Sebahattin BİLGİÇ

Sebahattin BİLGİÇ

YAĞLI GÜREŞ MAGAZİN SPORU DEĞİLDİR!

    Geçen hafta belediye meclis salonunda basın mensuplarıyla bir araya gelen Başkan Sedefçi, tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine katılacak pehlivanların yıl içerisinde yaptıkları güreşlerde alacakları puanlara göre belirleneceğini söylemiş ve ilave etmiş “açık konuşuyorum beğenmeyen defolup gitsin”.

    Kırkpınar yaklaştı ya, belediye başkanı yine ses getirecek açıklamalar yapmaya başladı. Geçen senelerde de Kırkpınar alanına yakın kazılar yaptırmış, Edirne güya gündemde kalmıştı. Tabi bu sene Fatih Ürek yine gündemde. Ürek’in Kırkpınar’a ağa olma düşüncesizliği niye bitmiyor anlamış değilim.

    Kırkpınar bizim altı yüz elli bir yıllık tarihi, geleneksel sporumuz. Böyle bir tarihi geleneğe ve yurdun birçok yerinde gelişerek devam eden bu ata sporuna cahil cesaretiyle müdahalede bulunulması kimsenin haddine olmasa gerek.

    Yağlı güreş federasyonunun iyi niyetle aldığını düşündüğümüz yıl içinde yapılan güreşlerde puanlama neticesinde Kırkpınar’da başa soyunmanın, güreşe dinamizm getireceğinden doğrusu endişeliğim. Federasyonun son yıllarda aldığı kararlar yağlı güreşi minder güreşine dönüştürdü. Yok puanlamaya gitme, yok kuraya gitme, güreşi yenişsiz güreşe çevirdi. Yağlı güreşin harika onlarca oyunundan, güreş meydanlarında ancak birkaçına rastlayabiliyoruz. Puanlamada kendinin daha iyi sonuç alacağını düşünen pehlivanlar, güreşi bağlayıp puanlamaya gidiyor.

     Halbuki yağlı güreş bir sanattır, bir inceliktir, centilmenliktir, ustaya saygı, çırağa sevgidir. Yağlı güreşe vakıf güreşçileri seyretmenin seyrine doyum olmaz. Bu sanatsal zevkten dolayıdır ki seyirciler, hiçbir sporda görülmeyen bir şevk ve zevkle sabahın saat dokuzundan akşamın saat yedi - sekizine kadar yerlerinden kımıldamadan güreşi seyreder.

     Bizim dikkat çekmek istediğimiz konu şudur; Yağlı güreş maalesef tarihi geleneklerinden her geçen yıl uzaklaştırılıyor.  Her yıl alınan yeni kurallar gereği yağlı güreş, oyunlarından uzak, yeniş olmadan güreş sonuçlanıyor.

    Yağlı güreş seyircisi sabırlıdır ve güreşi de gayet iyi bilir. Ve hassaten güreş seyretmeye gelir. Seyircinin sabrını, yetkililerin fazla zorlamamasını dilerim.

    Tabi burada en ciddi söz, güreşen pehlivan kardeşlerimedir. Seyirci sizin veli nimetinizdir. Elbette taktikleriniz olacak. Emeklerinizi bir anda heba etmek istemeyeceksiniz. Fakat yağlı güreşe aşkla bağlı seyirciye lütfen zulüm etmeyin. Onlara saygınız olsun. Çıkıp mertçe güreşinizi yapın. Sonuç şüphesiz ya nasiptir. Bir meydanda alamadığınız sonucu öbür meydanda alırsınız.

      

    Sözlerimizin başına dönecek olursak;  son yıllarda birçok belediye yağlı güreşlere destek vererek ata sporuna çok büyük hizmetler yapıyor. Bu belediyeler hem güreşçi bakıyor, hem de güreşler organize ediyorlar. Eskiden ağaların yapmış olduğu vazifeyi sağ olsunlar bu belediyeler yapıyor. Edirne Belediyesi de gerek Kırkpınar’ın organizesi ve gerekse Edirneli birkaç güreşçiye destek olarak yağlı güreşe katkı sunuyor.  Fakat Edirne Belediyesinin Tarihi Kırkpınar güreşlerinin geleneğini ve ruhunu bunca yıl güreşleri organize etmesine rağmen kavradığını ben pek sanmıyorum.  Bu ruhsuzluk belediye başkanı tarafından her Kırkpınar zamanı temcit pilavı gibi Fatih Ürek’in ağa olarak dillendirilmesinden de anlaşılıyor. Şayet sayın başkan bunu bir latife olarak dillendiriyorsa, bunun latifesi bile bu geleneğe aykırıdır.

    Yine Sayın Başkanın Edirne Kırkpınar Er Meydanında ter döken pehlivanlara puanlamayı beğenmiyorlarsa defolsunlar tabiri de bu geleneğe son derece terstir ve pehlivanların emeğine saygısızlıktır. Sanırım başkan boş bulunmuş olmalı.

    Bir yağlı güreş sevdalısı olarak ilgililerden Saray İçindeki festivalin, Kırkpınar ruhuna ve Balkan Şehitlerinin anısına uygun tertip edilmesini hararetle arzuluyorum. Bu alanda kesinlikle ne Kırkpınar zamanı ne de daha sonra içki satılmasına ve içilmesine müsaade edilmemeli. Tarihine ve geleneğine saygı, milletimizin en önemli vasfıdır.

 

   Ve yine güreşlerdeki puanlamanın kaldırılmasını arzu ediyorum. Güreşçiler sadece ihtarla güreşten men edilsin. Üç ihtarı alan meydanı terk etsin. Ve yeniş olmadan güreş sonlanmasın. Burası er meydanı, el ense de olacak, tırpan da olacak. Ama yağlı güreşin genlerinde olan centilmenlik en başta olacak.                                                                                               

                                                                                                   

    

  

        

 

 

 

  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.