Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

Alperen Şengün Analizi

img-3418-009.jpegŞu anda NBA’de oynayan Türkler arasında en başarılı oyuncu konumunda olan Alperen Şengün için 29 Eylül 2021 tarihinde, yani NBA serüvenine bir çaylak olarak başlamadan sadece birkaç hafta önce bakın neler yazmışım:

“Türkiye NBA Ligine bir oyuncu daha verdi. 2021 NBA Draft’ında Oklahoma City Thunder tarafından 1. round’da 16. sıradan seçilen ve ardından Houston Rockets’a takasta verilen Alperen Şengün yeni takımı için çok ümit veriyor. Beşiktaş takımından gelen Alperen henüz 19 yaşında, 2.08 m boyunda, forvet ve pivot pozisyonlarında oynuyor. Çok iyi bir ribauntçu ve blokçu olan, yüksek serbest atış yüzdesiyle oynayan, peyk zamanlaması iyi olan ve boyalı alanda çok mahir olan Alperen’in üç sayı başarı yüzdesi gibi geliştirmesi gereken yönleri de var. NBA rekabeti yüksek, fiziğe dayalı, hızlı ve mücadeleci bir basketbol ligi. Houston Rockets Alperen’den çok şeyler bekliyor. Alperen Şengün’ün başarılı ve kalıcı olması için çok çalışması gerekiyor.”

Alperen artık 21 yaşında, hala genç ama artık çaylak değil ve iki buçuk sezon NBA tecrübesi olan bir oyuncu. Bu yazımda milli gururumuz Alperen’in NBA ligindeki son durumunu analiz etmek istedim.

Biz Türkler duygusal bir milletiz ve analizlerimiz bile subjektif olabiliyor. O yüzden bağımsız kaynaklardan ve duygusallık taşımayan rakamlarla değerlendirmek istedim. Bu kadar peşrev yeter. Analize başlayalım.

An itibariyle Alperen Şengün’ün maç başı istatistikleri şöyle:

Sayı Ortalaması: 21.7 (NBA’de 34. Sırada)

Ribaunt Ortalaması: 8.9 (NBA’de 17. Sırada)

Asist Ortalaması: 4.8 (NBA’de 45. Sırada)

2-Sayı Atış Yüzdesi: %54.1 (NBA’de 24. Sırada)

Çoğunuz diyecek ki Alperen’i bu istatistiklerle mukayese edecek olsak bunların hiçbirinde “süper” değil! Zaten böyle yaparsak elmalarla armutlarlı mukayese etmiş ve yanılmış oluruz. Doğru analiz Alperen’i NBA’de kendisi gibi pivot pozisyonunda oynayan oyuncularla mukayese etmek olacaktır. Gelin biz de böyle yapalım.

ESPN’in NBA oyuncularını pozisyonlarına göre mukayese ettiği Hollinger İstatistikleri var. Bu istatistikler her oyuncunun oynadığı toplam maç, aldığı ortalama dakika, atış başarı yüzdesi, asist oranı ve top kaybı oranı gibi değerlerini kullanarak oyuncuya özel “oyuncu verimlilik reytingi” hesaplıyor. Böylece elmalarla elmalar kıyaslanabiliyor.

İşte bu Hollinger oyuncu verimlilik reytinglerine göre Alperen Şengün NBA’de kendisi gibi pivot pozisyonunda oynayan oyuncular arasındaki sıralamadaki konumu şöyle:

1 Joel Embiid (Philadelphia 76ers) - 34.04

2 Nikola Jokiç (Denver Nuggets) - 31.48

3 Andre Drummond (Chicago Bulls) - 23.00

4 Alperen Şengün (Houston Rockets) - 22.50

5 Mark Williams (Charlotte Hornets) - 22.34

6 Kristaps Porzingis (Boston Celtics) - 22.33

7 Jarrett Allen (Cleveland Cavaliers) - 21.96

8 Day’Ron Sharpe (Brooklyn Nets) - 21.47

9 Jonas Valenciunas (New Orleans Pelicans - 21.03

10 Bam Adebayo (Miami Heat) - 20.97

Görüldüğü gibi Alperen ilk ikideki “baba” oyuncular arasında değil ama onlardan sonra sıralananlar arasında gayet iyi bir yerde. Ve eğer iyi oynamaya ve kendini geliştirmeye devam ederse sıralamada en başa çıkabilecek kapasiteye sahip.

Alperen’in bu performansını ve yeteneklerini gören Houston Rockets yönetimi elini çabuk tuttu ve mevcut kontratındaki avantajlı şartları kullanarak mukavelesini 2025/26 sezonu sonuna dek uzattı. Ama yine de bu sezon sonunda Alperen’i mutlu tutmak adına daha uzun süreli ve daha bol ücretli bir kontrat vereceklerini düşünüyorum. Aksi taktirde Alperen’in kapısına çok iyi tekliflerle başka kulüpler gelebilir ve aklını çelebilir. Neden mi? Cevabı için yukarıdaki listedeki oyuncuların 2023/24 sezonu için yıllık ücretlerinden oluşan aşağıdaki tabloya bakmanız yeterli olacaktır sanırım.

1 Joel Embiid (Philadelphia 76ers) - 47.6 M$

2 Nikola Jokiç (Denver Nuggets) - 47.6 M$

3 Andre Drummond (Chicago Bulls) - 3.4 M$

4 Alperen Şengün (Houston Rockets) - 3.5 M$

5 Mark Williams (Charlotte Hornets) - 3.9 M$

6 Kristaps Porzingis (Boston Celtics) - 36.0 M$

7 Jarrett Allen (Cleveland Cavaliers) - 20.0 M$

8 Day’Ron Sharpe (Brooklyn Nets) - 2.2 M$

9 Jonas Valenciunas (New Orleans Pelicans - 15.4 M$

10 Bam Adebayo (Miami Heat) - 32.6 M$

Alperen Şengün ileride “hall of fame” efsaneleri arasına girecek bir oyuncu olma potansiyeline sahip. Yeter ki çalışkanlığı, sağlığı ve en önemlisi bahtı yerinde olsun!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum