"İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Bu yol bizim ağımızda değil” diyormuş…

Bir Yol Bilmecesi ve Askıda Belediye Başkanlığı türünün ilk ve son örneği ,

-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı İmamoğlu Dönemi…-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Bu yol bizim ağımızda değil” diyormuş…

Genelde Başakşehirlilerin özelde Başak Mahallesi sakinlerinin, İkitelli Organize Sanayi Bölgesinden Başakşehir 4. Etap 2. Bölgesi istikametine giderken geçtikleri, Reşat Nuri Güntekin Caddesinin Ahmet Yesevi Caddesine bağlandığı noktadan sola dönülmekteydi. Bu bölgede Karayolları tarafından yapılan yeni yapılan 2023 yılı Ocak ayı son haftasında hizmete giren ve Alparslan Türkeş Bulvarı adı verilen yeni yoldan hem Fatih Terim Stadına hem de Arnavutköy istikametine bağlantı sağlandı.

İşte ne olduysa bu yolun açılmasıyla oldu. İlk bir iki gün yeni yolun yani Reşat Nuri Güntekin Caddesine bağlanan Alparslan Türkeş Bulvarına bağlandığı yerin Ahmet Yesevi Caddesine dönüş imkanı verilmiştir. Bu manevra için yolun sağ tarafına yapılan cepten bölümden sola dönmek suretiyle Ahmet Yesevi caddesine geçilecekti. Lakin Reşat Nuri Güntekin Caddesinden sola dönüş manevrası yolun hizmete girdiği tarihte sanırım 3.gün beton bariyerler konulmak suretiyle engellendi. Tam da o esnada bağlantı noktasında Başakşehir Belediyesi Zabıta aracını görünce otomobilimi yolun sağına park edip, dönüş manevrasının neden beton bloklarla engellendiğini sordum.

whatsapp-image-2023-05-01-at-12-38-30.jpeg

Zabıta memuru: “Bu noktaya trafik ışıkları yapılması gerekiyor. Başakşehir Belediyesi, Büyükşehir Belediye Başkanlığına bu noktaya trafik ışığı yapılması için yazı gönderdi. Çünkü yollardaki trafik ışığı sinyalizasyonu Büyükşehir Belediyesinin görevidir” dedi. Tabi bu bilgiden sonra yaklaşık 5-6 hafta geçmesine rağmen, 30 Nisan 2023 tarihi itibariyle yola ne trafik ışığı yapıldı ne de beton bloklar kaldırıldı.

Peki ne oldu, neden şikayetçisiniz derseniz kısacı izah edelim efendim. Başakşehir 1. Etap Bölgesinden, eski kaymakamlık yeni ilçe emniyet müdürlüğü ek hizmet binası sağınızda kalacak şekilde Kuzey Marmara Otobanı bağlantı noktası istikametinde seyrederken, 4.Etap 2. Bölgeye geçiş yapmak isterseniz önce sağa dönüp İkitelli Organize Sanayi Bölgesine doğru yaklaşık 150 metre devam edince, hemen sola manevra yapıp trafik ışıklarından dönüşünüzü tamamladığınız zaman, Karayolları Genel Müdürlüğünce yapılan ve az önce bahsettiğim yere geliyorsunuz.

İşte yolun bu kısmında, Tunahan Camii yahut Piramit Çarşı ya da Başak Pazar istikametine geçebilmek için sola dönmeniz gerekirken, İBB tarafından trafik ışıkları tesis edilmediği için beton bloklarla kapatılan yoldan manevra yapılamadığından, mecburen Fatih Terim Stadına doğru gitmek zorunda kalıyorsunuz. Ve maalesef en yakın kavşak en az 1 kilometre mesafe kat etmeniz lazım. Haliyle her gün binlerce kişi bu kavşağı kullanamadığından gidiş ve dönüş hesap edildiğinde en az 2 kilometre yolunu uzatmış oluyorsunuz.

Alternatif yolları kullansanız ya diyenler varsa o hususu da şöyle izah edelim. Evet başka yollar de var. Bunlardan birisi Metrokent yönünden İmam-ı Azam Camii ve takiben Ömer Nasuhi Bilmen Camii istikameti kullanılarak 4.etap 2. Bölgeye gelebiliyoruz. Lakin bu yer de ilk yoldan daha kısa olmadığı gibi bölgedeki trafiğe fazladan siz de ekleniyorsunuz.

whatsapp-image-2023-05-01-at-12-38-30-4.jpeg

Bir diğer güzergah ise Başakşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü sağ tarafınızda kalacak şekilde, Güvenevler Sitesi istikametinden, 5.Etap Tarabya Sitesi yönünden Vadi Center güzergahı takip edilerek gelinebilir. Ancak burada da özellikle sabahları, Ahmet Kabaklı İlköğretim Okulu, Yenidoğu ve Çınar Kolejlerine giden velilerin kullandığı araçlar, okul servisleri yanında dolmuşlar ve İETT otobüslerinin güzergahı olması sebebiyle ayrı bir trafik yoğunluğu oluşuyor.

Haliyle her şeyi Belediyeden beklemek doğru olmaz diye olaya el koyduk. El koyduk lakin hadise elimizde kaldı. Önce şubat ayının son haftasında Başakşehir Belediyesine telefonla ulaşıp, kavşağa neden ışık yerleştirilmediği ne zaman bu işin yapılacağını sual eyledik. Meğer onlar başvurumuzu işin gereğini İBB yapacağı için oraya aktarmışlar. Nitekim Başakşehir Belediyesinden telefonuma aynı gün yani 27.03.2023 tarihinde, önce “1321… nolu talebiniz işleme alınmış olup, gerekli kontroller yapıldıktan sonra tarafınıza geri dönüş sağlanacaktır.”, ve mesajdan 14 dakika geçince de “Talebiniz İBB e yönlendirilmiştir”, şeklinde cevap geldi. Sanırım iki gün sonra İBB Beyaz Masadan aradığını söyleyen beyefendi talep ve şikayetimizin ne olduğunu anlatmamızı istedi.

Hadiseyi ayrıntılı ve dahi detaylı olarak açıkladık. Talebimizi not ettiğini söyleyen şahıs, gereğinin ifası için konuyu ilgili ve yetkili birimlere iletileceğini ifade etti. Bu bilgilendirme sebebiyle ismini bilmediğim kişiye huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

whatsapp-image-2023-05-01-at-12-38-30-3.jpeg

Sonrasında, halen telefonumda kayıtlı olan mesaj içeriğine göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Beyaz Masa birimi 27.03.2023 tarihinde “1-56246299… nolu başvurunuz 3443… güvenlik kodu ile kayda alınmıştır. Başvurunuzun durumunu aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz.”, deniliyordu.

Aradan üç-beş gün geçti ve henüz yola trafik ışıkları tesis edilmemişken bu kez Beyaz Masadan otomatik kayıtla arandım. Gelen ses, “Beyaz Masaya yaptığınız başvurunun sonuncunu değerlendirmek için lütfen en kötü 1 en iyi 5 rakamı olmak üzere bir sayı ile değerlendirir misiniz?” deniliyordu. Yahu henüz bir çözüm yok ama yine de değerlendirelim sevabına diyerek geri dönüş için 5, hizmetin ifa edilmemesi nedeniyle de 1 rakamıyla değerlendirdim çağrıyı.

Demek ki Beyaz Masa, trafik ışığı yapılmamasını en kötü olarak değerlendirmem sebebiyle beni kara listeye almış. Zira telefon görüşmelerinden 18 gün geçmesine rağmen sonuç alamayınca bu kez İBB Whatsap hattından şikayetimi iletmeye karar verdim. İlk önce yolun ve dönüş yapılacak yerlerin fotoğraflarını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın 0532 153 00 34 numaralı Çözüm Merkezi Alo 153 logosunu kullanan whatsapp hattına 15.04.2023 günü ilettim. Sonrasında tarih sırasına göre aşağıdaki şekilde görüşmelerimiz devam etti.

1-İlk önce “Bu yol açılalı 3 ay oldu henüz ışık yerleştirilmedi” notuyla kavşağın fotoğrafını paylaştım.
-İkinci fotoğrafla birlikte, “Burası Başakşehir 4 etap girişi bu yol açıldığından bu yana ışık bekliyoruz ışık yapılmadığı için hemen 300 metre mesafedeki evimize yaklaşık 2 km dolaşarak geliyoruz.” ve
-Üçüncü fotoğrafla birlikte de “Bakınız burada dönüş beton bloklarla kapatıldı Başakşehir Belediyesi'ne sorduğumuzda ışıkların büyükşehir belediyesi tarafından yapılacağı söylendi.”, şeklinde
-Ve son olarak Alparslan Türkeş Bulvarı’ndan Ahmet Yesevi Caddesine dönüşü kapatan beton bariyerlerin fotoğrafıyla, “3 hafta önce Başakşehir Belediyesi'ne ilettim. Onlar talebimi Büyükşehir’e yönlendirmişler. 153'ten bizi aradılar, sordular ben izah ettim. Bir hafta sonra geçti 155'ten tekrar aradılar bizden aldığınız hizmetten memnun musunuz anketimize katılın diye sesli bir mesaj geldi. Biz henüz hizmet almadığımız için olumlu geri dönüş bildiremedik ilgileneceğini düşünüyorum ve teşekkür ediyorum.”, şeklindeki 15.04.2023 günü saat 15.10 da gönderdiğim mesajıma,

Beyaz Masadan, aynı gün saat 19.15’de, “56246299899 numaralı başvurunuz ile mi ilgilidir?” şeklinde bir geri dönüş aldım. Muhatabıma 16.04.2023 günü saat 10.55’de cevaben: “Aynı yerle ilgili Başakşehir Belediyesi'ne yaptığım başvuru Büyükşehire yönlendirilmişti. Evet aynı başvuru. Burada fotoğraf da gönderdim.”, diye yazdım. İşin bundan sonrası tam evlere şenlik.

Çünkü 16 Nisan 2023 günü 15:42’de gelen mesajda aynen:
“Merhaba,
Kontrol ettiğimizde en son oluşturulan başvurunuzun aşağıdaki gibi sonuçlandığını görüntülemekteyiz. Tekrar yeniden bir başvuru oluşturmak isterseniz ilgili birimlere iletebiliriz.

1-56246299899 no’lu başvurunuzla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü ile yapılan görüşme neticesinde alınan bilgi şu şekildedir:
"Değerli Vatandaşımız;
Trafiğin rahatlatılması, yaya ve taşıt güvenliğinin sağlanması için gerekli yol düzenlenmeleri ve bölgesel bazlı trafik sirkülasyon çalışmaları devam etmektedir. Şair Zihni Caddesinde gerekli incelemeler ve saha çalışmaları yapılarak ilgili talep değerlendirilecektir."
İletişiminiz için teşekkür eder, iyi günler dileriz.”, denilmekteydi.

whatsapp-image-2023-05-01-at-12-38-30-2.jpeg

Anlaşıldığı kadarıyla İBB Whatsap hattı görevlileri benim talebimin ne olduğunu hiç anlamamışlar ve belli ki anlamamak için özel gayret sarfet etmişlerdi. Şair Zihni Caddesinde ikamet ettiğim belli ki Büyükşehir Belediye kayıtlarda vardı ve baştan savarcasına, bu şekilde cevap veriliyordu.

Haliyle ve tahmin edeceğiniz üzre bu whatsap yazışması hoşuma gitmeye başlamıştı ve peşini bırakacak da değildim. Talebim olmamasına rağmen “Şair Zihni Caddesindeki trafik konusunda gerekli incelemeler ve saha çalışmaları yapılacağı” hususu beni ayrıca heyecanlandırdı.

Ve cevap olarak aynı gün saat 15:56’da:
“Benim talebimin Şair Zihni Caddesi ile hiçbir alakası yok. Şair Zihni Caddesi benim ikametgahımı bulunduğu yer. Benim bahsettiğim, size fotoğraflarını gönderdiğim yola trafik ışığı konulması. 3 aylık süre oldu neredeyse, trafik ışığı bir kavşağı konulamaz mı? Trafik ışığı koymak yerine dönüşü beton blokla kapatmak mı tercih ediliyor! Lütfen bana cevap verin. Bu aldığım cevaptan sonra trafik ışığı yerleştirilirse benim için sürpriz olacak. İyi günler diliyorum...” yazdım.

Bu kez 16 Nisana 2023 günü saat 20:23’te karşı taraftan yani İBB Whatsapp hattından:
“İlgili alanın tespitinin yapılabilmesi adına açık adres bilgisi [mahalle/ cadde/ sokak] veya konum bilgisini paylaşmanızı rica ederiz.
[ http://sehirharitasi.ibb.gov.tr ]” diye mesaj geldi. Gördüğünüz gibi yazdıkları derde derman olmasa da İBB 7/24 çalışıyor maaşallah!:))))

whatsapp-image-2023-05-01-at-12-38-30-1.jpeg

Tabi koskoca İBB Beyaz Masa Whatsapp hattının talebini göz ardı edemezdi. Nitekim 19.04.2023 günü saat 07:23’de ışık talebinde bulunduğumuz kavşakta aracımızı münasip bir yere park ettikten sonra konum paylaştık. Hatta konumla beraber ihtiyaç halinde konunun çözümüne katkı olsun diye bölgenin 3 yeni fotoğrafını ki bunlardan ikisinde tabela da (Çevre Yolu Havalimanı, İstoç Mahmutbey ve Başakşehir 1.2.5. Etap) yer alıyordu. Daha önce fark etmediğim bir hususu da fark ettim ki! meğer tabelaların bulunduğu direklerde ayrıca numaralar ve barkod da (K350229) varmış. Bu barkodlu numaraları da özellikle fotoğraflayıp ilgilisine gönderdim. Haliyle artık yer kesin olarak belli olmuştur diyerek gönül rahatlığıyla bölgeden ayrıldım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum