Fatma Ç. KABADAYI

Fatma Ç. KABADAYI

TATİLİ DEĞER ŞEYLERLE DEĞERLENDİRİN!

TATİLİ DEĞER ŞEYLERLE DEĞERLENDİRİN!

Yaz tatili başladı.

Bütün yıl okula gitmekle, ders çalışmakla koşuşturan çocuklar karne sevincini de yaşadıktan bir süre sonra bir boşluğa düştüler. Tatil çocuk için ne anlam ifade eder acaba?

Bütün gün evde televizyon seyretmek, oyun oynamak, gezmek, kitap okumak olabilir mi?

Her çocuk ailesinin tatil planına ve yaşam tarzına uyum sağlar ya da zorunda kalır. Çocuklarını yaz kursularına göndermeyi çok daha önceden planlayan aileler vardı; birçoğu uygulamaya da koydu; Yüzme, İngilizce, jimnastik, satranç, gitar vs. gibi kurslar bir yana unutulmaması gereken bir kurs daha var. Çocuğun muhakkak gitmesi gereken…

Kur’an Kursu…

Yaz tatili nedeni ile birçok il, ilçe ve köyde Kur’an Kursları açıldı.

Diyanet işleri Başkanlığı çok sayıda görevli atadı ki çocuklarımız yüce kitabımızı okumayı bir an önce öğrensinler. Sadece okumayı mı? Kur’an’ı okuma ve anlamını öğrenmenin yanı sıra temel dinî bilgiler, insanî ve ahlakî erdemler ve Hz. Peygamberin (S.A.S) hayatı da kurslarda öğretiliyor. Bundan daha güzel ne olabilir?

Belki siz de küçükken camilere giderek bu huzur verici ortamda bulundunuz belki de ailenizden ilk öğrendiğiniz bilgilere burada yenilerini eklediniz. O günlerin güzelliğini unutabildiniz mi peki? En güzel günler zaten çocukluğumuza ait değil mi? Peki bu muhteşem fırsatı çocuklarımızdan, yakınlarımızdan esirgeyecek miyiz?

Bu yıl yaz kurslarında bir ilke de imza atılacak. Diyanet İşleri Başkanlığının Gençlik ve Spor Bakanlığı ile imzaladığı protokol gereğince yaz kurslarına katılan öğrencilere Kur’an ve dini bilgilerin yanı sıra spor yapma imkânı da sağlanacak. 17 Ağustosa kadar sürecek olan kurslara imkânı olanların muhakkak göndermesi gerektiği kanısındayım.

Çocukların Kur’an’ı Kerim’i en kolay öğrenme yaşının 3-6 yaş olduğunu 5-10 yaş arası da kişilik gelişimlerinin büyük ölçü de oturmuş olacağını biliyoruz. Bir anne ve babanın vazifesi çocuğuna doğru bir dini eğitim vermek ya da bu eğitimi almasına vesile olmaktır. Vazifemizi yerine getirmeliyiz ki arkamızdan bir sayfa Kur’an’ı Kerim okuyabilsinler. Öğrensinler ki hayatta doğru yolda ilerleyebilsinler. Öğrensinler ki doğrulukları ile mutlu olabilsinler.

Bir Türk şâiri her çeşit ilmin alınması gerektiğini şöyle ifade eder:
Ulumun cümlesin kesbe hâris ol,
Sakın bir ilimle kalma keselden.
Kamû ezhâra konmağıyla arı,
İki cevher verir şem'u aselden,
Birisi bir nurdur verir ziyayı,
Halâs eyler biri nice ilelden.

Yani; Bütün ilimleri öğren, tembellik gösterip biriyle yetinme. Arı, bütün çiçeklere konup bal toplar ve iki cevher verir; biri mum olup ışık saçar, biri de dertlere devâ olan baldır.

  Peygamber efendimiz(S.A.V.)  meşgul olmadan boş zamanın kıymetini bilmemizi buyurmamış mı? Tatili değer şeylerle değerlendirmek gerek…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum