“Hür Adam” Tanrısever’i Çok Ağlattı

Bediüzzaman Said NursiHazretlerinin hayatını, mücadelesini ve çilesini konu alan Hür Adam filminin gösterime girdiği 7 Ocak 2010 tarihinden 10 gün önce filmin yapımcı yönetmeni Mehmet Tanrısever konuğum oldu.

Tanrısever’le, Seyr FM’de Salı akşamları hazırlayıp sunduğum İyiliğin Seyr Hali programında bir buçuk saat boyunca “Hür Adam”ı konuştuk.

Şu günlerde halen gösterimde olan filmin çekimleri 14 ay sürmüş. Kalabalık bir figüran ve oyuncu kadrosuyla aylar süren bu film için Mehmet Tanrısever’in ne kadar para harcadığını bilmiyoruz. Ama ortaya çıkan işten yola çıkarak rahatlıkla ifade edebiliriz ki, “Hür Adam” Türkiye’de son yıllarda çevrilen en pahalı filmlerinden biri.

Tanrısever, bu filme zihnen ve fikren hazırlanmak üzere 6000 sayfadan fazla kitap okuyarak Üstad’ın hayatını ve fikirlerini doğru anlamaya çalıştığını anlattı. Senaryoyu konu ile yakından ilgili gördüğü 300 kişiye okuttuğunu, görüş aldığını ifade etti.

Filmi izlemeden önce Tanrısever’den süreyi öğrenince fazla uzun bulan bir sinemacı, filmi ilk özel gösteriminde izleyince, “Bir dakikasını bile kesmeyin!” demiş.

Hür Adam’ı vizyona girmeden izleyen hatırlı bir kişi de, “İslamı bu kadar kısa sürede bu kadar güzel anlatan bir film daha önce izlemedim” demiş.

Seyr FM’deki radyo programımda Tanrısever’le söyleşimiz süresince filmin müziğini dipten verdik. Tanrısever, ilk dakikalarda kulaklık takmadığı için müziği duyamıyordu. Kulaklığı takıp da müziği işitmeye başlayınca gözlerinin dolduğunu gördüm. Hangi soruyu sorsam duygulanıyor, gözleri dolu dolu cevap veriyordu.

Bir ara şunları söyledi:”60 yaşıma merdiven dayadım. Bu yaşıma kadar ağladığımdan daha fazlasını son bir yılda, filmin çekimleri ve diğer hazırlıklar sırasında ağladım.”

Şu günlerde filmin gösterimleri devam ederken filmle ilgili eleştiriler yapılıyor. Filmin bazı eksikliklerine dikkat çekiliyor. Yapılan eleştirilerin Tanrısever’i çok sinirlendirdiği görülüyor.

Bu gerginliği bir yönüyle Tanrısever’in genel mizaç özelliklerine, bir yanıyla da Hür Adam filmine aşırı önem atfetmesine bağlıyorum. Tanrısever, kendini adeta adamış Hür Adam’a. Sermayesini koymuş, aylarını, yıllarını hazırlıklar için harcamış. Kaliteli bir film yapmak için titizlenmiş.

Öyle olduğu için de çok kırılgan ve agresif.

Hür Adam filminin çok sayıda eksiği ve zayıf yanı bulunup konuşulabilir elbette. Ancak Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin filmini çekmek başlı başına bir cesaret işidir. Bu filmi izleyerek kim bilir kaç kişi hayatında ilk defa bir dava ve çile adamını yakından tanımış olacak. Tabii ki, bu tanıma her yönüyle ve yeterli bir tanıma olmayacaktır. Ancak her şeye rağmen Bediüzzaman Hazretleri ve savunduğu, mücadelesini verdiği, çilesini çektiği davası, binlerce insan için artık daha fazla biliniyor olacaktır.

Hür Adam’ı izleyenlerin bir kısmı, Said Nursi Hazretlerinin Nur Risalelerini merak edecek, alacak, okuyacaklar.

Hür Adam filmi, ömrünü İslama adamış bir yüksek şahsiyetin hayatından ve fikirlerinden kesitler sunuyor.

Bu filmi izleyenlerin çoğu, içinde bulunduğumuz Türkiye şartlarını, imkan ve kabiliyetlerimizi, muhafazakar camianın dününü bugününü mutlaka gözden geçirecekler, bir muhasebe yapma gereği duyacaklardır.

Tanrısever, öncelikle cesaretinden ötürü tebriki hak etmiştir. Belki de harcadığı para kadar hâsılat elde edemeyeceği için bu işten maddeten zararlı çıkacaktır. Bu da bir fedakârlıktır, bu fedakârlığın görülmesi, teşekkür edilmesi lazımdır.

Daha kaliteli filmlerin yapılması için başka Tanrıseverlerin de ortaya çıkmasına ihtiyaç vardır.

Vatandaşlarımıza, hepimize düşen görev, filmi sinemada izleyerek Mehmet Tanrısever’in ve daha sonra gelecek Tanrıseverlerin yalnız olmadığını göstermektir.

Üstadın hayatından herkesin öğreneceği çok şey vardır. Yeter ki bakmasını bilelim.

Üstad Bediüzzaman gibi kendisini Allah’a adamış bir kişinin filmini de Tanrısever gibi sıra dışı ve cesaretli bir kişi çekebilirdi.

Arkadan daha güçlü yapımlar gelmeli. Tanrısever ömrünün en büyük projesini hayata geçirmenin sevincini yaşadığı için ayakları yerden epeyce kesiktir şimdi. Onu hoş görmeliyiz.

Mehmet Tanrısever ve ekibini tebrik ediyorum.

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri gibi başka mübarek şahsiyetler, yaşadıkları toplumların deniz fenerleridirler. Nasibi olanlar o ışık şahsiyetlerden faydalanmasını bilirler ve onların ardından bir ömür duacı olurlar.

Şükür ki, Allah’ın lütfu olarak ülkemiz ve dünyamız benzer yüksek şahsiyetler bakımından yeterince zengindir. Onların hayat hikâyeleri ve mücadeleleri de beyaz perdeye aktarılmalı. Zira sinema, günümüzün en güçlü iletişim araçlarının başında gelmektedir.

Dünün ve bugünün “Hür Adamları” yeni nesillere yeterince tanıtılmalı ki sayıları artsın, yarınlarda bu topraklar hür adamlar ülkesi olmaya devam etsin.

gumuslale@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.