Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

2022/23 NBA Sezonunda Kim Şampiyon Olur

2022/23 NBA Ligi normal sezonu bitti ve playoff resmi belli oldu ve hatta ilk maç başladı. Sizler için Doğu ve Batı Konferanslarında ilk sekizde bitirip playoff’lara kalan takımları analiz ettim. Konferanslarındaki sıralamaları galibiyet yüzdeleriyle belirlenmiş bu takımları, yıldızlarını, ve öne çıkan özelliklerini sırasıyla tanıyalım.

NBA Doğu Konferansı:

  1. Milwaukee Bucks: İki sezon öncesinin şampiyonu olan Bucks bu sene ligin açık ara en iyi galibiyet yüzdesine sahip takımı ve play-off’larda başarılı olma ihtimali en yüksek takım. Kadrosunda Giannis Antetokounmpo gibi defalarca NBA All-Star olmuş müthiş yetenekli ve ligin en skorer beşinci oyuncusu var. Giannis bu sezon ortalama 31 sayı ve 12 ribaunt ile oynuyor. Jrue Holiday, Kris Middleton ve Brook Lopez takımı sırtlayan diğer oyuncular. Brook Lopez çok enteresan bir veteran oyuncu. Oldukça iri yarı pivotlardan biri olmasına rağmen hareketli ve isabetli üçlükleri var. Bu takımı Miami Heat karşısında iki kez izledim. İkisini de kaybettiler ama ikisinde de Giannis yoktu.
  2. Boston Celtics: Jason Tatum ve Jaylen Brown Celtics takımının yıldızları. Malcolm Brogdon ve Robert Williams III takımı sırtlayan diğer oyuncular. NBA tarihinin en başarılı takımı olan Boston Celtics geçen sene şampiyonluğu finallerde 4-2 yenildiği Golden State Warriors takımına kaptırdı. Bu takımı da canlı izleme şansım oldu bu sene. Celtics’in yıldızı Tatum savunulması çok zor bir oyuncu. Hem içeriye giren hem de dışarıdan başarılı atışları olan kuvvetli bir oyuncu. Temaslı oynamayı seviyor ve pek top kaybetmiyor. Aynı zamanda ligin en skorer altıncı oyuncusu.
  3. Philadelphia 76ers: Bu takımın yıldızı tartışmasız Joel Embiid. 33 sayı ortalamasıyla ligin en skorer oyuncusu olan Embiid’in 10 ribaunt ortalaması var. Pozisyon alışı ve şutları otomatik gibi. Çok sakin bir yapısı olsa da vites arttırdığı zaman tutulamaz bir güç haline geliyor. James Harden da takımı yöneten çok değerli diğer bir yıldız. Tobias Harris ve Tyreese Maxey takıma yardım ediyorlar. Milli gururumuz Furkan Korkmaz bu sene yeterince süre almadığı için çok katkı yapamadı.
  4. Cleveland Cavaliers: Takımın yıldızı 28 sayı ortalaması ile gard pozisyonunda oynayan Donovan Mitchell. Takım oyunu oynuyorlar ve herkes katkı yapıyor. Darius Garland, Evan Mobley, Jarret Allen, Caris Levert yardımcı rollerde. NBA’deki en tecrübeli oyuncumuz olan Cedi Osman 9 sayı ortalaması ile Cavaliers’in bu başarasında çok önemli bir pay sahibi.
  5. New York Knicks: Sezona iyi başlamasa da daha sonra düzelen ve çıkışa geçen Knicks takımı 1990’lardaki başarısını arayan bir takım. Net bir yıldızı yok. 25 sayı ortalaması ile oynayan Julius Randle ve 24 sayı ortalaması ile oynayan Jalen Brunson skora en çok katkı yapan oyuncular. RJ Barrett da diğer etkin bir oyuncu. Bu sene canlı izlediğim takımlardan biri olan New York Knicks fiziksel takım oyunu oynayan bir ekip.
  6. Brooklyn Nets: Birkaç hafta önce yaptıkları takaslarla takımlarındaki en yüksek profilli iki oyuncu olan Kevin Durant ve Kyrie Irving’i bıraktılar. Takımın en iyileri Mikal Bridges (27 S.O.), Cameron Jones (17 S.O.) ve Spencer Dinwiddle (17 S.O.). Miami Heat karşısında kazandıkları iki maçı da canlı seyrettim. Oldukça genç, hızlı ve atletikler. Kazanma hırsları yüksek ama çok tecrübeli değiller. 15 oyunculu kadrolarında 30 yaş üzeri sadece 3 oyuncuları var ve bunların hiçbiri ilk 5 oyuncusu değil.
  7. Atlanta Hawks: Trae Young 26 sayı ve 10 asist ortalaması ile bu takımın herşeyi. Ribaunt canavarı Clint Capela, skorer gard Dejaunte Murray ve eski Fenerbahçeli Bogdan Bogdanoviç takımı taşıyan diğer isimler. Bu genç ve dinamik takım yakın zamanda gelen yeni koç Quin Snyder ile daha çok ribaunt alan ve daha hücumcu bir takım haline geldi. Nitekim en son oynadıkları ve benim de seyrettiğim Miami Heat play-in maçında bunu net bir şekilde gösterdiler.
  8. Miami Heat: Jimmy Butler ve Bam Adebayo gibi iki yetenekli ve skorer oyuncuya yardımcı olan Tyler Herro, Gabe Vincent, Kevin Love, Duncan Robinson, Kyle Lowry, ve Max Strus gibi kaliteli oyuncuları var. Geçen sezon Doğu Konferansı’nı lider bitiren takım bu sene bu başarısından uzak ve istikrarsız bir görüntü çiziyor. Milli yıldızımız Ömer Faruk Yurtseven sezon başında geçirdiği sakatlık sonrası rotasyona ancak Mart ayında dahil olabildi. Bu sene bir çok maçını canlı izlediğim Miami Heat’in Koçu Erik Spoelstra tecrübeli oyuncuları seviyor. Nitekim Miami Heat NBA liginin 29 yaş ortalamasıyla en yaşlı üçüncü takımı.

NBA Batı Konferansı:

  1. Denver Nuggets: Süper yıldız oyuncu Nikola Jokiç bu sezon da takımın en çok sayı (25), ribaunt (12), asist (10), top çalma (1.5) ve blok (0.8) yapan oyuncusu. Sırp pivot Nikola Jokiç hantal gibi görünse de vücudunu oldukça etkin kullanan, ekseni etrafında manevra yaparak ve rakibinin üzerine giderek sayı bulmayı seven bir oyuncu. Jamal Murray, Michael Porter Jr ve Aaron Gordon müthiş katkı yapıyorlar. Denver takımını canlı izledim. Nuggets’ın ilk beşi oldukça uzun boylu. O yüzden boyalı alana girerek sayı yapmaya, en azından faul almayı seviyorlar. Nuggets takımı hızlı oynayan ve bol pas yapan bir takım. NBA Batı Konferansı’nın lideri olmaları tesadüf değil.
  2. Memphis Grizzlies: Ja Morant takımın skor yükünü çeken çok enteresan bir yıldız oyuncu. Dillon Brooks, Desmond Bane, Jaren Jackson Jr. ise onun yardımcıları. Memphis takımı 24 yaş ortalaması ile ligin en genç takımlarından biri. Bu genç takım aynı oldukça hırçın; hem de sadece rakiplerine değil, taraftarlarına da. Örneğin Cleveland ile oynanan maçta Dillon Brooks bir ribaunt mücadelesi sonrası yere düştükten sonra rakibi Donovan Mitchell’ın kasıklarına yumruk atıyor. O yüzden takım olarak sevilmiyorlar.
  3. Sacramento Kings: Ligin 121.4 sayı ortalaması ile en skorer takımı. Domantas Sabonis ligin 12.3 ortalama ile ribaunt kralı. De’Aaron Fox ise takımın en skorer oyuncusu. Huerrer ve Barnes diğer katkı yapan oyuncular. 16 senedir playoff yüzü göremeyen Sacramento Kings takımı Webber, Divaç, Stojakoviç ve Hidayet’li kadroyla yaşadıkları başarılı günlerini arıyor. Bu sene o sene olabilir mi hep beraber göreceğiz.
  4. Phoenix Suns: İki sezon önce şampiyonluğu finallerde kaybeden Suns bu sezon yeniden NBA finallerine çıkmak istiyor. Birkaç hafta önce yıldız oyuncu Kevin Durant’ı takasla takıma dahil eden Suns takımında en skorer oyuncu Devon Booker (28 S.O.). Chris Paul, Mikal Bridges ve DeAndre Ayton bu takımın öne çıkan diğer oyuncuları. Yıldızlarla dolu bu tecrübeli takımın playofflar’da başarılı olması sürpriz olmaz.
  5. Golden State Warriors: Geçen sezonun şampiyonu olan ve başarılı olmayı adet haline getiren Warriors bu sene de ciddi bir şampiyonluk adayı. Ligde istedikleri yerde değiller. Ama geçen sene de öyleydiler ve fakat şampiyon olmayı başardılar. Takımın yıldızı tabii ki Steph Curry. Andrew Wiggins, Jordan Poole ve Klay Thompson takımın diğer asları. Tecrübeliler ile gençlerin dengeli bir karışımı olan Warriors play-off’larda yine başarılı olması sürpriz olmaz.
  6. Los Angeles Clippers: L.A. Clippers 1970 yılında kurulduğundan beri ciddi play-off başarılarına hasret bir takım. Nitekim NBA Finallerine çıkamayan en eski NBA takımı. Paul George, Kawhi Leonard, Norman Powell, ve Russell Westbrook bu takım temel taşları.
  7. Los Angeles Lakers: NBA liginin en ünlü takımlarından biri, belki en şöhretlisi. Kadrosunda süper yıldız olmasını seven Lakers’ın süper yıldızı Lebron James. 38 yaşında olmasına rağmen hala 29 sayı ortalaması tutturabilen, hırsından hiçbir şey kaybetmeyen ve NBA Finallerinin gediklisi olan Lebron bu senede finallere gitmek istiyor. Anthony Davis, Austin Reaves, D’Angelo Russell yardımcı oyuncular. Takımın başarısı Lebron’un sağlıklı olmasına bağlı.
  8. Minnesota Timberwolves: 2020 NBA Draft’ında 1. Tur 1. Sıradan seçilen 21 yaşındaki genç gard Anthony Edwards Timberwolves takımının belkemiği ve 24.6 sayı ortalaması ile en skorer oyuncusu. Fransız pivot Rudy Gobert ise 11.6 ribaunt ortalamasına sahip. Minnesota takımının ilk beşinde iki dev adam oynuyor: Rudy Gobert (2.16 m) ve Karl Anthony Towns (2.13 m). Gobert pota altı oynamayı severken Towns ise dış atış yapmayı seviyor. Çok iyi bir pasör takımlar ama oyun kurucu ve küçük gard pozisyonlarında zayıflar.

Bu kadar güçlü ve iddialı takımın arasından 2022/23 NBA sezonunun şampiyonunu tahmin etmek oldukça zor. Uzmanlara göre şampiyonluk ihtimali en yüksek 6 takım şöyle sıralanıyor: Milwaukee Bucks, Boston Celtics, Phoenix Suns, Golden State Warriors, Philadelphia 76ers, Denver Nuggets.

Şimdi de kendi tahminlerimi paylaşayım sizlerle. Büyük sürprizler olacağını düşünmüyorum. Doğu Konferansı finalini muhtemelen Milwaukee Bucks ile Boston Celtics oynar. Batı Konferansı finali ise Denver Nuggets ile Memphis Grizzlies arasında oynanacağını tahmin ediyorum. Finallere Doğu Konferansının lideri Milwaukee Bucks ile Batı Konferansının lideri Denver Nuggets kalır. Ligin en başarılı takımı Milwaukee Bucks’ın play-offları da başarıyla bitirip şampiyon olacağını düşünüyorum. Hep beraber seyredip göreceğiz ama çok heyecanlı maçların bizleri beklediğine eminim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.