Aslan DEĞİRMENCİ

Aslan DEĞİRMENCİ

CIA’in gizli petrol operasyonu deşifre oldu

ABD Başkanı Barack Obama hiçbir Amerikan askerinin Libya toprağına adım atmayacağını iddia etse de, muhaliflere örtülü desteğine izin veren bir gizli kararı imzaladığı deşifre oldu. Operasyonu CIA yönetecek.  CIA ve Beyaz Saray bu konuda yorum yapmaktan kaçınırken, gizli operasyon ile Kaddafi muhaliflerinin petrol karşılığında silahlandırılacağı öğrenildi. 

 

CIA'in gizli operasyonları için bu tür bir Başkanlık kararı gerekiyor. CIA ve Beyaz Saray bu konuda yorum yapmaktan kaçınırken,  ABD'nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Susan Rice, isyancıları silahlandırma ihtimalini dışlamadıklarını açıkladı. Daha önce Pentagon Sözcüsü Tümamiral Bill Gortney de, isyancı güçlerinin düzenli birliklerden oluşmadığı için askeri kazanımlarını koruyamadıklarını açıklamıştı. Gortney, isyancıların, alçak uçuşlarla hükümet güçlerine karşı saldırılar düzenlemeye başlayan Amerikan ordusunun operasyonlarından yararlandıklarını da ifade etmişti.

 

New York Times ve Washington Post’ta yer alan ve Amerikalı yetkililere dayandırılan haberlerde de CIA ajanlarının hava saldırıları için istihbarat toplamak için Libya’ya gönderildiği aktarıldı. Gazeteler ayrıca ajanların küçük gruplar halinde haftalardır Libya’da faaliyet yürüttüklerini ileri sürdü. Ajanların en büyük görevi ise son günlerde Kaddafi’nin karşı saldırısı ile geri çekilmek zorunda kalan isyancılara silah sağlamak ve destek vermek olduğu belirtildi.

 

Sirte Körfezi’ndeki önemli petrol kentleri Brega ve Ras Lanuf’u ele geçiren muhalifler ile Kaddafi güçleri arasındaki çatışmalar ise sürüyor.  Günlük 1.6 milyon varil üretim kapasitesi olan Libya’nın petrol depolarının büyük bölümü bu iki kentte bulunuyor. Kaddafi’ye bağlı güçlerin isyanın merkezi olan Ecdebiye ve Brega kentine BM’nin Libya’ya yönelik kuvvet kullanma kararının hemen ardından ilk operasyonu başlatan Fransa’dan aldığı silahlar ile saldırmıştı. 

 

İşte Batı’nın gerçek yüzü. Hem vuruyorlar hem silahlandırıyorlar. Müslümanların kanı üzerinden silah ve petrol tüccarlığı yapıyorlar. Bu oyun bozulmazsa Libya’da halk bir birini kırar. Batılı güçlerin sicili bozuk... Hangi birini sayalım. Somali, Afganistan, Pakistan, Irak ve bugün Libya… Oynanan oyun hep aynı. ABD ve yandaşlarının adalet ve insan hakkı gibi dertleri yok. Tek dertleri kendi çıkarları… Bunlara hiç güven olmaz. Kendi çıkarları için katliam yapanlara güvenilir mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum