Migros 12 bin kişi alacak

Migros 12 bin kişi alacak

Migros Türk Grubu'nun 2008 yılında 5.1 milyar TL ciro elde ettiğini kaydeden Migros Türk Genel Müdürü Özgür Tort, 2009 yılı hedefinin ise 6 milyar TL olduğunu açıkladı.

Migros'un 2008 yılı sonuçları ve 2009 hedeflerini paylaşıldığı toplantıda konuşan Migros Türk Genel Müdürü Özgür Tort, 2008 yılında Migros Türk Grubu'nun 5.1 milyar TL ciro elde ettiğini, 2009 yılı hedefinin ise 6 milyar TL olduğunu açıklayarak, Migros'un 2012 yılında '10 milyarlıklar kulübüne" girme iddia ve hedefinin aynen devam ettiğini belirtti.

Tort, Migros'un 2008 yılında müşteri sayısında yüzde 11 gibi önemli bir artış yakaladıklarını kaydederek dünyada ve Türkiye'de krizin koşulları ortadan kalktığında yaptıkları yatırımlar sayesinde yeni dönemi çok daha büyük bir grup olarak karşılayacaklarını ifade etti.
Özgür Tort, daha önce açıkladıkları gibi 'krizin etkileri ile endişeye kapılmadan büyüme' planlarını aynen hayata geçireceklerini vurgularken, yeni istihdam hedeflerini de 'İki yılda toplam 12 bin yeni istihdam' olarak açıkladı.

Enflasyonun düşme trendinde olduğu ortamda fiyatların donmasının tüketiciye yetmeyeceğini, ekonomik canlılık için Migros Türk Grubu'nda fiyatların aşağı çekildiğini söyleyen Tort, "Fiyatları dondurmadık, aşağı çektik. Bizim müşterimizin hepsi krizin etkilerinin hissedilmeye başlandığı 2008'den bu yana, aynı paraya ortalamada yüzde 21 daha fazla mal satın aldı. Büyüyerek, taleplerini öngörüp karşılayarak, müşterimizle daha fazla yakınlaştık. Migros Grubu'nun bir cesur adımına, müşterilerimizden iki adımla karşılık aldık" dedi.

"2009'da 6 bin, iki yılda toplam 12 bin yeni istihdam"
Özgür Tort, Ekim ayında yapmış oldukları 'Yeni Çağın Başında Yeni Büyüme Rotası' toplantısında küresel krizin öncü etkileri ile endişeye kapılmadan büyüyeceklerini, ürkek adımlarla değil; cesaretle yatırıma devam edeceklerini açıkladıklarını, aradan geçen birkaç ay sonra bugün sektördeki çoğunluğun büyüme mesajlarını duymaktan ise son derece memnun olduklarını ifade ederek "Biz söz verdiğimiz gibi tüm formatlarımız ile büyüyeceğiz, ekonomik canlılık için katkı sağlayacağız, istihdamda önü çekeceğiz. Migros Türk'ün 2010 sonuna kadar toplam12 bin kişiye yeni istihdam yaratacak" şeklinde konuştu.

"Haftada 8 mağaza, yılsonuna kadar 400 mağaza açacağız"
Migros Genel Müdürü Tort, Migros Türk olarak bu istihdam rakamlarını öngörebilmelerinin ardında hiç taviz vermeden ilerlemek istedikleri yeni büyüme rotasının olduğunu ifade ederek, "Haftada 2 mağaza açarken hızımızı artırarak 2008 yılında haftada ortalama 5 yeni mağaza açtık. 2009 için de iddialı bir hedef belirttik, haftada 8 mağaza açacağız dedik. Bundan sonra da haftada ortalama 8 mağaza açma hedefimizle 2009 yılı içinde 400 mağaza açacağız" dedi.

Özgür Tort, 2008'in sonunda bin 191 mağaza ve 698 bin metrekare net satış alanı ile öngörülen büyüklüğe ulaştıklarını ifade ederek "Bu rakamlar, her seferinde hedeflediğimiz büyüklüğe ulaştığımızı ortaya koyuyor. 15 Şubat itibariyle 722 bin net satış alanı ve bin 245 mağaza ile hizmet veriyoruz. 2009'da Şubat ayının ortasına kadar 1.5 ayda biri yurtdışında Azerbaycan'da olmak üzere 54 yeni mağaza açmış bulunuyoruz" diye konuştu.

"5 Milyar sınırını aştık, şimdi 6 milyar TL'ye odaklandık"
2008 yılını tamamladıktan ve 2009 yılının ilk ayının ön sonuçlarını da aldıktan sonra, sektör ve Migros hakkında değerlendirmede bulunan Tort, 2007'de 4.4 Milyar TL olan Migros Grubu cirosunun 2008'de 5 Milyar TL'yi aşacağını bildirdiklerini; nitekim konsolide olarak 2008 sonu cirosunun 5,1 Milyar TL olarak gerçekleştiğini belirtti.

Tort, "Hedeflediğimiz 5 milyar TL ciro sınırına ulaştık ve geçtik. 2009 sonunda 6 Milyar TL ciroya odaklandık. 2012'de ise planladığımız gibi 10 Milyar Kulübü'ne gireceğiz"
dedi.

"Müşterilerimiz aynı harcamaya yüzde 21 ilave mal aldılar"
Özellikle işten çıkartmaların yüksek olduğu yerlerde, daralan bütçelerin sıkıntısını bilerek müşterilerimizi bütçelerine uygun fiyatlarla ağırladıklarını belirten Özgür Tort, "Bu ortamı sağlamak konusundaki çabamız 2009'da da artarak sürecek.

En somut ve anlaşılır ifade ile özetlemem gerekirse, 2008 yılının ilk 8 ayına göre ortalamada müşterilerimiz aynı harcamaya yüzde 21 ilave mal alabildiler. Bu şekilde yeni müşteri kitleleriyle tanıştık. Yüksek tonaj çıkışları ile ekonomik canlılık yarattık, müşterimizin bütçesine bütünde katkı sağladık" diye konuştu.

"Fiyat dondurmak yetmez, indirmek gerekir"
Krizin konuşulduğu, talebin ürkek, enflasyonun düştüğü ortamda 'Fiyatları dondurdum' demenin tüketiciye fayda sağlamadığını söyleyen Özgür Tort, "Fiyatları aşağı çektik. Krizin etkilerinin hissedilmeye başlandığı 2008'den bu yana, tedarikçilerimizle ekonomik canlılık ve büyümeye odaklanarak kader birliği yaptık, ürkek talebin önüne geçtik, her tüketicinin bütçesinde buluştuk. Tüketicilerin alım imkanlarına köprü, tercüman olduk. Somut olarak aynı paraya daha fazla mal satın alındı. Migros, Şok, Tansaş ve 5M'de inanılmaz avantajlarla müşterimizi korkmadan ihtiyaçlarını sağlamaya teşvik ettik. Hem müşterimizin ihtiyacına hem de üreticilerimizin canlılığına önem veriyoruz " dedi.

"Yoncaları satın almamız, yaygınlaşma kararlılığımızın ispatı"
Migros Türk olarak organik büyüme hedeflerinin yanı sıra, inorganik büyüme fırsatlarını da değerlendireceklerini açıkladıklarını ifade eden Özgür Tort, büyüme ve ülke çapında daha da yaygınlaşma stratejisine paralel olarak adım attıklarını vurguladı.

Bu çerçevede, "Akdeniz Bölgesi'nde özellikle Adana, Mersin ve Hatay'da yayılanYonca marketlerini bünyemize kattık" diyen Özgür Tort; toplam 15 bin 500 metrekare satış alanına sahip 18 mağazanın 11'i Tansaş, 7'si ise Migros markasıyla 2 günde hizmete girdiği bilgisini verdi.
"Biz Migros Türk olarak hedefimizi Türkiye'de yaşayan herkesin en az bir kez Migros Grubu mağazalarından içeri adım atması olarak belirledik.

Bunun için de Türkiye'deki her müşterinin ayağına gitmeye, yaygınlaşma stratejimiz paralelinde hızla yola devam etmeye kararlıyız" diyen Tort, sözlerine şöyle devam etti: "Her markamızı müşterimize daha da yakınlaştıracağız. Yonca mağazalarını Migros ve Tansaş olarak bünyemize katmış olmamız da bu söylemi hayata geçirme konusundaki kararlığımızın bir göstergesi. "

"Bir kişinin işten çıkması, Türkiye'de 4 kişinin talebini olumsuz etkiler"
Bir kişiye sağlanan istihdamın Türkiye'de en az dört kişiyi pozitif yönde etkilediğini belirten Özgür Tort, kayıtlı istihdamın desteklenmesinin önemine dikkat çekerek "2009 yılı içinde yaklaşık 6000 yeni istihdam öngördüğümüzü belirtmek isterim. Sözünü ettiğim rakam direkt yeni istihdamdır, turnover nedeniyle oluşan tekrar alım ve büyümemiz nedeniyle endirekt istihdam bu rakam içinde bulunmamaktadır. 2010 sonuna kadar ise toplamda 12 bin kişiyi istihdam etmiş olacağız" dedi.
Kayıtlı istihdam desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Tort, "Kayıtsız istihdama konu olan kişi hiçbir hakkı olmadan ekonomide bugün vardır, yarın yoktur. Kayıtsız çalışan kişi plan yapamaz. Önünü göremeyen kişi, geleceğe güvenemez ve harcayamaz. Bu nedenle kayıtlı istihdam yaratanların, özellikle desteklenmesi gerekiyor. Hükümetin gündemde olan bu konuda ilave ve somut adımlarla kayıtlı istihdamı kuvvetle özendirmesi gereklidir" şeklinde konuştu.

"Bir saat öncesine göre her saat daha verimli olmaya odaklandık"
Türkiye ve dünyanın içinde bulunduğu olumsuz ekonomik ortama rağmen Migros Türk olarak yatırıma, istihdama, yeniliklere devam ettiklerini ifade eden Özgür Tort, özellikle böyle zamanlarda adımların plan ve hesapla atılmasının önemine dikkat çekerek "Büyümeye; verimlilik ve teknoloji ile destek olunmazsa, ek kaynak sağlanmazsa kriz fırsata dönüşemez" dedi.

Bu küresel krizin Türkiye'nin ilk krizi olmadığını ancak nitelik ve orijin açısından kuvvetli etkilerinin söz konusu olduğunu vurgulayan Özgür Tort, "Kriz dönemlerinde uzun vadeli düşünmek, dönemsel paniklere kapılmadan kendimize ve Türkiye'nin geleceğine güvenerek hesaplı adım atmak her zaman en doğru yoldur. Esasen krizi fırsata çevirmek ifadesinden de biz bunu anlıyoruz. Sektörün en verimli şirketi olarak, yatırımlarımızı tüm hızıyla sürdürdüğümüz bu dönemde biz Migros Türk olarak tüm yapılarımızla, hücrelerimizle kendimizi yenilemeye ve her adımımızda verimliliği artırmaya odaklandık" dedi.

Tanzim satış fiyatları Tansaş'ta
Özgür Tort, Tansaş'larda Ege'nin iyi bildiği tanzim satış fiyatların başladığını bildirerek, "Bu fiyatları tüm Türkiye ile tanıştıracağız. Sebze meyve tazeliği ile göz alırken, pazar fiyatlarında tüketicilerle buluşacak. Akılalmaz Tüketici Hakları ile sorumluğunu sürdürüyor. Bu değişim için, taze ürünler ve gıdalara ayrılan bölümler genişletildi, mağaza içleri baştan aşağı tüketicinin değişen ve gelişen ihtiyaçlarına göre tasarlandı.

Tüm Türkiye'deki mağazalar sıcak hizmet anlayışı ile yenilendi. Bütün Tansaş'lıları tanzim satış fiyatları ile şenliğe davet ediyoruz" dedi. Toplantını ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Migros Genel Müdürü Özgür Tort, 2009 yılında yatırım hedeflerine ilişkin olarak 2009 yılında 250 milyon TL yatırım hedeflediklerini belirterek Ancak oluşacak fırsatlara göre bu rakamın daha yukarı çıkabileceğini söyledi. Migros'un pazar payı nedir soruna? Tort " Sanıyorum 2008 yılında Migrosun Pazar payı yüzde 5 olarak gerçekleşti. 2009 yılında bu rakamı artırmayı hedefliyoruz" dedi.
Migros'un yurtdışında satın alma girişimi olacak mı? Sorusuna Özgür Tort, bir satın alma hedefi ile yola çıkmadıklarını belirterek uygun fırsatlar olursa yurtdışında satın alma yapabileceklerini söyledi.
Migros'un faaliyet gösterdiği Azerbaycan, Kazakistan, Makekonya, Kırgızistan gibi ülkelerin dışında da uygun şartların olması halinde başka ülkelerde de yatırım yapabileceklerini söyledi.




Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :