Nigar ALMANGIZI

Nigar ALMANGIZI

Haydi Karabağ’a Savaş’a

İstanbul'da düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'na (AİGK/CICA) katılan, Rusya Başbakanı Vladimir Putin; törenden sonra basının karşısına çıkıp, kendisine sorulan soruları cevaplarken, Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili soruya da cevap vermek zorunda kaldı. Putin; her zaman olduğu gibi yine bu soruya da politik olarak cevap verdi. Ve taraflar arasında ; yani Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu konuda görüşmeler yaptıklarını, sonuç da iyi bir yere varacaklarını temenni ettiğini söyledi. Ona; bu konuda Ermenistan’ın oyun bozanlık yaptığı ve Rusya nın Minsk grubu üyesi olarak ne yapmayı düşündüğünü sorduklarında da; Putin bu tarafların çözebileceği bir iş olduğunu, hiç bir devlete zorla iş yaptıramayacaklarını söyledi.     

     Aslında bence; hiçte ilginç bir cevap değildi. Her zamanki gibi Rusya nın siyasi gidişiydi. Ama dünyada ve Azerbaycan da herkes bilir ki Ermenistan kendi başına, affedersiniz tuvalete bile gidemez. Rusya’nın izni olmalıdır. Ve Karabağ sorunu ile ilgilide Rusların izni olmadan Ermenistan hiçbir şey yapamaz. Çünkü Karabağ’ı, Ermenistan değil, Rusların Ermenistan da ki, 366 sayılı harbi alayı işgal etti. Ve onlarda istedikleri zaman o toprakları işgalden vazgeçecekler. Birde bu Karabağ kartı Ruslar için Azerbaycan’a bir tehdittir. Nasıl ki bu gün; PKK, ABD ve İsrail için Türkiye ye tehdit vasıtasıdır, Ermenistan da aynen öyle… Sadece şimdilik uluslararası arenada Ermenistan bağımsız bir devlet olarak tanınır. PKK ise terör örgütüdür. O ise ikisinin de birbirinden farkı yok. Ermenistan Rusların desteği ile Karabağı resmen işgal etmiş, PKK ise Türkiyeyi bölmeye çalışır.       

     Ne ise; bu konuyu siyasetle uğraşan her kes iyi bilir. Dönelim basın açıklamasına…  Putin taraflara zor kullanamayız dedi. Ve konuşma yoluyla problemin çözümünden yana olduğunu da söyledi. Tamam bende çok isterim şehit vermeden, sakince topraklarımız geri verilsin. O zaman böyle bir soru çıkıyor; Acaba Putin bana öyle bir savaş göstere bilir mi ki, o toprak savaşla işgal edilsin, konuşma yoluyla geri verilsin? Tabi ki gösteremez.      

     Bu halde yine soru sorulur; sayın Vladimir Putin; neden yıllardır Çeçenistan da çeçenlerle konuşma yoluyla değil de savaş yoluyla konuşursunuz? Acaba Çeçenler Ermeniler kadar saygılı değil mi? Bu sözleri konuşan Putin acaba kendi dediğine kendi inandı mı?      

     Putin iyi bilir ki; Azerbaycanın 11 ilçesi dahil olmak üzere, Dağlık Karabağ bölgesi Rusların da yardımıyla Ermenistan tarafından işgal edilmiştir. Böyle olduğu halde , acaba Rusya başbakanı hiç düşündü mü ki, bir devletin toprağını silah gücüyle işgal eden devletle silah gücüyle konuşmaktan başka yol yoktur.      

     Tabi ki Putin bugün dünyayı idare eden siyasiler içerisinde benim düşünceme göre en akıllısı ve işini bilenidir.  Sayın Putin; benim yazdıklarımı çok iyi bilir. Sadece nasıl derler… Bu konuşma işi, Ermenistan ile beraber Rusların da işine yarıyor. Yukarda söylediğim gibi Azerbaycan’a tehdit aracıdır Karabağ sorunu.      

     Bence; Putinin bu açıklaması , Azerbaycan’ı farklı düşündürmeye mecbur etmelidir. Ve biz 16 yıllık konuşmalara son noktayı koyup, 18 yıldır ermeni ayakları  altında kalmış topraklarımızı, bundan böyle silah gücüyle geri almalı kurtarmalıyız. Çünkü konuşmacıların masası arkasında bizimle oturan Ermeni, hala oyunbazlık edip, zaman kazanır. Problemin çözümünü kendi üzerine götüren ; Fransa, ABD ve Rusyalı devlet adamları ise taraflara zorla tesir edemeyeceklerini söylüyorlar. Bu da bizim elimizde en güzel bir şans dır. Bu şansı bırakmayalım bence. Rusya , bir kez bizim zorlada olsa topraklarımız geri almamız için bize bir ortam yarattı. Söyleyeceğim şudur ki; geç kalmayalım… Bir daha kim bilir Ruslar ne zaman böyle bir yanlış siyaset yaparlar ve bu fırsat elimize geçer Allah bilir.     

     Hadi Azerbaycan iktidarı; Ermenistana Minsk üçlüsü zor kullanamazsa biz neden topraklarımız savaşla geri almayalım.

 

       

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum