Teslime Gülsen NURDOĞAN

Teslime Gülsen NURDOĞAN

"Hadislerle Nasihatler" Kitabını Taallüm

Sene 2022 mevsimlerden Ramazan. Böyle not düşüyorum zamanın sayfalarına.

Bu seneki yeniliklerimden biri de biiznillahi Teala, Mehmed Zahid Kotku'nun "Hadislerle Nasihatler" kitabından watsap zoom üzerinden haftalık bir sohbet başlatmak oldu. Halis bir niyetle Rab Teala'dan ikram umut ederek başladığım bu işten şimdiden faydalar hasıl olmaya başladı. Gelen talepler doğrultusunda bu hadis sohbetini youtube üzerinden devam ettirmeyi düşünmekteyim.

Dün akşam teravih namazından sonra birisini daha gerçekleştirdiğimiz bu sohbetin içeriğini sizlere ana hatlarıyla anlatmak istiyorum. Çünkü bunda hayır görmekteyim. Yazacaklarım sadra şifa olacaktır diye düşünmekteyim.

Kitaptan okuduğumuz ilk hadis bir kudsi hadisti. Zayıflara kol kanat germenin Allah'ın himaye ve korumasına sebep olacağı bildiriliyordu. "Beni talepte zayıflarınızı vasıta kılınız çünkü sizin rızıklarınız, düşmana karşı nusretiniz ancak zayıflarınız iledir. " Hadiste zuefe iküm yani küm zamiriyle sizin zayıflarınız denmesi dikkatimi çekti. Herkesin ailesindeki, mahallesindeki, ülkesindeki zayıfları kollaması lazım.

Sonra Ramazan ayı ile ilgili bir hadisi şerif vardı. Doğrusu Ramazan ayı içinde bulunmamız hasebiyle bu hadisi daha da önemsedim. Şöyleydi: "Size şehri Ramazan geldi, şehri bereket geldi. Onun içini hayır kuşatmıştır, onda rahmet inmiştir, hatalar yok edilmiştir ve dualara icabet edilir. Allah bu ayda sizin hayırlar içinde oluş gayretinize bakar da meleklerine sizinle iftihar eder. Ancak bu ayın hayrından kim mahrum kalıyorsa işte gerçek şaki, gerçek eşkiya odur." Hadisi şerif mealen böyle. Çook derin manalar var bunun içinde. Hele şu duaya icabet kısmı hiç unutulmaması gereken bir nokta. Çok dua edelim, bakın icabet ediliyor. Bu arada ben yazıyı yazarken siz de şimdi okurken duamızı içimizden yapıverelim.

Mehmed Zahid Kotku bu hadisin hemen arkasından Ramazan ayıyla ilgili hazırlık ve işlerden bahsetmiş ki muhakkak okumalısınız. Eski Ramazanları da şöyle bir hatırlatmış. Diyor ki Zahid Kotku rahmetullahi aleyh: "Mübarek Ramazan ayı onbir ayın sultanıdır. O ay gelmeden evvel evler temizlenir, kaplar kalaylanır, yufkalar hazırlanır, her şey tam tekmil olur. Ramazan'ı bildiren toplar atılır, minareler kandillerle mahyalarla süslenir. Camilerin içi de temizlenmiş hazırlanmıştır. Mukabeleler vaazlar başlar. Herkes hele akşam üstleri tesbihleri elllerinde camilere koşarlar. Kimi vaaz kimi mukabele kimi de Kur'an okuyan hafız efendileri dinler. İçlerinde pek güzel yanık sesliler cemati mest ederler. Vaizlerin güzel güzel vaazları cemaati ağlatır Hakk'a döndürür, tevbe ettirir. Herkes adeta bir melek olur. İşte bu ay aynı zamanda bereket ayıdır. Bakarsınız başka aylarda olmayan bereketler evin içerisini doldurmuştur. Çocuklar, büyükler hep sevinç içinde. Akşam iftar vakti hir alem. Fırınların önleri mahşerî bir kalabalık, yumurtalı pideleri almak için herkes fırsat beklemekte. Yemekten sonra herkes gideceği camiyi evvelce kararlaştırmış olduğundan komşu ve arkadaşları ile teravih namazı kılmak için camileri doldururlar. Allah! Bir ömür! İnsan hayran olur.

whatsapp-image-2022-04-08-at-06-48-20.jpeg

Bir de gece sahura kalkmak yok mu ya, doğrusu tadına doyum olmayan bir zevk. Gece yemekleri yenir, ağızlar çalkalanır, oruca niyet edilir. Arkasından gayet hoş bir sesle sabah ezanları okunur, camilerde namazlar kılınır. Biraz da istirahat ettikten sonra herkes işine vazifesine dağılır. Artık akşama kadar yemek içmek ve münasebeti cinsiyyede bulunmak yasak ve haramdır. Her kim bilerek kasten orucunu bozarsa ona ceza olarak 61 gün keffaret orucu tutması borç olur. Şayet ihtiyar ve hasta ise o zaman altmış bir fakiri sabahlı akşamlı doyurmak veya parasını vermek mecburiyetinde kalır. Sonra bir de kavga etmek ve çirkin söz söylemek katiyen yasaktır. Hatta böyle birisi size çatsa ve ağır sözler söylese o oruçluya layıktır ki ona, ben oruçluyum sana karşılık vermem der ve o belayı güzellikle atlatır." sayfa 52

Daha yazacak güzel şeyler vardı. Ama konu dağılmasın. Hem de gelin buyrun biz her hafta bu kitabı taallüm ediyoruz zaten. Siz nasıl mı katılacaksınız? Sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşabilirsiniz. Ben de size program linkini atarım. Ayrıca youtube üzerinden de sohbete devam edeceğim. Lütfen takipte kalın. Youtube kanalımız: https://youtube.com/channel/UCOeWEe-YQUKT2qxIKWtuXgg

Youtube arama bölümüne Teslime Gülsen Nurdoğan yazarak da ulaşabilirsiniz. Haydi bismillah!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.