Teslime Gülsen NURDOĞAN

Teslime Gülsen NURDOĞAN

Faiz

Dünyada ekonomik düzen faiz üzerine kuruluyken Rahmetullahi aleyh Mehmed Zahid Kotku'nun "Hadislerle Nasihatler" kitabının 1. cilt 117. sayfasında rastladığım şu sözler bana nasıl bir kaosun içinde olduğumuzu düşündürttü. [İmam-ı Âzam'a göre "Her menfaat celbeden şey faizdir." Alacağı olan bir parayı istemek için borçlunun kapısını çalmış ve kenara çekilip güneşte beklerken görenler ; "Ya İmam evin gölgesinde dursanız daha münasip olmaz mı demişlerse de İmam ı Âzam hazretleri; "Bunun da faiz olmasından korkulur." gibi bir tabir kullanarak o evin gölgesinde durmaktan kaçınmışlardır ki bize pek büyük bir ibret dersidir.]

Gelin de bakın şimdi aldığımız maaşlarda, vergilerde, alışverişlerde faiz var. Hiç kimse faizden kurtulamıyor çünkü dünya düzeni faiz sistemi üzerine kurulu. Öyleyse ne yapmalı da bu faiz yükünden kurtlumalıyız? Faiz büyük günahlardandır. Cümle alem bu büyük günahı farkına varmadan işleyip durmaktadır. İliğimize kadar giren haram para ne ağzımızda tat koydu, ne ömrümüzde bereket koydu. İnsanlar mutsuz ve doyumsuz. Gaddar ve merhametsiz. Duyguları adeta yok olmuş. Akrabalık, komşuluk ilişkileri yavanlaşmış. Her şey var ama kimse mutlu değil. Neden? Çünkü haram ile beslenen beden ruhları karartmış.

Peki ne yapmalı?

Duyarlılık sahibi herkes yeryüzünden faiz sisteminin yok olması için çalışmalı. Dünyanın iplerini adil ve takva sahibi kişiler tutmalı.

Hafta sonu Bursa'daydım. Bursa'da üç padişah türbesi ziyaret ettim. Osman Gazi, Orhan Gazi ve Çelebi 1 Mehmed'in türbesini. Bu padişahların türbesi bile yaşadıkları hayatın güzelliğini aksettiriyorlardı. Onlar tabiri caizse dünyanın mülkü ile şakıldak oynadılar. Çok zengin bir ülkenin padişahlarıydı. Fakat bu saltanat onları şımartmadı. Bilakis ellerindeki mülkün hakkını verdiler. Adaletle hükmettiler. Her şeyleri İslam'a uygundu. Faiz yemediler faiz yedirmediler. Dünyayı yönettiler ama şimdikilerin faiz sistemiyle yönettikleri gibi değil. İslam ile yani adalet ile yönettiler. Allah da onların ömürlerine bereket ve güzellik verdi. Dünyadaki kabirleri bile hala o medeniyetin izlerini taşıyor. Sandukalardan dışarıya huzur taşıyor. Türbelerini ziyaret edenler o huzuru hissediyor.

Bilmem ki dünya öyle güzel günlerden bir daha görecek mi? Faizsiz bir sistem dünyaya hakim olup ekmeğimiz, ruhumuz, ömrümüz bereketlenecek mi? Cihana evlatlarıyla hükmeden osman Gazi! Babası gibi şerefli Orhan Gazi! Ve yeşil türbede uyuyan Çelebi 1 Mehmed! Faiz olur diye alacaklısının evinin gölgesinde bile durmayan İmam ı Âzam Ebu Hanife yüreğim acıyor!.. Yok mu bir çare? 2020'li yılların faizden helak olmuş Müslümanları olarak mutsuzuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum