ve eve döndüğünde pestilinin çıktığını söylemişti. Bunu ifade eden Adebayo’nun ortalama 35 milyon Dolardan üç senelik kontratı var. Yani oyuncu “ben karlı ve uzun süreli kontratı kaptım, şimdi yatayım” demiyor; çok çalışmaya ve kendini geliştirmeye devam ediyor.

Umarım bizim oyuncular da aynı düsturu kendi profesyonel kariyerlerinde uyguluyorlardır. Çünkü alttan habire çok yetenekli gençler geliyor ve hiç kimse “vazgeçilmez” değil, özellikle NBA liginde!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum