Necmi ÇAVUŞOĞLU

Necmi ÇAVUŞOĞLU

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin dikkatine

Güzel İstanbul’umuzun tarihi mekânlar, müzeler açısından Avrupa yakası çok zengindir. Bunun nedeni Beyoğlu, Fatih, Eyüp gibi tarihi ilçelerinin bu yakada olmasıdır.

Anadolu yakası ise bu yönlerden fakirdir. Ve bu yakada yaşamakta olanlar zaman geçirmek için  deniz kıyısına gitmek, çamlıca tepesi ve benzeri yerlere çıkmak veya alışveriş merkezine gitmekten başka bir seçeneğe sahip değiller.

Yani Asya yakasında oturanlar için hafta sonunda çocuklarıyla zaman geçirebileceği, zaman geçirirken temiz hava ve neşenin yanında bir şeyler öğrenebileceği mekânlara ihtiyaç var.

Siz de kabul edersiniz ki İstanbul gibi büyük bir şehirde birkaç saatliğine diğer yakaya geçmek günün arta kalan zamanını yolda geçirmeyi gerektiriyor, aynı zamanda gezi masraflarını kabartıyor dolayısıyla düşük gelirliler bunu tercih etmiyor.

Bunları düşündüğümde aklıma İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin Anadolu yakasına minyatür kent kurabileceği geldi.

“Miniatürk 2”

Örneği olduğu için çok kolay gerçekleşebilecek bir proje!

Binlerce yıllık tarihimizden gelen Anadolu’nun kültür mirası olan eserler aynı zamanda dünya üzerinde var olan ülkelerin en önemli sayılan eserlerinin maketleri yer alsın. Kaçımız dünyayı şöyle bırakın, ülkemizi gezebilme imkânına sahibiz?

Kaçımız oturduğumuz yakadan diğer yakaya hesap yapmadan geçme imkânına sahibiz?

Böyle bir mekânda yolculuk yapma şansını Asya yakasında oturanlara da tanıyın, özellikle çocuklara.

Miniatürk 2 de Miniatürk teki maket sayısından daha fazla maket olsun, malum tarihi mekânları azdır.

Hemen yanına veya yakınına bir müze.

Birçok tarihi eser depoların tozlu raflarında ziyan oluyor. O eserleri tozlu raflardan alıp bu müzede sergileyebilirsiniz.
 

Maltepe, Pendik veya Kartal bu iş için çok uygundur. Bu ilçelerden birinde olursa Anadolu yakasındaki herkes rahatlıkla gidebilir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum