Adnan Zeki BIYIK

Adnan Zeki BIYIK

Hz Peygamber'den Torpil İstenirse 

"Bir gün Mahzunoğulları kabilesinden Fatıma adında asil bir kadın hırsızlık yapmıştı. O kadının cezalandırmaması için ashabdan Hz. Üsame b. Zeyd'i Peygamberimize gönderdiler. 

Bu duruma çok kızan ve üzülen Hz. Peygamber şöyle buyurdu: "Nasıl oluyor da bazı kimseler, Allah'ın kanunu karşısında aracı olmaya kalkışıyor. Sizden öncekilerin mahvolmasının sebebi şudur:  

İçlerinden asil, ileri gelen birisi hırsızlık yapınca, onu serbest bırakıyor, zayıf ve fakir bir kimse hırsızlık yapınca, onu cezalandırıyorlardı. 

Allah'a yemin ederim ki Muhammed'in kızı Fatıma hırsızlık yapsaydı, onun da cezasını verirdim.” 

------------------------- 

Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in şu muhteşem ayetine dikkatinizi çekmek istiyorum: 

“Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutan, kendiniz, ana-babanız ve akrabanız aleyhinde de olsa Allah için şahitlik eden kimseler olun. (Haklarında şahitlik ettikleriniz) zengin olsunlar, fakir olsunlar Allah onlara (sizden) daha yakındır. Hislerinize uyup adaletten sapmayın, (şahitliği) eğer, büker (doğru şahitlik etmez), yahut şâhitlik etmekten kaçınırsanız (biliniz ki) Allah yaptıklarınızdan haberdardır.” (Nisa-135)

 Hem kitap hem sünnette bize adâletten sapmamamız gerektiğini anlatıyor. Milletlere baktığınızda çöküşlerinin hızlanması adaleti uygulamayıp kayırmacı anlayışa sahip olmalarından ileri gelmektedir. Fakir, ve biçarelere kanunları amansızca uygulayıp varlıklı ve güçlü insanlara özel muamele yapıp adaleti çiğneyenler ömrünü kısaltmaktan başka bir şey yapmamaktadır.  

Tarihe baktığımızda halkların isyanları, başkaldırmalar ve zalim idarelerle zulme uğrayanların savaşları hep bu sebeplerle husule gelmiştir. 

Sodom ve Gomore’nin helâke giden sürecinin başında hâkimlerin adalete muvafık hüküm vermemeleri, güçlünün kudretine göre karar vermeleri, garip gurebânın hukukunu koruyucu hiçbir tedbir almamaları, zamanın zorba idareleriyle aynı yatağa girmelerinden mütevellittir. 

Geçmişte yok olmuş onlarca azgın ve kan emici idarelerin de akıbetinin berbat olması da aynı kalemdendir. 

İslam mirası içinde mükemmel bir adalet mekanizması kuran Hz Ömer ve yine Onun torunu Ömer b. Abdülaziz’in hayatını okuyup ders almayı tüm okurlarıma tavsiye ediyorum. 

Dünyaya fatih olamaz zulüm ile rezâlet 
Yeryüzünün fatihi adâlettir adâlet. 
Allah’ın sevgisi üstünüzden eksik olmasın kıymetli okurlarım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum