Hakkı ERÇETİN

Hakkı ERÇETİN

Şu An Buradasınız!

Özellikle büyük şehirlerde, duraklarda veya belli noktalarda şehrin yabancısı veya ziyaretçisi olan kimseler için şehir haritası konulmaktadır.Bu şehir haritası hangi mahalde bulunuyorsa bakan kimseye gideceği yönü  veya noktayı rahat bir şekilde bulması için bulunduğu nokta özellikle belirtilir. Bu belirtme genellikle "Şu an buradasınız" ifadesi ile yapılır. Haritaya bakan kimse böylece nerede olduğunu bilir ve ona göre yön veya nokta tayini yapar.

Bu, şehrin yabancısı olan kimseler için faydalı bir uygulamadır. Biz millet olarak aradığımızı genel olarak birilerine sorarak bulmaya çalışırız. Ancak bazen dil problemi bu yöntemi geçersiz kılabilir.

Buradan hareketle, akıp giden hayatımızın içinde bazen durum ve konum tespiti yapıp ona göre yön tayini yapmanın elzem ve faydalı olduğunu söylemek mümkündür. Bu, hem maddi hem de manevi boyutta ve hem şahsi hem de toplum açısından yapılması gereklidir. Buna durum muhasebesi ve hayatı planlamak ta diyebiliriz.

Durum veya konum tespiti açısından topluma bakınca göze çarpan bazı manzaraları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yaşadığımız toplum içinde karşılıksız iyilik yapmak şüpheli bir fiil olarak algılanmaktadır. Yani birisine karşılıksız bir iyilik yaptığımız zaman şüpheli şahıs konumuna düşüyoruz. "Acaba benden ne çıkarı var da bu iyiliği yapıyor?"  diye düşünülüyor. Oysa birisine bir kötülük yaptığımız zaman daha kolay kabul görüyor. Ortam ve insanlar zaten bozuk, bu nedenle yapılan fiil de normaldir diye düşünülüyor. Sonuç olarak kötülük iyilikten daha kolay kabul görüyor. Yaradan bize "hayırda yarışın" diye emretmedi mi? Bu durumda nasıl yarışacağız bilemiyorum. Mezkur husus toplum için bir hastalıktır ve tedavi edilmesi gerekir.

Şu an buradasınız!

Ticarette, işte, alışverişte daha çok kazanmak adına Allah'ın kuralları yerine piyasa kurallarını tercih ediyoruz.

Şu an buradasınız!

Bir iş veya görev tevdiinde liyakat ve hakkaniyet yerine yandaşlığı ve hizipçiliği tercih ediyoruz.

Şu an buradasınız!

Bir yetki veya makama eriştiğimiz zaman, öncesinde bize mürşitlik eden veya günümüz deyimiyle koçluk edenleri ve emeklerini görmezden geliyor hatta küçük görüyoruz.

Şu an buradasınız!

Her şeyi fiyatıyla ele alıyoruz. Kıymet ve hikmetinden sual eden yok.

Şu an buradasınız!

İslam alemi Kerbela yerine dönmüş, biz Müslümanlar ise ganimet peşindeyiz.

Şu an buradasınız!

Kendimizi düzeltmeden başkalarını düzeltmeye çalşıyoruz.

Şu an buradasınız!

Uzun ve zorunlu eğitim ve öğretim programlarımız var. Okuyoruz ama nece okuyoruz belli değil. Alim olmayı bırak arif olmayı bile beceremiyoruz.

Şu an buradasınız!

Niyetlerimizin önüne hep "ena" (ben) koydukça sonuç ta hep "ena-niyet" (bencillik) oluyor.

Şu an buradasınız!

Örnekleri çoğaltmak mümkün olsa da maksadın hasıl olması açısından yeterli olduğunu düşünüyorum.

At izi ile it izinin karıştığı bir dönemden geçiyoruz. Bundan dolayı konumumuzu iyi tespit edip doğru yöne ve yola gitmek ayrı bir önem arz ediyor. Zira ana yön tabelalarını bile değiştirmeye çalışanlar var. Konya'ya gitmek isterken Adana veya Sinop'a gitme ihtimaliniz var. Bu açıdan bakınca asgari yön ve coğrafya(!) bilgisine sahip olmak elzem görünüyor.

Rabbim her daim doğru istikamette olanlardan eylesin, yanlış yola ve dalalete sapanlardan değil. (Amin)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum