Türkiye de Fuar ve Festivallerin Durumu

Kültür turizminin canlanmasını sağlayan fuar ve festivaller aynı zaman da için de bulunulan toplumun hayat felsefesini yansıtır. Fuarlarımızı ve festivallerimizi canlı tutmak demek; toplumun sosyal etkinliklerini yerine getirmelerine vesile olunması demektir. Bu da psikolojik olarak insanları etkilemektedir.

Maalesef ki fuarlar da yaşanan kısmı sorunların halka sunulması konusun da sıkıntılar çıktığını görüyoruz. Ülkemiz de bilindiği üzere fuar tabiri caiz ise küçük bölgeler de panayır diye hitap ettiğimiz kültürel faaliyetler şehrin dışında halka sunuluyor. Bu olay da halkı hem maddi hem manevi yoruyor. Bunun yanın da kültürel faaliyetlerin benim gözüm de sadece devlet tekeline verilmesi gerektiği ve bu tekelleşme bünyesin de ücretlere tabi tutulmaması gerektiği kanaatindeyim.

Özellikle kitap fuarlarını gözlemlediğim de bu acı tablo karşısında sadece sitemkâr tavır takılmaktan başka bir şey yapamadığımızı görüyorum. Fuar şirketleri insanların maddi bütçesini hesaba katmadan fuar da yer alacak yayınevlerini belirleyip üstüne istedikleri kira bedelini koymaları anlamsız oluyor. Bu da yetmiyor fuara iştirak edecek haltan yani kitap severlerden giriş ücreti talep etmesi de ayrı bir sorun oluşturuyor.

Bu durum yayınevlerini daha bir zora soktuğu kanaatindeyim. Halk sadece hafta sonları fuar alanlarına yoğun ilgi gösterirken haftanın diğer günleri sakin geçen günler adına ücreti sabit tuttuklarını düşününce yayınevlerinin vay haline diyesim geliyor sadece.

Giriş ücretlerinin kaldırılması gerektiği kanaatindeyim aynı zaman da uzun bir yolculuk çektikten sonra bir de giriş ücret ve kitap almak isteyip alamamak zor bir durum. Yayınevlerinin tek yapması gereken ağızı laf yapan ekran yüzü olan popçu veya topçunun kitabını basması gerektiği. Sosyal hesaplardan absürt yayınladığı videolar ile gündem olup takipçi sayısı fırlatan şarlatanların da kitaplarını kendi elleriyle yazıp altına bu şahısların imzalarını atmaları yeterli. Bakın o zaman istediğiniz satış rekorları nasıl geliyor.

Kültür sanat etkinliklerin de ücret alınmaması gerekir. Stant ücretlerinden muaf kültür kokan cadde ve sokaklar da buluşmak üzere vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum