Teslime Gülsen NURDOĞAN

Teslime Gülsen NURDOĞAN

HAYDİN YARIŞALIM!..

 

Muharrem Nurettin Coşan Hoca efendi 4 Şubat 2003'te, merhum babaları Prof. Dr. M. Es'ad Coşan'ı anma programındaki konuşmasında;

''Ben, sizleri güzellik yarışmalarının en ideali, en adili olan Takva yarışına yönlendiren ve çağıran aciz bir kardeşinizim.'' der.

Kur'an-i Kerim'in Hadid suresi 21.ayet'i ''سَابِقُوا إِلَى مَغْفِرَة'' 'Sâbikû ilâ magfiretin' le başlar. Sâbikû, yarışın, koşuşun demekmiş. Ayetin tam meali:

''Rabbinizden bir bağışlanmaya ve eni, gökle yerin genişliği kadar olan, Allah’a ve Resûlüne inananlar için hazırlanan cennete yarışırcasına koşun. İşte bu, Allah’ın lütfudur. Onu dilediğine verir. Allah, büyük lütuf sahibidir.'' şeklinde..

Ali İmran 133'te de: Rabbinizin bağışına, genişliği göklerle yer arası kadar olan ve Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için hazırlanmış bulunan cennete koşun, buyrulur. Bu ayet de, وَسَارِعُواْ إِلَى مَغْفِرَةٍ Ve sâriû ilâ magfiretin ile başlar.Burdaki sâriû da koşun, koşuşun manasına imiş..

Efendimiz sallallahü aleyhi vesellem de ''Hayırda yarışınız'' buyurmuştur.

Bu yazımda böyle güzel bir yarışmadan bahsetmek istiyorum..

Zinde Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü, Ankara Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü (Asilder) ve illerdeki Gençlik Kulüpleriyle birlikte, Türkiye geneline yönelik, "Ödüllü Kitap Okuma Yarışması" tertipliyor.

18 yaş altı ve 18 yaş üstü diye iki kategoride yapılacak yarışmaya, Fıkıh alanında uzman olanlar ile ilahiyat fakültesi ve dengi okul mezunları ve din görevlileri haricinde yediden yetmişe herkes katılabilecek.

Şu an devam eden başvurular 12 nisan 2013 tarihinde sona erecektir. Başvuru için gerekli bilgiyi Zinde Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü'nden öğrenebilirsiniz.

Bahsettiğimiz bu yarışma Ömer Nasuhi Bilmen Hoca efendinin ilmihal kitabından olacaktır. Kitabı http://www.ufkayolculuk.com/il-sorumlulari/ ile irtibata geçerek temin edebilirsiniz.

Yarışma olur da ödül olmaz mı?..

Birinci olanlara : Umre (1400 Euro değerinde)

İkinci olanlara : Laptop bilgisayar

Üçüncü olanlara : Netbook bilgisayar

Dördüncü olanlara : Akıllı Telefon

Beşinci olanlara : Tablet bilgisayar

6.,7.,8.,9. ve 30. olanlara kişi başı 100 TL değerinde kitap seti hediye edilecektir.

Ayrıca bu merkezi ödüllerin haricinde her ilin de derece alanlara ayrı ödülleri olacak...

Sınav,
Belirlenen il ve ilçe sınav merkezlerinde, 18 Mayıs 2013 Cumartesi günü, saat 14.00’de yapılacaktır. Toplam 100 çoktan seçmeli soru ile yarışmacıların sıralaması belirlenecektir.

Danışma Heyetini, 1- Halil Gönenç, 2-Prof.Dr.Orhan Çeker, 3- Prof.Dr.Hamdi Döndüren, 4-Prof.Dr.İbrahim Hatipoğlu ve 5- Prof.Dr.Celal Türer oluşturuyor.


Yarışmanın amacı kitap okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak ve İslamın temel konularının öğretilip hayata geçirilmesidir.


İslamın temel konularını en geniş ve en sarih bir şekilde açıkladığı bu İslam ilmihal kitabını merhum Ömer Nasuhi Bilmen Hoca efendi,  Nimet-ül İslam İbn Abidin Hazretlerinin oğlunun Arapça kaleme aldığı ilmihal olan Hediyyet-ül Alaiyye'yi esas alarak günümüz şartlarına göre yazmıştır.

Yarışmayı düzenleyenler Neden Bu İlmihal?; sorusuna şöyle cevap veriyorlar:

''Kendisiyle istişare ettiğimiz birçok ilim adamı, tereddütsüz bir şekilde Ömer Nasuhi Bilmen İlmihali’ni tavsiye ettiler.

Kitabın dilinin ağır olması nedeniyle, istişarelerimiz sonucunda Mehmet Talu Hocanın sadeleştirdiği ilmihali yarışma kitabı olarak belirledik.''

İlmihalin ne demek olduğunu ve İslam İlmihalinin neden bilinmesi gerektiğini biz gene işin ehli birinden, yani kıymetli bir İslam aliminden, merhum hoca efendi rahmetullahi aleyh Prof. Dr. M. Es'ad Coşan'dan dinleyelim:

''İlmihal ne demek? İlmihal, bir insanın mutlaka bilmesi gereken bilgiler demektir. Her Müslümanın kendisine lâzım olan, bilmesi gereken bilgiler demektir. Onları öğrenmesi lâzım! Öğrenmiyor. Abdest ne zaman bozulur? Abdest nasıl alınır, namaz nasıl kılınır, namaz ne zaman bozulur? Namazda ne zaman yanılma secdesi, sehiv secdesi yapmak lâzım gelir? Hangi vakitte kılmak sevaptır? Kılınış şekli nasıldır?..

Tabii anneler babalar bunları birazcık öğretiyorlar ama, kendilerinin de bilmediği çok şeyler var. İlmihal kitaplarını okumalı, tekrar okumalı, tekrar okumalı, tekrar okumalı!.. Yâni biz bunu okuduk diye bırakmamalı; konular ezberlensin, bilinsin diye tekrarlamalı!”

Bir müslüman olarak başucu kitaplarımdan biri olan ilmihale her an ihtiyaç duyarım. Namaz bahsinde olsun, oruç, abdest vs. hem kendim için hem de bazan bu konularla ilgili sorularla karşılaşmam yüzünden olsun elimin altındaki kitaplardandır.

Fakat ben bu yarışmaya katılmak istiyorum. Katılmaktaki en büyük heyecanım bu vesileyle çok geniş bir şekilde ilmihal bilgilerini gözden geçirmiş olacağım. Allah bilir ibadetlerimizi yaparken farkına varmadan ne hatalar işliyoruz. ''İstiğfarımız bile istiğfara muhtaç!''

Rabbimiz Kur'an'da ekame es salate buyuruyor. Namazı ikame edin yani dosdoğru kılın buyuruyor. Namazın ikamesi, nasıl kılındığı İslam ilmihallerinde detaylı olarak anlatılıyor.

Sohbetlerinden çok istifade ettiğim Es'ad Coşan hocamız İlmihal kitaplarını da hiç olmazsa senede bir defa örneğin Ramazan ayında bir defa hatmetmeyi (bitirmeyi) öğütler. Ruhun şad olsun hocam. Öğütlerin ne kadar güzel, ne kadar açık..

Gelin yarışalım diyorum; çoluk, çocuk eş dost girelim bu sınava. Okuma yarışına girişelim. 600 küsür sayfalık bu kitabı okuyup bitirmek müslümanlığımızı güzel yapar. Eni gökler ve yerler kadar olan cennete koşuşalım, yarışalım. Allah kimi kullarına ilimde dereceler vererek yükseltirmiş. Gelin biz de onlardan olabiliriz..

Rabbi zidnî ilmen! Rabbim artır bizi ilimce!.. İlmi nâfî ver bize; ilmi nâfî, hayırlı ilim...

 

Yarışma hakkında geniş bilgiyi ve nasıl katılacağınızı şu linkten öğrenebilirsiniz:

http://www.ufkayolculuk.com/yarisma-ozet/

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum