Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

Süper Lig'de Yabancı Oyuncu Sınırlaması Kaosa mı Yol Açar

Süper Lig’de yabancı futbolcu oynatma sınırlaması kuralı Türk futbolcuları kayıracak şekilde yeniden değişti. Alınan bu karara hemen hemen tüm futbol kulüpleri ve spor yazarları şiddetle itiraz ediyor. En kötüsü ise Kulüpler Birliği’nin “bize ne söylendi, ne yapıldı” şeklindeki itirazı. Gelin soru-cevap halinde irdeleyelim bu kararı.

Çok yabancı oyuncusu olmayan takım Avrupa’da başarılı olabilir mi?

Olabilir. Galatasaray 2000’de UEFA Kupasını aldığında sadece 3 yabancısı vardı ve takımın neredeyse yarısı alt yapı oyuncusu idi. Aynı Galatasaray 2019’da Şampiyonlar Ligi’nde Real Madrid’e 6-0 yenildiğinde takımın neredeyse tamamı yabancıydı.

Türk futbolcuların bonservis bedelleri gereksiz yere yükselmez mi?

Belki biraz artar ama unutmayalım ki Türk futbolculara fazla bile verseniz bu para Türkiye’de kalacak. Türkiye’de doğru dürüst oynamadığı halde milyonlarca Avro kazanan Falcao, Perotti, Lens gibi birçok yabancı futbolcunun paralarını ülkelerine götürdüklerini hepimiz biliyoruz.

Ozan Kabak, Yusuf Yazıcı ve Merih Demiral gibi genç yeteneklerimiz artık Avrupa’ya gidemez çünkü takımlarımız daha fazla para verip bunları Türkiye’de tutmaya çalışmaz mı?

Hayır. Bu oyuncular Türkiye’de yabancı sayısı serbest olduğu için değil; yeterince oynama şansı bulamadıkları için, paralarını vaktinde alamadıkları için, düzensiz kulüp yapılarından bıktıkları için, gidecekleri yerde gelişimlerini tamamlamak için ve en önemlisi mutlu olmak için gittiler. Altyapı oyuncularını oynatan kulüpleri teşvik edecek bu yeni düzenleme ile beraber Avrupa’ya yeni 20+ milyon Avroluk futbolcu satışları yapmak mümkün olacaktır. Zaten kulüplerin yüz milyonlarca Avro borçlarını başka türlü ödemesi mümkün görünmüyor. Nitekim bu sene Türkiye’den Avrupa’ya yapılması muhtemel bonservisli futbolcu transferlerinin hemen hepsi genç Türk oyuncular: Ozan Tufan, Altay Bayındır, Ersin Destanoğlu, Rıdvan Yılmaz, Uğurcan Çakır ve diğerleri.

Gelişimini tamamlamış ama oynadığı Anadolu takımında biraz parlayınca büyük takımlara yüksek ücretlere giden Mehmet Topuz, Tarık Çamdal, Alper Potuk gibi futbolcuların sayısı artmaz mı?

Bence artmayacaktır çünkü kulüplerin öyle bol keseden saçabileceği paraları yok artık. Kulüpler kendi altyapılarını geliştirdiklerinde ve genç futbolcularına gereken eğitimi verdiklerinde bu problemler asgariye inecektir.

Unutmayalım ki her yapılan transfer başarılı olacak diye bir şart yok. Türkiye’ye kiralık gelen birçok yabancı futbolcu birkaç sene öncesinde eski kulüplerine 15-20 milyon Avro bonservis ücreti ödenmiş oyuncular. Avrupa kulüplerinin bu hatalı transferlerin zararını kapatabilen bir mali yapıları var. Bizim ise boşa atacak tek kurşunumuz bile yok. O yüzden her transfer tutsun istiyoruz. Halbuki transferde %70 başarı yakalamak bile müthiştir.

Kulüplerimiz taraftar ve şampiyonluk baskıları altında eziliyor ve derhal başarı için pahalı da olsa tecrübeli yabancılara yöneliyor. Taraftarlar da bu durumdan sorumlu. Kulüp yöneticilerini sosyal medya hesaplarından şampiyonluk ve yıldız oyuncu transferi baskısı altına alıyorlar ve zaten profesyonel olmayan yöneticileri hataya zorluyorlar. Bugün özellikle büyük kulüplerimizim 400-500 milyon Avro borçlu olmasının en birinci sebebi işte bu sarmaldan kurtulamıyor olmaları.

Biz Türklerin birisi bize bir şeyi mecbur etmedikçe onu yapmama huyu var. O yüzden TFF’nin bu kararınının uzun dönemde kulüplere başarı getirebileceğini düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.