Hüseyin DERVİŞOĞLU

Hüseyin DERVİŞOĞLU

HESAPLAŞMA

Hırslı genç bir avukat, büyük bir ilaç firmasının güçlü ve acımasız yöneticisine karşı önemli bir davayı üstlendiği zaman, bu genç avukat çok geçmeden kendini şantaj ve yolsuzluğa karışmış bir davanın içinde bulacaktır.

Ben Cahill (Josh Duhamel) kazandığı davalar olsa da bunları çeşitli hilelerle kazanan bir avukat karakteri ile karşımızda.  Karısı Charlotte Cahill (Alice Evi) ile arasında problemler yaşamaktadır. Bir gece Ben, eski sevgilisi Emily Hynes (Malin Akerman)’ın yolladığı mesajla sarsılır ve ikili buluşmaya karar verir. Emily, büyük bir ilaç şirketinin sahibi olan Arthur Denning’in sevgilisidir ve Denning tarafından, onu terk etmemesi adına tehdit etmektedir. Ancak şirketin gizli mail ve dosyalarına erişebilen Emily, bu dosyaları Ben’in açacağı davada kullanmasını teklif eder. Ben, böylece kariyerinin en parlak davasına başlama noktasına gelmiştir.  

Bu sezon bence yaşayan en büyük aktörlerden birisi olan Anthony Hopkins’i beyazperde de bol bol misafir ettik. Daha önce bu sitede yazdığım Solace filminin eleştirisinde de kendisinden gizemli rollerin aranılan oyuncusu olarak bahsetmiştim. Hesaplaşma, bu anlamda Hopkins’in gizemli tavırlarını sonuna kadar sergilediği bir film olmuş. Filmin kalitesi ne olursa olsun Hopkins’in varlığı bir film için vasatın üstüne çıkmasına yeterli olmakta. Konu ve yönetmenden bağımsız olarak izleyicinin beklenti çıtasını da yükseltmekte.

İnsanın yetmiş sekiz yaşına gelmiş, harika oyunculuklara imza atan bir insana hayranlık duymaması olanaksız. Üstelik bizim kuşağın en kült aktörlerinden Al Pacino’da filmin diğer ihtiyar delikanlısı olunca bambaşka duygular ile filmi izlemeye başlıyorsunuz. Hem de bu ikilinin ilk filmi olarak tarihe geçmesi muhtemel olan Hesaplaşma, maalesef orta tempoda, büyük oyuncuları ile vasatı zor aşan bir gerilim filmi olmuş.

Filmin, aynı Solace gibi inandırıcılık sorunu var. Her zaman, aslen Amerikalı olmayıp Hollywood filmi çekmek isteyen yönetmenlere açık çek verilmesinden yana olmuşumdur. Bence, yönetmen Shintaro Shimosawa beklenti çıtasını yüksek tutmasa fena da bir iş çıkartmamış. Senaryonun kendi içindeki çelişkilerini bir tarafa bırakacak olursak, etkileyici bir görüntü kullanımına ve iki büyük ustadan alabileceği en üst verime tanıklık ediyoruz.

Al Pacino, nedense son yıllarda çevirdiği tüm filmlerinde üç aşağı beş yukarı misali aynı karakteri canlandırıyormuş izlenimini vermekte. Ya umursamıyor iş iştir diye düşünüyor, ya da benden bu kadar kardeşim modunda işler yapıyor. Bilmiyorum, benim gibi Al Pacino hayranları ne düşünecek.

Hırslı ve genç avukat rolünde Josh Duhamel, inandırıcı bir rol sergilemiş. Az buçuk avukat camiasını iyi tanırım, özellikle ülkemizdeki genç avukatların bu filmi seyretmesinde fayda var. Avukatlığın etik kuralları hakkında da ciddi sorular ve sorunlar yumağını kucağımıza bırakıyor.

Benim için filmin asıl sürprizi avukatın eşi rolündeki Alice Eve oldu. Filme gerilim getiren belki de tek karakter olarak ön plana çıkmış. Harika bir oyunculuk, bir müddet sonra keşke sahnede daha fazla görülse demeye başlıyorsunuz, öylesi güzel bir performanstan bahsediyorum.

Hesaplaşma, sonuç olarak şaşırtmak isterken abartıya kaçan ve bu abartının hikayenin zaten en ciddi problemi olan inandırıcılık problemini daha da girift hale sokan, haftanın eh işte dedirten gerilim filmlerinden. Meraklısının ilgisini çekecek türden.

hesaplasma-film-afisi.jpg

Künye

Orijinal Adı: Misconduct

Senaryo: Simon Boyes, Adam Mason 

Vizyon Tarihi: 26 Şubat 2016

Tür: Gerilim, Polisiye

Süre: 106 dak.

Ülke: ABD

Cast Direktörü: Brent Cabalero

Yapım: Lionsgate Premiere, Grindstone Entertainment Group, Film Bridge International

Uluslararası dağıtım/Satış: Lionsgate  

Türk Dağıtımcı: MC Film

Yapımcı: Ellen S. Wander

Ortak Yapımcı: Bill Delaney

İdari Yapımcı: Eric Brenner, Barry Brooker, Darrel Casalino  

Müzik Süpervizör: Laura Katz, Chris Piccaro

Besteci: Federico Jusid

Görüntü Yönetmeni: Michael Fimognari

Set Dekoratörü: Bernardo Trujillo 

Genel Yayın Yönetmeni: Henrik Kaliberg

Kostüm Tasarımcısı: Lizz Wolf

Oyuncular: Josh Duhamel (Ben), Anthony Hopkins (Denning), Al Pacino (Abrams), Malin Akerman (Emily), Alice Eve (Charlotte), Julia Stiles (Jane), Glen Powell (Doug), Byung-Hun Lee (Muhasebeci)

Yönetmen: Shintaro Shimosawa

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.