Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

Zihinsel Engellilere İş ve Vakıflar

Zihinsel engelli çocukları olan anne ve babalar onlara takatleri ve ömürleri yettiği sürece bakıyorlar. Ama yaşlanıp da güçleri yetmediğinde veya vefat ettikten sonra onlara ne olacağı konusu en büyük endişeleri. İşte bu endişeleri izale etmek ve geride bıraktıkları engelli çocuklarıyla ilgilenmek sadece devletin değil ve fakat hepimizin sorumluluğu. Bu sorumluluğun gereğini yapmak için en uygun yöntem zihinsel engelli bireyleri çalışma hayatına sokup kendi başlarına idare ve idame edebilecekleri şartları sağlamak. Bunun için zihinsel engellileri çalışma hayatına kazandıracak vakıflar kurulmalı.

Bu vakıflar şu faaliyetleri yapabilir:

  1. Zihinsel engelliler konusunda uzman doktor ve eğitmenlerle ortak çalışarak her zihinsel engelli bireyi gözlemleyip, test edip, hangi yönlerinin kuvvetli, hangi yönlerinin zayıf olduğunu tespit etmeli. Bu tespitler ışığında her engelli bireyin yapabileceği işlerin bir listesini çıkarmalı.
  2. Zihinsel engellilere iş imkanı sunmak isteyen devlet, belediye, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile temasa geçip o kurumlarda zihinsel engellilerin yapabileceği işlerin bir listesini çıkarmalı. Temizlik, dosyalama, çay-kahve, getir-götür, fotokopi, rafa ürün dizme, mektup/evrak dağıtımı ve benzeri işler gibi.
  3. Oluşan bu iki listeyi örtüştürmeli ve zihinsel engellileri uygun oldukları işlere yerleştirmeli.
  4. Belli sayıda engelliden mesul gözetmenler olmalı, bunlar belirli aralıklarla zihinsel engellilerin çalıştığı işyerlerini ziyaret etmeli ve sıkıntıları varsa dinleyip çözüm üretmeli.

Bu Kazan-Kazan projesi ile:

  • Zihinsel engellilerimiz topluma kazandırılacak ve ebeveynlerinin gelecek kaygıları azalacaktır.
  • İşverenler topluma katkı yaptıkları için müşterilerinin takdirini kazanacak ve bu da satışlarına olumlu yansıyacaktır.
  • Devlet ise zihinsel engellilere ücretsiz SGK ve maaş katkısı yaparak asli görevlerinden biri olan vatandaşına iş imkanı yaratma sorumluluğunu yerine getirmiş olacaktır.

Vakıflar zengin ve cömert Türk insanın yüzyıllardır kurdukları, masraflarını hayır sahiplerinin karşıladığı ve toplumun geneline hizmet eden işletmelerdir. Özellikle zihinsel ve fiziksel engellilerimize eğitim ve istihdam, maddi imkanı olmayan başarılı öğrencilere burs, tedavisi masraflı olan hastalıklara düçar olanlara maddi yardım yapılması gibi toplumsal problemlere çözüm olabilecek daha çok vakfa ihtiyaç var. Bu konuda hale hazırda oldukça duyarlı olan Sabancı ailesi gibi hayırseverlere çok teşekkür ediyor ve diğer varlıklı insanlarımızı da benzer vakıflar açmaya davet ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum