Raif MEDETOĞLU

Raif MEDETOĞLU

"AĞRI'DA TARIMDA ISLAHAT "

Gelişen ve değişen Dünya'da iktisadı anlamda belirleyici bir aktör olmak için, mutlak suretle toprak ile buluşmak ,ona dokunmak,onu işlemek için büyük bir vizyona sahip olmak gerekir.

Hususen ; Dünya'da gıda kirizinin konuşulduğu bir dönemde, tarımsal üretimin insanlık için ne kadar mühim olduğunu ve dünya ölçeğinde ülkelerin tarım ve ona dayalı ürün çeşitliliğini artırmak için, ciddi çabalar sarf ettiğini görüyoruz.

Yaşadığımız müşterek vatan topraklarında, coğrafyamızın bize sunduğu imkanları ve yer altı zenginliklerini değerlendirmek suretiyle, yeryüzü sathında insanımız'la buluşturan tarımın stratejik bir sektör olduğu idraki ve ideali ile birlikte özellikle ;

Diyadin jeo termal kaynaklarını milletimizin çıkarları eşliğinde bir istiklal ve İstikbal meselesi olarak gören bütün tarım çalışanlarını ve gönüllülerini tebrik ediyorum.

Satır aralarında Ağrı'da tarım ve hayvancılıkta sesiz bir değişim ve dönüşüm olduğunu ve bir başarı hikayesinin varlığına vurgu yapmak istiyorum.

Ülkemize, Ağrı'mıza ve üreticilerimize değer katan çok önemli yatırımlar gerçekleşmiştir.

"Sen üret yeter "

Sloganı tam anlamıyla karşılık bulmuş.

Ağrı son 20 yılda tarımsal üretim değerini 10 kat artırarak meyve yetiştiriciliğinde hususen ,çilek üretiminde ,tohum projeleri , tarım Park projesi, gıda kent projesi, silajlık mısır projesi,dane mısır ve Kuru fasulye projeleri gibi çalışmalar başlı başına özel konuşulması gereken çalışmalardır.

Ancak; ülkemizde son zamanlarda arz açığı olan ürünlerde arpa, buğday, ayçiçeği rekoltesinde bu yıl içinde çok ciddi bir artış göstermiştir.

Ayrıca hayvan varlığında artış , arı kovanı sayısındaki artış bunlardan bazılarıdır.

Özelikle bende müthiş bir heyecan uyandıran bu çalışmalar ile birlikte Diyadin jeo termal sera ihalesi bana göre son 100 yılın en önemli yatırımıdır.

Jeotermale dayalı topraksız seracılık tek kelime ile önemli bir ödüle layıktır.

Bu proje Ağrılı işadamı Abdulbari Gozel'in değerli yatırımı ile birlikte anlam kazanmış ve bu paralelde model teşkil etmiştir.

Bugün geldiğimiz noktada tarım il müdürü Kenan Engin ve tarım il müdürlüğü kurumsal kimliğinin ürettiği projeler gerçekten çok anlamlı ve değerlidir.

Elbette sayın valimiz Dr Osman Varol Beyefendinin tarıma ilgisini görmezden gelemeyiz.

Hakikaten bir vücudun azaları gibi bütünlük içinde bu il için yapılan bütün hizmetleri değerli buluyor ve alkışlıyorum.

Ağrı İli Diyadin İlçesinde Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi 1300 dekar alanda kurulacak olup bu alanda topraksız seralarda yıllık yaklaşık 30.000 Ton ürün yetiştirilmesi hedeflenmektedir...

Sizlerle bazı resmi verileri paylaşıyorum ...

Ağrı ilinin toplam Bitkisel Üretim Hasılası 550 Milyon TL olup, bu proje tamamen faaliyete geçtiğinde toplam bitkisel üretim hasılasını % 50 artırıp, 825 milyon TL’ye çıkaracaktır.

Heyecan duymamak için duygusuz olmak gerek...

Bu şu demek Türkiye'de jeo termale dayalı seracılık'ta 3.sırada yer alan bir il ve önemli bir potansiyele sahip olmak demektir...

Projenin hayata geçmesi ile üretimde, teknik destek bölümünde ve yönetimde çalıştırılmak üzere 1.500 kişinin istihdamı hedeflenmektedir. 2022 Yılı projenin yaklaşık maliyeti (İhalesi yapılacak 1-2. Etap 258 dekar)için 114 Milyon 530 Bin TL’dir.

Diyadin Jeotermal Sera İhalesi 20.04.2022 tarihinde gerçekleşmiş olup yapım çalışmaları devam etmektedir.

2023 yılı ortasında alt yapı çalışmaları bitirilerek üst yapı çalışmaları ve üretim aşamasına geçilecektir.

Şimdiden bu büyük projede yer almak isteyen çok büyük ulusal markalar var.

Onu biliyorum...

Elbette ve mutlak surete Ağrı özelinde yerel firmalarımızın bu alanda üretimde söz sahibi olmalarını temenni ediyor.

Bu projede katkısı olan bütün paydaşları tebrik ediyor başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.