Başkanlık Sistemini Destekliyorum Adayımı da Açıklıyorum

Başkanlık Sistemini Destekliyorum
 

Türk milleti olarak binlerce yıldır çok çeşitli yönetim sekillerini denemisiz. En uzun süreli devletimiz olan Osmanlı Imparatorluğu'n da, babadan ogula geçen sultanlığın yaklaşık 700 sene sürmesi, belkide başlangıçtaki hayır dua, samimiyet, adalet, dürüstlük, hakkaniyet ve maneviyata ve geleneğe baglı   ktı  r diyebiliriz.

Cumhuriyet tarihi boyunca ve özellikle çok partili sisteme geçtiğimiz 1950 den beri, her seçim döneminde değişik alternatifler aranıp durdu. İlk kez merhum Ozal tarafından gündeme getirilen başkanlık sistemi, Başbakan Recep Tayyip Erdogan’ı n tüzük gereği bir daha Ak Parti den vekil secilemeyecegi, ve dolayısıyla başbakan da olamaycagı  için, yeniden ve sıklıkla gundeme getiriliyor.

Bendeniz 14 yıldır ABD’de yaşıyorum. Obama buradayken gördüğüm 3. Başkan. Eğer Kasım ayındaki seçimi kaybederse, 7 ay sonra kısmetse yeni başkanı da görmüş olacagı m.
ABD’nin  Dünyanın en yeni ülkelerinden olmasına rağmen; en eski anayasaya sahip olması, 240 yıldır aksamadan devam eden ve takır takır işleyen bir sisteme sahip olmasının sebebi başkanlık sistemine sahip olmasından dolayı degil midir sizce?

***

Başkanlık sisteminin faydaları
 

  • Herşeyden evvel muhalefet azalacı   için, başkan enerjisini muhalefet için harcamayacak.

 

  • İki turlu seçim olacagı  veve    ve %50 nin çok üzerinde bir oy oranıyla seçileceğinden, güven duygusu ve sorumluluğu daha çok olacak.

 

  • Eski reisicumhur Sezer gibi birisi kazara yeniden reisicumhur olur ve demoklesin kılıcı gibi başbakanın başında durup ve gelen her kararnameyi veto ettiği gibi problem olmayacak.

 

  • Aynı ABD’deki gibi bakanlar kurulu kesinlikle milletvekillerinden olmamalı (vekiller bakan olursa vekilliği düşmeli ve anında yerlerine secim yapılmalı) Dolayısıyla, başkan su anki basbakanlar gibi mesaisinin yarısını hükümete, yarı      parti ve teşkilata ayırma sorumlugundan kurtulacak. Bütün mesasini devlet işine vermiş olacak.

 

  • Uluslararası toplantılarda bazen cumhurbaşkanı ve bazende basbakanı n katılıyor olması ve ister istemez aralarında senin sır an benim sır am tartışmasının devam etmesi ortadan kaldırılmış olacak. (Hafta sonunda Chicago’daki nato toplantısında Turkiye'yi Cumhurbaşkanı Gül temsil edecek)

 

  • Üçlü kararname ortadan kalkacagı  için ve mevcut anayasanın cumhurbaşkanına verdiği yetki olan bütün kararnameleri imzalamasi için 15 günlük süre ortadan kalkacak. Milletin hayrına olan bütün kararnameler gece vakti bile başkanın onune getirildiginde anında imzalanacak ve büyük bir zaman kaybı ortadan kalkacak.

 

  • En önemlisi mevcut Anayasada cumhurbaşkanına verilen aşırı yetkilerden dolayı devletin çift başlılğı sona erecek.

 

  • Yukarı daki maddeleri çoğaltmak mümkün. Hepsi Türkiye'nin lehine maddeler. Başkanlık sisteminin hiçbir negatif yönünü göremiyorum ve gecikmesinin de Türkiye'nin aleyhine olacagı na inanıyorum.

****

Başkan Adayı   açıklıyorum


1 Haziran 1952 de doğdu. Hayatı boyunca her dönem liderlik yaptı. Adı bugüne kadar hiçbir skandalda yer almadı. En önemli özelliği adaleti, çalışkanlığı, dürüstlüğü ve de filozoflugu.
 

Kendisini aralıksız tam 37 senedir takip ediyorum. Neredeyse bütün beyanatları   okuyorum. Verdiği mesajlar, onu maalesef her daim haklı çıkarıyor. Öyleki rakipleri bile çoğu zaman ne demek istediğini anlı yamı yor. Zira sadece alanıyla ilgili basit, kuru, kısa soylemler değil söyledikleri.
 

2 tane kızı var. Evlatları da bu kadar şöhretli bir babaya sahip olmaları ve Harvard’dan mezun olmalarına rağmen; ne sı mardlı ar ne de medyada gereksiz yere yer aldılar.
 

Öyle bir adalete sahipki; en yakın arkadaşı çok istemesine rağmen eski formunda olmadığı için (haketmediginden) görevi asla vermiyor.
 

Mesleğinde üniversite mezunu olan ilk kişi. Hem profesyonel oyuncu hem de öğretmenlik yapan ilk kişi.
 

Yurtdışında görev yaptıktan sonra, havaalanında görkemli bir şekilde yolcu edilen ilk Türk.
 

Rakiplerinin en çok saygı duyduğu kişi.
 

Olası toplumasal olayları önceden sezerek, halkı sağduyuya çağıran muhteşem mesajları.

Hayatın sadece kazanmaktan ibaret olmadığını, kaybedincede rakipleri saygılı bir şekilde tebrik edip yola devam etmeyi ve dolayısıyla kardesligi ve dostluğu açıklayan sürekli mesajları.
 

Gerginliği önleme adına kendi tarftarları, yöneticileri ve sevenlerinin muhalefetine rağmen; kendisini, kabul edilemeyecek sekilde eleştiren rakibinin yanına giderek elini sıkması.
 

Türkiye tarihine en büyük başarıyı kazandı rması ndan dolayı aldığı ödülü, ödül alırken yanı  başında mahzun bir şekilde duran malzemecisine hediye etmesi.
 

Gonuldaslarını   gece 12 de bile olsa telefonla araması, onlara değer vermesi.
 

Kısaca hayatını sevgi, barış, kardeşlik, toplumsal uzlaşma, çalışma, başarı ve mutluluğa adayan bu güzel insan, yani Şenol Güneş, Turkiye’nin ilk Başkanı olmayı ziyadesiyle hakediyor.
 

Eğer başkanlık sistemi Türkiye'ye gelir ve Şenol Güneş 'te  aday olursa, benim ve benim gibi milyonlarca kişinin oyu hiç şüphesiz ona olacaktır.
 

Karşı kıyıdan baki selamları mla

www.kemalbozkurt.com.tr
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum