Nerden Geliyor Bu Sesler

Emre sabah uyandığında bir ses duydu. Ancak sesin nereden geldiği hakkında en ufak bir fikri yoktu. Yatağından çıktı ve evin her yerini kontrol etti; ikizlerin odası, mutfak, misafir odası, banyo...
Ancak sesin nereden geldiğini bir türlü bulamıyordu. İşin garip tarafı ses dışarıdan ya da uzaktan değil çok ama çok yakından geliyordu. Bu kadar yakından gelen bir sesin kime ait “olduğunu nasıl olur da bulamazdı. Bu işte bir acayiplik olmalıydı...

Böyle başlıyor hikâye. Aslında çok özlemişim hikâye okumayı ve dinlemeyi. Ancak size hikâye anlatmayacağım. Siyasi bir kulis yazısı da değil bu yazı.

Server Gençlik tarafından ulusal boyutta, gönüllülük esasıyla organize edilen ‘Ufka Yolculuk’ yarışmasından bahsetmek istiyorum.

“Doğru bilgiyi, doğru kaynaktan aktarmayı,  ideal mesajı insanlığa ulaştıran özgün metotlar geliştirerek, İnsanlığa değer katan bilgiye erişim yöntemleri sunarak; okuyan, düşünen, araştıran, çözümleyen ve öğrendiklerini hayata geçiren bireylerin yetişmesine katkıda bulunmak” diye özetleyebiliriz yarışmanın gayesini.

Okuma alışkanlığının genç yaşta kazanılması, İnancımıza ve kültürümüze uygun davranış kurallarının öğrenilmesi, benimsenmesi ve uygulanmasına katkıda bulunmak adına atılmış sivil, mütevazı ama dev bir adım Ufka Yolculuk yarışması.

Kitap okuma yarışması diyebiliriz özetle. Okuyarak öğreniyoruz bildiklerimizin çoğunu. En kıymetli ve kalıcı bilgi de insanın kendi gayretleriyle elde ettiği bilgidir.

Okumak bizim medeniyetimizin mayası, iman yolculuğumuzun, irfan serüvenimizin kilometre taşları. Ancak okuyarak anlayabiliriz, okumayınca kaybettiklerimizi.

Hatırlayın Hira’dan yayılan, cahiliye zulmetini parçalayan nuru. Bizi bir mudga’dan yaratan kerem sahibi rabbimizin en büyük ikramıdır okumak. Onun için; O’nun adına, O’nun adıyla yapmak lazım okumayı.

Ne güzel söyler Yunusumuz:
Okumaktan murat ne
Kişi Hak'kı bilmektir
Çün okudun bilmezsin
Ha bir kuru ekmektir

Pamdemi sürecinde hayat sekteye uğramış, okullar kapalı,  zorunlu eğitim kör topal ilerlerken, nasıl olacak bu iş diyenler olabilir. Çevrimiçi olarak, üç kategoride ve iki aşamalı.

Bu yıl 9. Kez gerçekleştirilecek olan yarışma, son iki senedir zaten ön elemelerini çevrimiçi olarak yapıyordu. Teknik alt yapı ve deneyimi de olduğu için, geçen yıl pandemi sebebiyle 81 il ve 922 ilçede, 670 Bin adayın sınavının iki aşamasını da çevrimiçi olarak gerçekleştirdi.

Geride kalan 8 yılda; Kur’an- Kerim meali, Son Peygamber (sav)’in Hayatı, İslam İlmihali, İslam Tarihi, Kur’an ve Sünnet Bütünlüğü, Güzel Ahlak ve Adap konularında yaptığı yarışmalarla 3.5 milyon yarışmacıya ulaştı. ÖSYM tarafından yapılanların dışında sivil olarak düzenlenen en büyük sınav organizasyonu ‘Ufka Yolculuk’.

 Her yıl seçmiş olduğu konularla ve hazırlattığı kitaplarla takdir edilen, yakın takip edilen, hatta güzel örnek olarak taklid edilen ufka yolculuk yarışması, bu yıl “Sağlıklı Yaşam” konusuyla büyük bir farkındalığa imza attı.

“Bostan ve Gülistan” yazarı Şeyh Sadi Şirazi; ‘insanın her nefeste iki defa şükretmesi lâzım; biri aldığı, diğeri verdiği nefes için’ der.

Sağlık; ‘kişinin bedenen, ruhen ve sosyal olarak tam bir iyilik hali’ olarak tarif edilir. Ancak pratikte bedenen sağlıklılık hali ön plana çıkar ve belki daha da önemli olan ruh sağlığı genelde ikinci planda kalır. Yarışma için hazırlanan kitaplarda sağlık bütüncül bir yaklaşımla işleniyor. Beden sağlığıyla birlikte, iç huzurun bir yansıması olan âfiyet kavramı da irdeleniyor.

Renkli çizimler ve etkinliklerle zenginleştirilmiş kitaplar; İlkokul, ortaokul ve lise kategorilerindeki çocukların yaş ve gelişim özeliklerine göre, sahasında uzman eğitimci ve akademisyenlerden oluşan bir kurul tarafından Ufka Yolculuk için özel hazırlanmış.

“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.”

Kanuni Sultan Süleyman Han

Mevcut süreç en çok sağlık ve eğitimi vurdu. Tüm öğretmen ve öğrencilerin çevrimiçi olduğu süreçte; hem eğitime farklı bir soluk, hem de sağlıklı yaşam konusunda yeni neslin bilinçlenmesi açısından çok yerinde ve faydalı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. 

Örgün veya açık öğretimde okuyan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin katılabileceği yarışmanın sonunda dağıtılacak ödüller, sayı ve çeşit olarak da oldukça zengin. Gençlerin rüyalarını süsleyen cinsten hediyeler. Daha geniş malumat ve kayıt için https://www.ufkayolculuk.com/ adresi ziyaret edilebilir.

İbn Abbâs (ra)’ın naklettiğine göre Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “İki nimet vardır ki insanların çoğu (onları değerlendirme hususunda) aldanmıştır: Sağlık ve boş zaman.” (Buhârî/ Rikâk)

‘Sağlıklı Yaşam’ temennisiyle..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.