Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

Gri Boşanma

Bill ve Melinda Gates evliliğinin boşanma ile sonuçlanması olayı çok büyük bir etki doğurdu tüm dünyada. Harika görünen bu evliliğin aniden bitmesi üzerine çokça konuşuldu ve konuşulmaya da devam edilecek gibi. Boşanma sebebi olarak birçok bahaneler sayıldı. Ama ben bu olayın sosyolojik boyutunu irdelemek istiyorum çünkü bu bir spesifik sonuç değil, aksine devam ede gelen bir trend.

Son 30 yıldır 50 yaş altı çiftlerde boşanma oranları düşerken 50 yaş üzerindeki çiftlerin boşanma oranları rekor seviyede yükseliyor ABD, İngiltere, Japonya ve Kanada gibi gelişmiş ülkelerde. Bu tür boşanmalara kırlaşmış saçlara atfen “gri boşanma” deniyor. Gelin detaylarına beraber bakalım.

  • Değişen Boşanma Algısı: Kadınlar günümüzde daha güçlü ve eğitimli. Eskiden negatif görülen “boşanmış kadın” algısının zamanla oldukça azalmış olması onlara daha çok hürriyet ve duygusal olarak iyi gitmeyen evliliklerden çıkma cesareti veriyor.
  • Yükselen Yaşam Süresi Beklentileri: ABD’de yaşam süresi ortalaması kadınlar için 80,5 ve artış trendi var. Dolayısıyla 50 yaşına gelmiş bir kadın, eğer evliliği istediği gibi değilse, “30,5 sene daha mı çekeceğim bu adamı” deyip evliliği bitirebiliyor. Yaşam süresi ve sağlıklı kalma imkanları arttığı için erkek de kadın da “yeni” aşklar aramaya başlıyor.
  • Ertelenmiş Boşanmalar: Hep duyarız “çocuklarım için katlanıyorum eşime” sözlerini. Çocuklar üniversite bitirip evden çıkınca yukarıdaki sözlerin artık bir kıymeti harbiyesi kalmıyor ve kartlar yeniden karılıyor.
  • Çocukların Velayeti: 50 yaşından sonra çocuklar artık 18 yaşını geçmiş olduklarından bu sıkıntı ve kavga-dövüş denklem dışında kalıyor.
  • Pandemi: Pandemi süreci ile yaygınlaşan evde kalma ve evden çalışma eğiliminin artması sonucu kocalarından şikayet eden kadınların boşanma yolunu seçtikleri artık istatistiksel bir gerçek.
  • Maddi Kazanç: Evlililer erkeğin kazandığı para artınca güçlenirken kadınların kazancı artınca çatırdıyor.

Peki boşanmak bu kadar kolay mı? 50’sinden sonra boşananlar için Kaf Dağının ardı nasıl? Gelin ona da bakalım biraz.

  • 50 yaşından sonra ikinci, üçüncü evliklerini yapanlar arasındaki boşanma oranı aynı yaşlara ilk eşiyle girenlerden 2,5 katı fazla.
  • Boşanma sonrasında malların paylaşılması her zaman çok çetrefilli ve büyük bir problem. Dünyanın her yerinde genel olarak erkeklere göre daha az para kazanan kadınlar bu konuda avantajlı. Amerika’da boşanırken maddi olarak büyük kayıplar yaşamış olan erkeklerin aralarında yaptığı bir züğürt tesellisi şakası vardır. “You know why divorces are so expensive? Because they are worth it!” Yani: “Boşanmak niye çok pahalı biliyor musun? Çünkü buna değer!”.
  • Hem erkek hem de kadın 50 yaşından sonra boşanınca finansal zorluklar yaşayabiliyor. Çünkü artık ikisi de yaşlılar ve yeni iş bulmaları ve gençken kazandıkları kadar kazanma ihtimalleri daha az. Tabii ki bu durum Bill Gates ve Melinda Gates gibi trilyonerler için bir sıkıntı değil!

Hiçbir evliliğin mükemmel olmadığını biliyoruz. Bazen boşanmanın tek çıkış yolu olduğunu da biliyoruz. Eşlerin birbirini sevmesi kadar bir yere kadar birbirlerine katlanması da gerekiyor. Görüldüğü gibi boşanma işleri zor işler. Yine görüldüğü gibi yuvayı hala dişi kuş yapıyor ve evliliğin devamı için gereken çabanın çoğunu onlar veriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.