GÜNÜBİRLİK ÇORUM SEYAHATİ

Günübirlik Çorum ziyareti otogarda dostum Okul müdürü olarak görev yapan Çorum doğumlu Erdal Ekin hocamın karşılamasıyla başladı. Birbirimize hasretle sarıldık. Kısa hoş muhabbetten sonra “Salim hocam sana Türkiye’de örnek olan bir okulu göstereceğim” diyerek Hayrettin Karaman proje okulu ve camisini ziyaret ettik. Okul hakkında kısaca bilgi verdi.

Ardından Hıdırlık mevkiinde bulunan sahabeden Süheyb-i Rumi, Ubeyd Gazi ve Kereb-i Gazi türbelerini ziyaret ederek dua ettik. Erdal hocam Hıdırlık Mevkii'nde yer alan Hıdırlık Camisi hakkında bilgi verdi. Rivayete göre Hz. Peygamberin dostlarından ve ona hizmet edenlerden Suheybi Rumi’ye saygı nişanesi olarak yaptırılan eski camiinin üzerine Hıdıroğlu Hayrettin tarafından 1889’da yaptırılmıştır. Caminin içindeki türbede sahabeden Suheybi Rumi ve Ubeyd (Ubid) Gazi Makamları; caminin batısında, bahçe içinde yer alan türbede ise Kerebi Gazi'nin Makamı bulunmaktadır. Hıdırlık Camisinde bulunan bu sahabe türbeleri, Çorum’da saygı gösterilen, özellikle kandil gecelerinde, gelin alma ve sünnet törenlerinde en çok ziyaret edilen yerdir. Ziyaret bitiminde bir düğün konvoyunun türbe ziyaretini izledik. Gelin-Damat ve yakınları türbede yapılan dualardan sonra hatıra fotoğrafı çektirdi. Etrafında bulunan çocuklara bahşiş dağıttı. Erdal hocam Hıdrellez şenlikleri de bu mekânın çevresinde bulunan yeşil alanda yapılmaktadır bilgisini verdikten sonra Çorum merkeze doğru yürüdük.

Çorum merkezde önce Akşemsettin Camisini ziyaret ederek namaz kıldık. Çorumda bir müddet hocalık yapan Akşemsettin hazretleri adına Çorum merkezde yapılan Akşemsettin Caminin içi oldukça geniş ve ferah, duvarlarındaki süslemeler oldukça estetiktir. Şehir merkezinde Edirne Selimiye Camii planı örnek alınarak yapılan Akşemsettin Camii ziyareti sonrası bahçede Akşemsettin Camisinin birkaç açıdan fotoğrafını çektim. Cami bahçesinde Sudan vatandaşı üniversite öğrencileriyle Türkiye ve Sudan hakkında konuştum.

Ardından Çorum'un en meşhur caddesi olan Gazi Caddesi üzerinde 2. Abdülhamid Han'ın yaptırdığı tarihi saat kulesin yanına geldik. Mihmandarım Erdal Bey Tarihi Saat Kulesi hakkında şu bilgileri verdi. “1894 yılında 2. Abdülhamit Han adına Çorum doğumlu Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kulenin dört yanında saat yüzleri bulunmaktadır ve kule merkezde olduğu için şehirdeki pek çok noktadan görülebilmektedir. Kulenin tarihi dokusu oldukça etkileyici ve görülmeye değerdir.” Çorum’u ziyaret eden insanların mutlaka yanından geçtiği Saat Kulesi görülmeye değer bir sanat eseridir.

Saat Kulesinden ayrılarak Uzun Çarşının yolunu tuttuk. Çarşı girişinde Erdal hocam Çorum açısından çarşının önemini anlattı.

“Çorum'un tarihi dokusunu en iyi şekilde yansıtan yerlerden biri Uzun Çarşı'dır. Osmanlı döneminden kalma bu çarşı, uzunluğu ve tarihi dokusuyla dikkat çeker. Çarşı, eski dokusunu koruyan taş dükkanları ve sokaklarıyla ziyaretçilerine nostaljik bir atmosfer sunar. Burada, geleneksel el sanatları ürünleri, hediyelik eşyalar, çeşitli yöresel lezzetler ve el işi tekstil ürünleri gibi birçok ürünü bulabilirsiniz.”

Çorum Leblebisi hakkında neler söylersiniz deyince Erdal hocam “Çorum’un en ünlü lezzetlerinden biri olan Çorum Leblebisi'nden bahsetmek istiyorum. Çorum Leblebisi, Türkiye'nin en meşhur leblebisi olarak bilinir. Bu leblebi, üretiminde kullanılan özel yöntem nedeniyle oldukça lezzetlidir ve kabuğu soyulmuş kavrulmuş nohut taneciklerinden oluşur. Çorum'da birçok farklı çeşidi mevcuttur ve şehir dışına da gönderilmektedir.” Leblebi hakkında böyle güzel cümleler duyunca elbette leblebinin tadına bakmak istedim. Yarım kilo leblebi ve Çorum’un meşhur simitlerinden alarak çay eşliğinde muhabbete devam ettik.

Otuz dakika süren geçmişte yaptığımız yurtdışı seyahatler üzerine muhabbet sonrası sırasıyla Çorum merkez de bulunan Kadeş Meydanı, Ayakkabıcılar Arastası, Tarihi Ulu Cami ve hemen karşısındaki dünyanın en dar çarşısını gezdik. Erdal Ekin hocama verdiği bilgilerden ve Mihmandarlıktan dolayı canı gönülden teşekkür ederek vedalaştım.

Az sonra yeni Mihmandarım üniversite yıllarından arkadaşım emekli öğretmen Ahmet Biçici hocamla buluşarak Çorum merkeze yirmi üç km uzaklıkta bulunan tarihi Elvan Çelebi köyüne gittik. Yol üzerinden Mor renkli Çiçekler bulunan tarlada ânı değerlendirmek adına fotoğraf çekimi yaptım ve yolumuza devam ettik.

Çorum-Amasya yolu üzerindeki Mecitözü ilçesine varmadan Elvan Çelebi levhasını görünce sağa saparak Elvan çelebi köyüne vardık. Ahmet hocam Elvan Çelebi köyü hakkında kısaca bilgilendirdi. Tarihte Baba İlyas olarak bilinen zatın torunu Şeyh Elvan Çelebi tarafından kurulmuştur. Köy, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle tarihi bir öneme sahiptir. Elvan Çelebi köyü girişinde 1282 yılında yapılan Selçuklu eseri Elvan Çelebi camiinde incelemelerde bulunduk. Yine köyde Türbe ve Zaviye bulunuyor. Köy Bizans ve Selçuklu dönemlerinde stratejik bir noktada yer alması nedeniyle önemli bir geçiş noktasıydı. Osmanlı döneminde de bu özelliğini koruyan köyde Kanuni Sultan Süleyman Avusturya- Macar imparatorluğu elçisini kabul etmiştir.

Günün son ışıklarında Çorum merkeze geri döndük. Akşam yemeği sonrası çay eşliğinde üniversite yılları arkadaşlık hatıralarından konuştuk. Öğretmenlik mesleğinin önemini tekrar teyit ettik. Vatana, millete faydalı insanlar yetiştirmenin fedakarlık gerektirdiğini, olgun insan yetiştirmenin uzun vadeli bir çalışma olduğunun altını çizdik. Hayatımızda tatlı bir anı olarak kalan unutulmaz dostlukların pekiştiği Fethiye’de deniz kenarında kurulan çadır kampı hatıraları üzerine epeyce muhabbet ettik. Gecenin ilerleyen saatlerinde yorgunluğun verdiği ağırlığı vücudumda hissedince tatlı muhabbeti bitirerek uykuya daldım.

Ertesi gün sabah kahvaltısı sonrası Çorum Müftüsü Muharrem Biçer hocamı ziyaret ederek GRİ GÖKYÜZÜ Avrupa Gezi Notları kitabımı takdim ettim. Ayrıca Habername yazarlarından renkli kişiliğe sahip Çorum Müftü yardımcısı Adnan Zeki Bıyık hocam Çorum dışında olduğundan dolayı GRİ GÖKYÜZÜ Avrupa Gezi Notları kitabımı imzalı olarak verilmek üzere Muharrem Biçer hocama emanet ettim.

Ahmet biçici hocamla Çorum Otogarına geldim. En kısa zamanda tekrar Çorum'da buluşmak üzere vedalaştık. Bir günlük Çorum ziyaretinde her türlü konuda yardımcı olan Erdal Ekin ve Ahmet Biçici hocalarıma sonsuz teşekkür ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum