MALİYE’DEN MEKTUP VAR

Vergi ve SGK borçları dahil kamuya olan borçların yapılandırılmasına ilişkin yasa çıktı çıkacak derken düzenleme yürürlüğe girdi ve ilk 2 taksitin ödeme süresi doldu. Türkiye her yapılandırmada olduğu gibi yine bilindik bir sorun ile yüz yüze kaldı:

‘’Taksitlerin ödenmemesi sebebi ile yapılandırmanın bozulması!’’

Bilindiği üzere, 6111 Sayılı Kanun uyarınca borcunu yeniden yapılandıran, ancak her bir vergi türü itibariyle, bir takvim yılında 2'den fazla taksiti ödemeyen ya da eksik ödeyenler bu yasadan yararlanamıyor. Diğer bir ifade ile borç tutarı yapılandırma öncesindeki rakamlara dönüyor. Basit bir örnekle olayı somutlaştıralım:

Bay A gerçek kişi Gelir Vergisi mükellefidir. 2007-2008-2009 ve 2010 yıllarında KDV, Muhtasar, Gelir Vergisi Beyannamelerini süresinde ve elektronik ortamda beyan etmemiştir. Mükellef A’ya, toplam 48.000,00 TL Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük cezası tahakkuk ettirilmiştir. Vergi aslına bağlı olmayan bu cezalara karşı açmış olduğu davalardan 6111 sayılı yasadan yararlanmak amacı ile vazgeçen mükellefin cezası % 75 indirimle 12.000,00 TL.’ye düşürülmüştür.

Bay A, yapılandırmadan yararlandığı halde ikinci taksitin son ödeme tarihi olan 31.07.2011 itibari ile taksitlerini ödememiştir. Mükellefin 3’ncü taksiti vadesinde ödememesi halinde borç 12.000,00 TL’den tekrar 48.000,00 TL’ye çıkacaktır.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ilk 2 taksiti ödemeyen yaklaşık 800.000 vatandaşa ‘’uyarı’’ mektubu yazılacağı belirtildi.

Peki Devlet borç yapılandırmasından istediğini elde etti mi?

Sayısal verilerle konuyu değerlendirdiğimizde sonucun bu kez çok iyi olduğunu söylemek mümkün. Çünkü daha şimdiden yapılandırılan yaklaşık 40 Milyar TL’nin 10 Milyar TL’si hazineye aktarılmış durumda. Demek ki 36 ay içinde ödeme imkanı varken mükellef daha çok peşin ödeme ya da kısa vadeli ödeme seçeneklerini tercih etti.

İlk 2 taksitte %25’lik geri dönüş sağlanırken, taksit bazında tahsilat oranı ise % 78’e ulaştı. Önceki dönemlerde hazırlanan yapılandırma kanunları çerçevesinde bütün taksitlerin geri dönüş oranının en fazla % 23 olduğu dikkate alındığında, 2011 yılı içinde çok önemli bir başarıdan söz etmek yanlış olmayacaktır. Zira şu anda 5 milyondan fazla mükellef taksitlerini düzenli ödüyor.

Yapılandırılan toplam alacağın yaklaşık % 25’lik kısmını daha ilk taksit dönemlerinde tahsil eden Maliye Bakanlığı’nın yanı sıra bu işe emek veren tüm bürokratları ve STK Temsilcilerini de kutlamak gerekir diye düşünüyorum. Özellikle Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal’ın konuya ilişkin çalışmalarını takdirle izledik. Sayın Ağbal, henüz taslak çalışma yapılırken kendisine gönderdiğim yazıyı incelemiş ve kanunun ilk taslağında yer almayan ‘’vergi aslına bağlı olmayan cezalarda dava ve yapılandırma esasları’’ başlıklı çalışmanın, 4811 sayılı yasada yer alan hükümlere benzer şekilde 6111 sayılı yasada da yer alması için hassasiyet göstermiştir.

Bir meslek mensubu olarak, vergi mükellefi olan ve ilk 2 taksiti ödemeyen okurlarımıza 3’ncü taksiti vadesinde ödememeleri durumunda borçlarının muaccel hale geleceğini ve yapılandırmadan doğan tüm haklarını kaybedeceklerini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

Tekrar buluşuncaya kadar, yüzünüzden tebessüm, yüreğinizden sevgi eksik olmasın efendim.

Hoşça bakın zatınıza…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.