Teslime Gülsen NURDOĞAN

Teslime Gülsen NURDOĞAN

İyiyi Kötüden Ayırdetmek

Kaç gündür okumalarım ve yazılarımla meşguliyet, ev sohbetlerimiz, dernek çalışmalarım gündelik işler ve telaşelerim.. bayağı bir yoruldum. Zihnimin, ve de kalbimin bir istirahata ihtiyacı olduğunun farkındayım...

Beni, bedensel bir istirahattan sonra dinlendirecek şey, Kur'an'ı anlayarak okumaktır. Bu sefer farklı bir mealden okuyayım dedim ve Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınlarından mini Kur'an mealini açtım. Çok sayıda Kur'an meali var artık biliyorsunuz.

Böyle zamanlarda kur'a çekerim. Yani gözlerimi kapatır, dua ile kitaptan rastgele bir sahife açarım... Bu benim oyunum..

Enfal suresininin meali şerifini okudum. Kendimi, güzel kitabımızın satırlarında yitirmişken gözlerimi bir ayetle açtım. Bazan böyle oluyor, çok ilginç bir ayet beni tepeden tırnağa titretiyor, düşündürüyor..Bunu kırmızı kalemle yuvarlak içine aldım, yanına da bir not ekledim: ''Bu ayet incelenecek''..

Bu, Kur'an-i Kerim'i anlamada bana ait bir yöntem ...

 Enfal suresi 29. ayet  meali şöyle: ''Ey iman edenler! Eğer Allah'a karşı gelmekten sakınırsanız; O size iyiyi kötüden ayırt edecek bir anlayış verir ve sizin kötülüklerinizi örter, sizi bağışlar. Allah büyük lütuf sahibidir.''

Sabah işlerimi toparlayınca, bana bütün gün enerji verecek, motivasyonumu artıracak, hatırladıkça beni huzurlu kılacak bu ayeti irdelemeye başladım. Ah ah, bütün tefsirler önüme serilse.. Mümkün olsa da her tefsirden bu ayet hakkında ne yazılmış bir okuyabilsem.. Rahmetli hocamın sözlerini hatırladım:

'' Kur’an evlerimizde garip garip, boynu bükük durur; yeni nesillerin anlayacağı doyurucu tefsirler yoktur, kütüphanemizin raflarında tefsir kitapları toz tutmuştur.'' Gerçekten araştırıyorum ve doyurucu tefsirler bulamıyorum.

İyiyi kötüden ayırdetme melekesinin sözlük anlamları; akıl, idrak, basiret, temyiz kudreti, sezgi, vicdan vs. imiş. Bunu bir cümleyle ''aklı- selim düşünmek'' diye de ifade edebiliriz. Bir müslüman iyiyi kötüden ayırdedemezse büyük günahlara düşer. Sevap işliyorum diye günah işler de farkında olmaz. Yaptığı ibadet ve taat ruhuna doygunluk vermez.

İyiyi kötüden ayırd edecek anlayışa sahip olmak diğer bir deyişle doğruyu eğriden ayırmak için ALLAH'A KARŞI GELMEKTEN SAKINMAK gerekiyormuş. Buna ''Allah'a muti kul olmak'' da denilebilir. Allah'a muti kul olmak için de İslamda temel bilgileri öncelikle öğrenmek gerekiyor. Günahlar belli; kitaplarda yazar, müslüman kişinin yapmakla mükellef olduğu ibadetler de belli. İlmihal kitaplarında var. Haramını haram kabul etmek, helalini helal kabul etmek derler buna.

Tekrarlayıp duruyorum: ''Eğer Allah'a karşı gelmekten sakınırsanız, Allah size iyiyi kötüden ayırt edecek bir anlayış verir...'' Ve örter kötülükleri, bağışlar sizi. Büyük lütuf sahibidir O.

İşte beni bütün gün motive edecek ayet bu! Deneyin. Siz de kendinizi, Allah cc'ün ayetleriyle motive edin. Fakat Allah'a karşı gelmekten mutlaka sakınmak gerekiyormuş onu söyleyeyim..

Selametle kalın...

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum