Çocuklarda tuvalet eğitimi

Ailelerin çocukların eğitiminde dikkat etmesi gereken konulardan birisi de tuvalet eğitimidir. Bu eğitim, çocuğun sosyal gelişiminde önemli bir basamaktır. Çocuğa tuvalet alışkanlığı  kazandırmadan önce, ailelerin bu konuda kendilerini geliştirmeleri önem arz eder.

 

Tuvalet eğitimine ne zaman başlanır ve ne kadar sürer?

Uzmanlar göre tuvalet alışkanlığı kazandırılmasına 24. ayında başlanabilir. Bu süreç her çocukta farklıdır. Çocuğunuzu bir başka çocuk ile kıyaslamayın, eğer gelişiminde sorun görüyorsanız mutlaka uzmanlara danışın. Tuvalet eğitimine başlayabilmek için çocuğun yürümesi, isteklerini kelimelerle konuşarak anlatabilmesi, kendi kendine basit giysileri çıkarabilmesi, çocuğun eğitime hazır olduğunun işaretidir.

 

Ailenin yapabilecekleri

Çocuğa tuvalet alışkanlığı kazandırılmaya başlamadan önce, anne-babanın bir planı olmalıdır. Bu eğitime ne zaman ve nasıl başlanacaklarını önceden belirlemelidir. Çocuğa bu eğitimi kazandırmak için ilgi ve zaman gerekli olduğunu bilip, anne ve babanın sabırlı olmaları çok

önemlidir. Eğitim süresinde çocuğu cesaretlendirmek gerekir. Tuvalet eğitimi süresinde arasıra altına kaçıran çocuklara kızılmamalı,  ayıplanmamalı, cezalandırılmamalıdır. Kaslarını kullanmayı öğrenirken kaçırmalar olağandır ve biraz zaman alabilir. Tuvalet eğitiminin her olumlu aşamasında çocuk övülmeli ve takdir edilmelidir.

 

Tuvalet eğitimi süreci

Bu süreçte çocuğu tuvalette yalnız bırakmamaya çalışılmalıdır. Bu dönemde çocuğa bol, kolay çıkartılabilen giysiler giydirilmelidir. Çocuğunuzun boyuna uygun lazimlik yada klozete uygulanabilir oturma yeri alın. En önemli özellik, çocuğun otururken ayaklarının yere değmesidir. Bu durumda bağırsak hareketleri başlayınca, yerden destek alabilir.

 

Zamanında önce bu eğitime zorlanan çocuklarda değişik problemler oluşabilir. Mesela kabuz olmasına yol açabilir, veya diğer dönemlerde inatçı, titiz, takıntılı bir kişiliğe sahip olabilir.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.