KURAN’LA Yemin Eden Vekil

Geçen hafta sonu Boston’daki Müslümanlar tarihi bir gün yaşadılar. Yapımı yaklaşık 10 yıl süren ve 20 milyon dolara mal olan Boston İslam Kültür Merkezi (İslamic Society of Boston Cultural Center) Boston Belediye Başkanı Thomas Menino’nun kurdelayı kesmesiyle Cuma günü resmen açıldı.

 

Bir kısım Yahudilerin ısrarla karşı olduğu, hakkında birçok davaların açıldığı, 11 Eylülden sonra bazı Müslümanların da burasını artık bize vermezler düşüncesiyle bağışlara ara vermeleri, ve bir önceki Massacchusetss Valisi Cumhuriyetçi Parti’nin de Başkan Adaylarından Mitt Romney’in negatif tavırlarından dolayı neredeyse herkesin ümidini kestiği bu güzel, yüksek minareli ve çok değişik bir mimarı uslupla yapılan ABD ‘nin de üçüncü büyük İslam Merkezi böylece hem Müslümanların ve hem de gayri müslimlerin hizmetine girmiş oldu.

 

Ertesi gün ise Boston Marriott Oteli’nde yardım maksatlı bir gece düzenlendi. Gecenin onur konuğu ise ABD’nin ilk müslüman milletvekili Minnoseta Eyaletinden Keith Ellison idi.

 

Ellison gerek bendenizin de katıldığı resepsiyonda, ve gerekse toplantıda çok önemli bir konuşma yaptı. ABD’de müslümanların yerel ve genel siyasette yer almalarının önemine değindi.

 

Keith Ellison sonradan Müslüman olmuş ve ailesindeki tek müslüman olan birisi. Kendisi aynı zamanda ABD meclisinde Kuran’la yemin eden ilk kişi. Ki yemin ettiği Kuran’ı ABD’nin kurucularından, anayasasını hazırlıyan ve üçüncü başkanı olan Thomas Jefferson Devlet Kütüphanesine bağış yapmıştı.Yine Hacca giden ilk ABD milletvekili.

 

Ayet ve hadislerle süslediği konuşmasını dinleyen 500'ün üzerindeki Boston’lu Müslümanlar, Keith Ellison’u konuşmasının sonunda ayakta alkışladılar. Bir ara herkes kürsüde konuşan bir imam mı yoksa ABD milletvekili mi diye farkedemediler. Salondaki tek Türk olarak bendenizin aklına ise, kulakları çınlasın Deniz Baykal geldi. Eyvah Baykal burada olsaydı ve bu konuşmayı yapanın bir ABD vekili olduğunu bilseydi hemen ABD yüksek mahkemesine (supreme court) koşardı dedim.

 

Keith Ellison Başkan Obama’nın Mısır’da yaptığı konuşmaya da atıfta bulunarak, ABD’nin müslüman dünyasının bir parçası olduğunu yeniledi. Boston'da açılan bu tarihi yapının ve buradaki müslümanların bunun bir delili olduğunu beyan etti.

 

ABD meclisinde Minnoseta milletvekili Keith Ellison’dan hariç Andre Carson’da ikinci müslüman vekil olarak bulunuyor.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum