Atila ALTUNTAŞ

Atila ALTUNTAŞ

İSKANDİNAVYADA İKİ POLİTİKACI PORTRESİ VE YAKLAŞIMLARI

Naser Khader Arap asıllı, Filistin kökenli, Danimarka vatandaşı bir politikacıdır. Kariyeri Kopenhag Belediye Meclis üyeliğine seçilmesi ile başladı. Aykırı çıkışlarıyla Danimarkalıların dikkatlerini çekmeyi başardı. Özellikle Danimarka’da yaşayan imamlara ve İslam dünyasına karşı yaptığı ağır eleştirilerle üyesi bulunduğu Radikal partinin önemli bireylerinden biri olurken 2001 seçimlerinde Danimarka parlamentosuna milletvekili olarak seçildi.

Arap asıllı Filistin kökenli olmasına rağmen, Filistin ve Orta Doğuda yaşanan trajedinin sorumlusunun İslam ülkeleri olduğunu savunarak, Danimarkalıların duymak istedikleri şeyleri söyledi. Kariyer, şöhret ve para için kimliğini karakterini, dinini satan bu zat, 2005 yılında Danimarka’ya ait bir gazetenin Peygamberimize hakaret içeren karikatürü hakkında ilginç yorumlar yaparak gündeme oturdu.

Bu çirkin karikatürler dünya’yı ayağa kaldırırken zor durumda kalan Danimarka Hükümeti ile gazeteye sahip çıkarak, bu hakaretleri ‘’İfade Özgürlüğü’’ çerçevesinde değerlendirdi. İlginç söylemleriyle ününe, ün katan Naser Khader’in şöhret başını öyle bir döndürdü ki; üyesi olduğu partiye savaş açtı. Partisinden istifa ederek 2007’de birkaç deneyimli politikacı ile beraber Yeni İttifak Partisini kurdu.

İlk günlerde partiye ilgi müthiş oldu. Üye sayısı 19 bine çıktı. Anketlerde oy oranı yüzde 15 i gösteriyordu. Kendisi sol kökenli bir politikacı iken, parti üyelerinin de sol eksenli bir profile sahip olmalarına rağmen sağcı ve faşizme yakın politikalar izlemesi, partide çatlaklıklar meydana getirdi ve hızlı bir şekilde üye sayısının düşmesine sebep oldu.

2007’nin sonlarında yapılan seçimlerde aldığı 2,8 oyla meclise 5 milletvekili sokabildi. Zaman içinde Naser’in politikalarından rahatsız olan iki milletvekili istifa edince partinin oy oranı yüzde 2’nin altına düştü ve ülkede yüzde 2 olan seçim barajının altında kalması Naser’in yeniden milletvekili seçilme şansını ortadan kaldırdı.

Politika kariyeri, şöhreti hızlı bir şekilde eriyen Naser, tekrar kaybettiği kariyeri elde etmek için, Fransa’da bir şatoda’’ İslam Eleştirmenleri’’ olarak tanınan bir gurubun toplantısına katılıp onlardan yardım istedi. Khader’in bu davranışı Danimarka’da duyulunca kamuoyu tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Kaş yapıyım derken göz çıkaran Naser Khader ne İsa’ya yaranabildi, ne Musa’ya.
**** **** **** ****
Mehmet Kaplan, İskandinavya’nın en büyük ülkesi İsveç Parlamentosunun yabancı kökenli milletvekili. Türk asıllı, İsveç vatandaşı olan Kaplan 1971 G.Antep doğumlu olup 1 yaşındayken ailesi ile birlikte İsveç’e göç etmiş bir gurbetçi ailenin çocuğudur.

Genç yaşta manevi büyüklerinin işareti ile politikaya atılan Kaplan, yapısına kimliğine en uygun görüşlere sahip olan Yeşiller Partisine üye oldu. Parti içerisinde çalışkanlığı, beyefendiliği ve tüm toplumun beklentilerine uygun ürettiği fikirlerle bir anda partinin en sevilen insanları arasına girdi. Siyaset sahnesinde hızlı bir şekilde yükselirken, 2006 genel seçimlerinde Yeşiller partisinden Türk kökenli milletvekili olarak meclise girdi. Müslüman kimliği ile İsveç kamuoyunda kendini kabul ettirdi. Seçildiği yıl Ramazan ayında İsveç meclisinde ilk iftar yemeği vererek tarihe geçti. Şu anda da İsveç meclisinde İftar Yemekleri her Ramazan ayında kendisi tarafından devam ettirilmektedir.

2005 yılında Danimarka’da meydana gelen karikatür krizinde Müslüman kimliğinden dolayı İsveç medyasının en çok bilgisine başvurduğu kişi oldu. O günlerde televizyonlarda ve yazılı basında, Danimarka hükümetini ve karikatürü yayınlayan gazeteyi ağır bir şekilde eleştirerek, İskandinavya kamuoyunu doğru şekilde bilgilendirmesinin yanında, İsrail’in Filistin’e yaptığı zulme, Orta Doğuda akan kana kayıtsız kalmayıp konuyu sürekli gündemde tutarak taraflı, tarafsız birçok kesimin beğenisini kazandı.

Kısa süre içerisinde yakaladığı şan şöhret onu hiç değiştirmedi ve nereye giderse gitsin alçak gönüllü, kibar, mütevazı kişiliği ile’’ Halka hizmet eden Hakka hizmet eder ‘’ anlayışıyla hizmetlerine devam etmektedir.

Türkiye’de politikayı topluma hizmet için yapmak yerine şan, şöhret, menfaat ve gelecek kaygısıyla yapanlara ithaf olunur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum