Dışişleri Bakanı Davutoğlu Diyarbakır'daydı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz Cuma günü (15.03.2013) Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerini kapsayan gezi kapsamında Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi'nde gençlere seslendi. Yeni süreçle ilgili kapsamlı bir konuşma yapan Davutoğlu Diyarbakır'ın nasıl bir kadim bir medeniyete sahip olduğundan bahsederken çevre illere nasıl hamilik yaptığından bahsetti.

Davutoğlu’nun Diyarbakır ziyareti kritik bir dönemde gerçekleşti. Gün içinde ziyaret ettiği yerler, kişiler, temasları dikkat çekiciydi.

Davutoğlu’nun gençlere seslenirken temas ettiği çok önemli konulardan birkaç kesitin altını çizmekte yarar var...

''DİYARBAKIR'DAN GÜÇ ALMAK İÇİN GELDİM''

Diyarbakır'a sadece ziyaret için değil, Diyarbakır'ın o kadim kültüründen, atmosferinden ve havasından istifade etmek, güç almak için geldiğini kaydeden Davutoğlu, çok yoğun uluslararası gündemin bulunduğunu, ama ülkenin köklü şehirlerini her ziyaret edişinde o uluslararası gündemin getirdiği yorgunluğu unuttuklarını belirtti.

''BURADA OLMAK BÜYÜK MUTLULUK''

''Diyarbakırlı kardeşlerimiz hemşehrilerimiz bizi çok güzel karşıladılar. Sabah da Hz. Süleyman Camisi ve kale içinde o atmosferi teneffüs ettik. Bugün de Diyarbakır'ı bütün güzelliklerini, Diyarbakırlı kardeşlerimizin misafirperverliklerini doya doya yaşamak istiyoruz. Kısa bir kalışımız olacak ama Diyarbakır'daki tüm dostlarla bir arada olma imkanını bulacağız'' diyen Davutoğlu, burada olmaktan çok büyük mutluluk duyduğunu, seneler önce ilk geldiğinde duyduğu heyecanı tekrar hissettiğini aktardı.

ULU CAMİİ'NİN ATMOSFERİ

Ben  Ulu Camii'den bahsetmek istiyorum. Ulu Camii'deki hava üç yerde var. Bir Mescid-i Aksa'da, iki Kabe'de, üç Ulu Camii'de. Mescid'i Aksa'da sabah namazını kılarken bunu hissettim.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ''Ya Türk'üyle, Kürt'üyle, her milletiyle yürüyeceğiz ya da bizi lime lime edip küçük parçalara ayırmaya çalışacaklar'' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dicle Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen ''Büyük Restorasyon: Kadim'den Küreselleşmeye Yeni Siyaset Anlayışımız'' konulu konferansa katıldı.

Bakan Davutoğlu, konferansta yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 100. yılına bir hedef koyduklarını, bunun da dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

''Sınırları bu Ortadoğu'daki değişim rüzgârı içinde kendi ve halklar iradesiyle iktidara gelen ve gelecek yönetimlerle birlikte bu sınırları anlamsızlaştıracağız. Tel Abyad ve Akçakale arasında nasıl sınır yaşayabilir. Diyarbakır, Musul'dan, Urfa, Halep'ten koptuğunda bu hinterlandı yok olmaz mı? Batum ile Rize arasında soğuk savaşın sınırları devam etseydi, bugün ilişkiler gelişebilir miydi? Edirne niçin bir çıkmaz sokak gibi olsun, Saraybosna'ya kadar açılmasın. Onun için biz vizeleri kaldırma politikası izliyoruz.''

Kentlerimiz kendi hinterlandı ile buluşacaktır

''Bütün Avrupa sınırları kaldırıp bütünleşirken yeni Romacı, yeni kutsal Roma Germen İmparatorlukçu olmuyor da niçin biz 100 sene önce bir arada yaşayan halklar tekrar bir araya gelsin derken suçlanarak yeni Osmanlıca ilan ediliyoruz?'' diyen Davutoğlu, ''Onlar ne derse desin bütün şehirlerimiz, kentlerimiz kendi hinterlandı ile buluşacaktır'' şeklinde konuştu.

Diyarbakır'ın eskiden olduğu gibi Basra'dan gelenlerin Karadeniz'e kadar gittiği, Orta Asya'dan, İran'dan gelenlerin Akdeniz'e kadar gittiği kavşağın üzerinde olacağını belirten Davutoğlu, ekonomisinin de bununla canlanacağını kaydetti. Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Burada 2 yol var. Ya yeni bir siyaset ve düzen anlayışıyla bütün bu bariyerleri önce zihnimizde sonra gönlümüzde sonra fiiliyatta ortadan kaldıracağız ve daha büyük ölçeklere doğru hep beraber yürüyeceğiz. Türküyle, Kürt'üyle, Arnavut’uyla, Boşnak'ıyla, Arap'ıyla her bir milletiyle yürüyeceğiz ya da bizi lime lime edip küçük parçalara ayırmaya çalışacaklar. İrademiz net ve açıktır. Artık bu parantez kapanmalıdır.''

''HER ŞEYİ UNUTURUM AMA CUMA NAMAZINI ASLA''

Beni uyarıyorlar 10 dakikaya kadar çıkmamız lazım diye. Ama karşımda böyle üniversite öğrencilerini görünce ben her şeyi unutuyorum. Evet her şeyi unuturum ama Cuma namazını asla unutmam” diyerek sözlerini tamamladı…

Bakan Davutoğlu’nu izleyenlerden bazıları sosyal medyada gündem oluşturdu onlardan bazıları, “Bugüne kadar neredeydiniz Sayın Bakanım!” diye sitemlerini dile getirdiler.

Konuşmanın görüntülü kaydı internet ortamında mevcut. İlgiyle takip edilen ve gençlerin zihin dünyalarında çok olumlu izler bırakacağına inandığım konuşmanın tamamının izlenmesini yararlı buluyorum, tavsiye ediyorum.

 

gumuslale@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum